„Most éppen elegem van a pasikból, egy időre tuti szingli vagyok!“ – meséli a barátnőjének fennhangon a buszon egy tizenéves lány. A szingli, mint gyűjtőszó elég hamar bekúszott a hétköznapi szókincsünkbe, felváltva a jóval árnyaltabb egyedülálló, szabad vagy épp agglegény kifejezéseket. De vajon hogyan lesz valaki szingli, mármint tartósan egyedülálló? Milyen okok vezethetnek oda, hogy egyesek társ nélkül élik mindennapjaikat? Min múlik ez az állapot?

 

 

 

tartos szingli 01

kép: unsplash

 

Először is, a legfontosabb, banális kérdés a szándék: szeretne-e az illető párkapcsolatban vagy házasságban élni? Megvan-e az akarata és a motivációja, hogy megossza az életét egy másik emberrel? Régóta párkapcsolatban élő embereknek esetleg nehéz lehet elképzelni, de léteznek emberek, akik remekül megvannak egyedül, igazából nem vágynak társra, úgy érzik, nem a házasságra kaptak meghívást. Lehet például egy nagyobb, feldolgozatlan csalódás a háttérben vagy eltúlzott lelki önvédelem.

 

Mondjuk, egy szomorú példa az egyetlen lányát egyedül nevelő anya, aki saját sérelme miatt nem párkapcsolatra kész, nyitott fiatal lányt nevel a lányából, hanem egy örökre hozzá ragaszkodó barátnőt, akivel megoszthatja az életét. Vagy egyre többször látunk a hosszú távú párkapcsolatból teljesen kiábrándult embereket, akik szüleik rossz példája nyomán kísérletet sem tesznek kiegyensúlyozott kapcsolatok létrehozására. A kulcs ezekben az esetekben a megfontolt, tudatos döntés: az illető legyen tisztában azzal, hogy pontosan miért nem keres társat. Léteznek olyan esetek is, ahol belső, személyiségbeli okok miatt nem tud létrejönni építő párkapcsolat. Szélsőséges befelé fordulás, erősebb lelki éretlenség, tartós és mély szorongás is pszichésen alkalmatlanná tehet egy embert a párkapcsolati életre.

 

 

Az egyedülálló életforma adódhat külső tényezők következményeként is, például az ismerkedési lehetőségeket behatároló munka esetében. Mivel a világ most változik, ma már nem csak a Marsra készülő űrhajósok és a katonák számára adottak a tartós kiküldetés lehetőségei, az anyagi biztonságért egyre többen vállalnak extrém körülmények közötti, a párkapcsolatokat kizáró munkát.

 

tartos szingli 02

 

A férfiak már elég sok húzós évet terveznek, már ha tudnak, hogy megalapozzák a későbbi családalapításhoz az anyagi biztonságot, a nők pedig a gyermekvállalás előtt még pár évet a karrierjüknek szentelnek.

 

A három munkahely, már ha mostanában ilyen még létezik, és a napi 12-14 órás munka mellett teljesen érthető, hogy se energia, se idő nem marad párt keresni, de elég könnyű bent ragadni a mókuskerékben. A hosszan tartó bezártságról nem is beszélve. Telnek a hetek és az évek, aztán egyszer csak átbillen valami a korábbi szép tervekkel kapcsolatban: „már úgy megszoktam, hogy egyedül vagyok“, „már elkéstem úgyis, túl késő“, vagy „öreg vagyok már, hogy változtassak a szokásaimon“ és lemondóan legyintenek.

 

Biztosan van olyan egyedülálló ismerősünk is, aki mindig is szeretett volna társat találni, keresett is, de valamiért nem jött össze. Nem találta meg az igazit. Pedig a társaság része volt, ott volt minden eseményen, sorra házasodtak a gyerekkori barátok és kollégák körülötte, ő pedig egyedül maradt.

 

 

Erről már korábban is írtunk. Kattints ide és már olvashatod is!

 

 

tartos szingli 03

 

Nevezhetjük szerencsének, Isten akaratának, sorsnak. Talán ez az eset a legnehezebb a szinglik számára, amikor úgy érzik, mindent megtesznek és nem elég. Nyitott szemmel és szívvel járnak, más társaságokban ismerkednek, új hobbikat próbálnak ki – és csak nem jön szembe a megfelelő társ, akire úgy vártak. Kár lenne tagadni, létezik ilyen is, amikor minden feltétel adottnak látszik, mégsem jön a herceg fehér lovon. Bár a kétarcú remény sokáig működik, egy idő után az egyedülállóknak szembe kell nézniük a realitásokkal és szükség esetén megváltoztatni tervezett élethivatásukat is vagy beletörődnek, ami most sokkal rosszabb.

 

Egyedülálló ismerőseinket szeretettel, megértéssel segíthetjük legjobban. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos pont most.

 

 A legfontosabb, hogy kiderítsük, pontosan mit is szeretne, mire van szüksége, mi esne jól neki. Csak akkor próbáljunk segíteni szingli ismerősünkön, ha ő hajlandóságot mutat a segítség elfogadására! Ha ebben biztosak vagyunk, akkor pedig nagy diszkrécióval kell eljárnunk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért van ma annyi ember egyedül? Te miért érzed magad magányosnak?

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!