Nem mondja, nehogy kétségbe vond a férfiasságát. Akár te, akár más. Ugyanis sokan gondolják ezt: „milyen” férfi az, aki picsogni akar? Hangsúlyozom, picsog, mert ha a nő lelkizik az teljesen normális, ők már csak ilyenek, de ha egy férfi szeretne kicsit kitárulkozni és bensőségesebb beszélgetést folytatni, az már rinyálásnak minősül. De miért? Miért olyan elfogadhatatlan, hogy a férfi is emberből van és mondok még valami meglepő tényt: van lelke?

 

 

lelkizes pasi 01

Kép: Pixabay.com

 

Csak nem azért, mert olyan erősen élnek bennünk a sztereotípiák – mindegy, mi alapján alakultak ki – hogy a nagy, szőrős férfiak csak brummognak, érzéseikről nem beszélnek, nem könnyeznek, nem lelkiznek, néha nem is beszélnek, csak eltartják a családot, vadásznak, meg szexelnek. Mintha csak robotok lennének.

 

Jó, vannak férfiak, akiknek kevesebb igényük van a beszélgetésre és azt vallják, nem kell beszélni a nyilvánvaló érzésekről, mert a másik fél is úgyis „tudja”. Egyesek más nőkhöz hasonlóan megvetendőnek tartják azt a fajtársat, aki picsog, mert bennük is él ugyanaz a kép, amit az előbb lefestettem a Jetiről. De miért olyan szörnyű az érzékeny férfi képe? Mitől válik kevesebbé? Nem inkább pont, hogy értékes tulajdonsággal bír?

 

Pont ez a jó, hogy minden férfi más. Bármilyen nő bármit is mondjon: nem minden férfi egyforma. (Köszönjük, Isten!) Biztos vannak hölgyek, akik jobban preferálják az említett ősembereket, illetve a macsókat, a kemény legényeket, míg mások érzékeny pasira vágynak.

 

lelkizes pasi 02

 

Az érzékeny pasi legendája

 

Érzékeny. Nem picsogós. Ennek a férfinek magas az empatikus képessége. Szívesen meghallgatja a kedvesét, együtt érez vele, tanácsot is ad neki és mikor ő szorul lelki segélyre, mert bakker a főnök kiidegelte, kirúgták, jobblétre szenderült a kutyája, úgy érzi, hogy rossz apa, kétségei vannak a munkáját illetően, világi sz** napja volt, akkor érhető, ha szeretne róla beszélni. Nem minden csip-csup ügy miatt, mint azt mások hiszik. Hiába, van lelke és érez vele és nem baj, ha nincs kedve mindennel egyedül megbirkózni és jól esik neki kiönteni a szívét, és bíztató, támogató szavakat kapnia, no meg egy kis gyengédséget.

 

Ettől még nem fog kasztrálódni, nem lesz belőle kevéssé értékes hapsi. Persze az más lenne, ha minden vacakért sírna, az nőből is idegesítő tud lenni, nem hogy férfiból, aki valaki mindig minden panaszkodik, mert gonosz volt vele a kolléga, csúnyát mondott neki a barátja, vagy amiért a buszon meglökték, esetleg az eső miatt, még inkább rossz kedve van, nem sikerül lefogynia. Igen, mindenki eshet túlzásokba, de az nemtől függetlenül bosszantó.

 

lelkizes pasi 03

 

Ám normál keretek között maradva nyitottnak kellene lennie minden nőnek – és férfi barátnak! – arra, hogy meghallgassák a kedvesüket. Nem kell kinyaggatni belőle, nem kell „lelkipercekkel” előállni, de mikor látjuk, hogy bántja valami, erőszakosság nélkül, inkább türelmesen kell bíztatni, hogy elmondhatja. Nem lesz kiröhögve, kíváncsi rá az ember, tekintsen rá barátként és nyíljon meg. Aztán hagyni neki egy kis időt – mert nem mindenkinek megy olyan könnyen – és utána betartva, amit ígértünk, szépen végig hallgatjuk. Ezt lehet tudatosítani a férfiban, hogyha szüksége van rá, bármikor szóljon és akkor beszélgetni fogtok, mert igenis egészséges, ha egy ember tud beszélni arról, ami nyomasztja, nem magában emésztődik, mivelhogy azzal csak további problémákat okozhat magának és szeretteinek, ha szorongóvá, önbizalomhiányossá, depresszióssá válik.

 

A cikk elkészítéséhez végeztem egy kis kutatást is természetesen, és több, különböző korú férfit is megkérdeztem a lelkizéssel kapcsolatban. Hogy miért nem lelkiznek, a következőket válaszokat adták:

 

Ők maguk vagy férfi barátaik a „pi**a” jelzővel illetik azokat a férfiakat, akik szeretnek lelkizni, márpedig a férfiak nem szeretnének „langyinak” tűnni barátaik, sem pedig az asszony szemében, ezért visszafogják magukat.

 

lelkizes pasi 04

 

Aztán ott volt a tipikusan, a „minek beszéljek róla, ha úgyis nyilvánvaló”, ugyanis az felesleges rágódásnak minősül.

Azt gondolják, hogy a férfi legyen „igazi” férfi és ne picsogjon. Oldja meg maga a baját vagy szenvedjen némán.

 

Elveszi a kedvüket a lelkizéstől, ha a kedvesük nem áll hozzájuk elég nyitottan és esetleg azt mondja:  „Te mindig csak panaszkodsz”, „Jaj, mit kell ilyenekkel foglalkozni?” meg hogy „Ne törődj vele!” Ebből kifolyólag néhányuk egyenlőtlennek érzi a kapcsolatát, miszerint a férfiak meghallgatják kedvesüket, de az őket nem. Néhány azt kifogásolta, egy kis bíztatásra –nem könyörgésre! – vágynának, hogy tudják, párjuk szívesen meghallgatja őket.

 

lelkizes pasi 05

 

Nem tűnik olyan szörnyű nagy igénynek az, hogy egyes férfiak szeretnének beszélgetni a gondjaikról. Lehet, hogy a mi szemünkben kicsinek tűnik, de az ő szemében akár hatalmas is lehet a baj és egy kis megértésre, megnyugtatásra vágyna. Ahogy néha nekünk is szükségünk van bíztatásra, bíztassuk a kedvest, hogy beszéljen a gondjairól és ha készen áll rá, vegyük komolyan és hallgassuk meg!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

 

6 dolog, ami miatt a pasik szerint te lehetsz a tökéletes barátnő!

 

Fordult a kocka! – Ezeket a dolgokat tartják a pasik VALÓBAN romantikusnak!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!