Élvezd az egyedüllétet, ismerd meg önmagad, legyél kerek egész egyedül is – villog a magazinok és cikkeik címeiben a felszólítás, holott ez sok nő számára elképzelhetetlen életstílus és felfogás. Mert az életnek csak akkor van igazán értelme, ha van valaki, akihez hazamehetsz egy fárasztó nap után, akivel tervezheted a hétvégéket, és aki kitölti a gondolataidat, e nélkül a tudat és érzés nélkül minden olyan üres… Ha így érzel, jó eséllyel társfüggő vagy!

 

 

nem tudok pasi nelkul 01

Kép: pinterest

 

Ismerős az, amikor már a gimnáziumi évek alatt azért ment könnyen a reggeli felkelés, mert van egy fiú, aki tetszik a suliban? Persze a célszemély egy idő után lecserélődik, de a lényeg, hogy minden egyes nap legyen valaki, akiért lehet lelkesedni, akiről lehet álmodozni, akire a teljes figyelmedet irányíthatod. Ez átlagos tinihóbortnak tűnhet, holott igazából már a társfüggőség előszobája. Nem az a baj, hogy valaki intenzíven érdeklődik a másik nem iránt, hanem az, ha mindig, folyamatosan szüksége van valakire, iskolásként talán még csak gondolatban, felnőttként viszont már fizikai síkon is.

 

Sokkoló, amikor harminc vagy negyvenévesen ráébred valaki, hogy az érettségi óta nem volt egyedülálló, nem hogy egy-két évet, de még egy teljes hónapot sem, mert egyik kapcsolat követte a másikat. Nagy eséllyel ilyenkor nem sok rövidebb, hanem pár hosszú viszonyról van szó, többek közt, azért is, mert lehet, hogy az egyik kapcsolat már három év elteltével egyértelműen érezhetően véget ért, de a társfüggőnek még kellett újabb három év, míg talált valakit, aki mellé már ki mert lépni a boldogtalanságból. Ugyanis aki ebben a függőségben szenved, annak számára elképzelhetetlen, hogy úgy szakítson, hogy nem várja senki a másik oldalon, hogy nincs kilátásban egy újabb szerelem, sőt, még ideálisabb, ha már ki is alakult valami, így van, ami motiválja az illetőt a kapcsolatból való kilépésben. A külső szemlélő számára sokszor döbbenetes, hogy valaki évekig nem hagyja el a párját, aki mellett boldogtalan, bár nem tud semmilyen okot felhozni, hogy miért van vele, csak azt ismételgeti, hogy nem tud nélküle élni. Aztán amikor feltűnik egy másik potenciális jelölt a színen, azonnal szakít és fejest ugrik az új kapcsolatba, egy-két hét múlva pedig már szinte a nevére sem emlékszik annak, akihez egészen addig olyan nagyon ragaszkodott.

 

nem tudok pasi nelkul 02

 

A társfüggőnek (más néven kodependensnek) hiába pompázik ezer színben az élete, izgalmas munka, kiterjedt baráti kör, hobbik, ha véletlenül mégis egyedül, párkapcsolat nélkül marad, mert mondjuk felkészületlenül éri, hogy szakítanak vele, a világ egyszerre kiürül számára. Eltűnik az a dolog, ami köré az egész élete, a gondolatai szerveződtek és egy légüres térben találja magát, Elveszik a viszonyítási alap, a másik ember léte, ami a mindennapi általános nyugalmát adta. Amikor igazán felszabadultan találkozgatott, bulizott a barátnőkkel, mert tudta, hogy hazamegy hozzá és nem rettegett az üres lakástól, ami várja. Amikor az összes programját hozzá igazította, a haját az ő általa kedvelt színre festette, az általa szeretett stílust képviselte a ruhatára, és noha bármennyire rossz is volt a kapcsolat már, legalább volt valaki, akit átölelhetett este, és akivel eltelt valahogy a hétvége is.

 

A társfüggőség valódi mentális probléma, nem csak egy rossz szokás, ezt fontos tudni, ezért komoly önismereti munkával lehet csak leküzdeni. Legtöbbször gyerekkorban szerzett kötődési sérülések okozzák és az egész életét tönkretehetik a függőnek, hiszen könnyen sodor, illetve tart a nem megfelelő ember karjaiban az, ha valaki retteg az egyedülléttől és görcsösen kapaszkodik egy másik emberbe, lényegében akárkibe.

 

nem tudok pasi nelkul 03

 

Ráadásul az igaz szerelem megélésének lehetősége is gyakran szertefoszlik, hiszen a kétségbeesett ragaszkodás, bár képes magát időlegesen szerelemnek álcázni, valójában nem az. Azonban ami a legnagyobb veszteség egy kodependens számára, még akkor is, ha ő ezt képtelen felismerni, az saját magának, a személyiségének elvesztése, hiszen igazából ő csak a másik ember árnyéka önnön szemében is és a gondolatait és a tetteit a függősége irányítja. Talán a leginkább ez az, ami miatt érdemes nekiállni felszámolni magunkban a társfüggőséget, mert lehet, hogy onnantól kezdve nem lesz ott mellettünk mindig valaki más, viszont lesz egy erős, önálló valaki, akire mégis számíthatunk: saját magunk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A házisárkányokkal egy pasi sem akar ágyba bújni!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!