A nemzetközi kereskedelem virágzásával, a konfekcióipar nagyüzemi tömeggyártásának robbanásszerű fejlődésével, valamint a ruházati termékpaletta volumenugrásával manapság egy laikus számára roppant nehezen eldönthető kérdés, hogy egy adott méteráru vagy ruházati cikk milyen anyagból is készült. A mellékelt útmutatón persze láthatjuk az anyagösszetételt, de vajon tudjuk, hogy a feltüntetett textilnév pontosan mit takar, és hogy hova sorolható az a bizonyos matéria?

 

 

viszkoz whitepress

 

Akkor a textil egy összefoglaló név?

 

Egy textilféle a legtöbb esetben kétféle lehet: természetes eredetű, vagy mesterséges eredetű. A természetes vonalban vannak további lehetőségek, hiszen készülnek anyagok növényi és állati eredetű nyersanyagokból is. A harmadik változat a természetes és a mesterséges szálak keveréke, amikor mindkét forrásból a legjobb tulajdonságokat igyekeznek belerakni a végeredménybe. Ebből a kísérletből általában felhasználóbarát megoldás születik. A címkérdésre keresve a választ, most már akkor ki is jelenthetjük, hogy a népszerű textil egy globális elnevezés a szövetek, ruhaanyagok, kelmék, méteráruk, posztók, vászonok világában, de hogy ezen belül milyen további kategóriákkal találkozhatunk, azt tovább nyomozhatjuk.

 

Ezek szerint a viszkóz egy mesterséges textil?

 

Így igaz, méghozzá egy módfelett érdekes és figyelemre méltó anyag. A népszerű viszkóz ugyanis fenyő- és bükkfafélékből készül, vagyis alapanyagai tekintetében természetes származék, viszont a természet adta nyersanyag és a viszkózszál létrejötte között olyan komoly vegyipari procedúra rejtőzik, hogy a végére enyhe túlzás naturálnak titulálni. A megmunkálás, majd a szilárdulás után különböző utómunkálatok bevonásával születik meg az a viszkóz, ami immár alkalmas textilipari feldolgozásra. Milyen lesz ez az anyag? Nedvszívó képességét tekintve kiemelkedő, kiválóan festhető és nyomtatható, csodás esésű, szellőző és légáteresztő. Milyen ruházati termékek varrására alkalmas? Mivel fényes, lehet belőle ing, nyári ruha, blúz, de akár fehérnemű és dekoranyag is. A képzeletre van bízva!

 

A fotó forrása:
Dmitri Kalvan / Shutterstock.com

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!