Szinte mindenhez, amit szeretünk, kapcsolódik néhány legenda, régi történet. Nincs ez másképp a kávézással sem. Gondolkodtál már például azon, hogy mióta létezik kávéfőző? Egyáltalán, mikortól ismerjük a kávét, és fogyasztjuk a maihoz hasonló formában?

 

 

kave whitepress

 

A kérdésre azért sem könnyű válaszolni, mert nincs egységesen olyan, hogy „mai forma”. Ugyanis még napjainkban is millióféleképpen készítjük a kávét, gondoljunk csak arra, hogy mennyi kávékülönlegességet kóstolhatunk meg egy jó kávézóban. De azért megvan annak a története, hogyan kezdődött egyáltalán a kávéfőzés.

 

Hogyan fedeztük fel a kávét?

 

Ma már természetes, hogy egy kávé shop készletét böngészve millióféle kávéból válogathatunk, de a kezdetek még persze nem így néztek ki. A legenda szerint egy jemeni pásztornak tűnt fel, hogy ha a kecskéi egy bizonyos bokor termését legelik le, akkor élénkebbek lesznek. Természetesen ez volt a kávécserje. A bogyókat elvitte szerzeteseknek, akik forró főzetet készítettek belőle. Ennek a kávénak még nem sok köze volt a napjainkban ismerthez, de tulajdonképpen ezzel indult a kávé karrierje az emberek körében.

 

Egyre ízletesebb kávék

 

Ahogy telt az idő, úgy találtak ki egyre több különféle módszert a kávé elkészítésére. Mostanra már van presszó, hosszú, capucchino, latte, melange, ír kávé, arab kávé stb. Szinte végtelen a lista. Mindegyiket másképp kell elkészíteni, ám sokszor leginkább az ízesítéssel lehet különböző hatásokat elérni: nem mindegy, mennyi tej, cukor, vagy éppen méz kerül a kávéba. De persze maguk a kávészemek sem egyformák, sok múlik a fajtán és a pörkölésen is.

 

Vannak azonban olyan típusok, amelyeknél már a főzés módja is más. Ilyen a French press kávé is, ahol a kávét kell leforrázni, majd az egészet leszűrni. Hogy ez pontosan milyen lesz, függ a víz hőmérsékletétől, attól, hogy mennyi ideig ázott a kávé, milyen pontosan maga a kávé, milyen a pörkölése stb. Tehát még ez sem mindig ugyanolyan, ahogy a többi, hasonló módszerrel készült kávé között is lehetnek komoly különbségek is.

 

Aki igazi ínyenc, az rengeteg változatát ismerheti meg a híres forró fekete italnak – kísérletezgessünk bátran!

 

A fotó forrása:
Tuwanon Jeekan / Shutterstock.com

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!