Harminc fölött, egyszer csak elindul egy lavina az ismeretségi körünkben, amikor sorra érkeznek az esküvői meghívók, látjuk a posztokat eljegyzésről, házasságkötésről, új baba érkezéséről. Aki ettől még fényévekre van, az előbb utóbb besokall és kétségbeesik: tényleg én vagyok az egyetlen, akinek sehova nem tart az élete?!

 

 

sorra hazasodik 01

Kép: pinterest.com

 

 

Kiskorunktól kezdve folyik egy láthatatlan verseny a velünk egyidősekkel, amiben mindig az a győztes, aki a legtöbb dolgot elérte, amit az adott korban el lehetett érni. A legjobb tanuló, a leggyorsabban karriert és anyagi biztonságot építő, a leghamarabb ideális párt találó és azzal a közös úton elinduló az, akit mindenki irigyel. De mi van akkor, amikor már nem csak egy-két kirívóan gyorsan révbe érő ember van a környezetünkben, hanem szép lassan mindenki másnak is összejött minden, kivéve minket…

 

Persze régen, még az internet előtti időkben is ugyanúgy létezett ez a verseny, amikor vidéken egy 23 éves hajadont már „levénlányoztak” a szomszédasszonyok és rengetegen pont emiatt mentek végül hozzá az első félig-meddig alkalmasnak tűnő férjjelölthöz, nehogy szégyenben maradjanak. Ma már ez a nyomás nem feltétlenül személyes beszélgetéseken keresztül történik, hanem a közösségi média idővonalán, ahol mindenki fontosnak érzi, hogy beszámoljon élete mérföldköveiről, büszkén hirdesse, hogy nekem is összejött, eljegyeztek, elvettek, anya lettem. Persze a férfiak is sokszor kommunikálják ezeket az életeseményeket, de a nők szinte kivétel nélkül megteszik ezt, hogy mindenki lássa: nekem is sikerült.

 

sorra hazasodik 02

 

Aki egyedül van, annak minden eljegyzést, esküvőt, gyerekszületést bejelentő poszt egy-egy tőrdöfés a szívébe, amivel még szégyen is párosul, nem csak azért, mert ő semmi ilyesmiről nem tud beszámolni, hanem azért is, mert irigy. Rossz érzés nem örülni a hozzánk közel állók, a rokonok, barátok, ismerősök boldogságának, de egy idő után a kedves, gratuláló szavak mögé óhatatlanul bekúszik a keserűség és a kérdés: miért neki jött össze ez, miért nem nekem? A következő lépcsőfok pedig a méricskélés, ami minden versengésben előkerül egyszer, ő mivel jobb, mint én? A legrosszabb, amikor eljutunk odáig, hogy dühösek leszünk a többiekre, mindenkire, akinek sínen van az élete, a saját helyzetünk miatt, ez az érzés és az ebből fakadó viselkedés akár barátságok végét is jelentheti, ha nincs kellő önuralmunk.

 

Az elkeseredettség érzését fokozza, hogy sokszor a másokról szóló híreket arra használjuk, hogy csak még inkább igazoljuk a saját helyzetünk felett érzett kilátástalanságot, azt a magunkról kialakított képet, hogy vesztesek és szerencsétlenek vagyunk. Ilyenkor bele sem gondolunk abba, amivel pedig valahol mélyen tisztában vagyunk, hogy attól, hogy valaki hírt adhat egy nagy lépésről az életében, hogy egy vagy több lépcsőfokkal elvileg ezen a téren előttünk jár, még egyáltalán nem biztos, hogy boldogabb is vagy hogy hosszú távon boldogabb lesz.

 

sorra hazasodik 03

 

Döbbenetes élmény, amikor az ember a való életben leül beszélgetni a sok „minden tökéletes és szuper boldogok vagyunk” poszt szerzőivel és olyan háttér információkat kap az idillinek tűnő életekről, hogy hirtelen a maga lenézett kis valósága százszor vonzóbbnak látszik. „Esküvőre készülünk ugyan, de csak azért mert már elfáradt a kapcsolat és történnie kell valaminek, múlt hónapban volt az esküvőnk, de már 2 éve nincs szex, babát várunk, aki nem volt tervezett és a pasi le akart lépni először, aztán kötelességtudatból maradt csak”, és így tovább, ezt a felsorolást a végtelenségig lehetne még folytatni.

 

Persze vannak, akik az adott életszakaszukban valóban olyan boldogok, mint amilyennek tűnnek, megtalálták az igazit, összeházasodnak, családot alapítanak, de pusztán attól, hogy ez az ő életükben előbb következett be ez az esemény, az nem jelenti azt, hogy ők feltétlenül jobban csináltak valamit és mindig ők lesznek azok, akiknek bejött az élet, mi meg azok, akiknek nem. Sokkal boldogabb lehet az életünk, ha örökre leszámolunk a versengéssel és csak magunkra koncentrálunk végre!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Miért házasodik a férfi, ha nem szerelmes?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!