Sokkal több párt érint, mint ahányan bevallják. Pedig nem szégyen. Nem az a legnagyobb baj, ha fennáll a jelenség, hanem az, ha nem foglalkoznak vele. Ugyanis egyáltalán nem egészséges, hogy valaki szeretkezés után depressziót érez.

 

 

 

szex depresszio 01

kép: youtube

 

A szexnek egy csodálatos, lélekemelő tevékenységnek kellene lennie. Boldogságot kellene okoznia mindkét félnek. De mi a helyzet akkor, amikor szex után a jól eső testi és lelki kielégültség érzete helyett a depresszió uralkodik el az emberen?

 

Idekattintva olvashatsz arról, hogyan tette tönkre majdnem egy pár kapcsolatát a depresszió.

 

Sokáig szenvedett ettől Eszter, aki több éven át titkolta az érzéseit, partnere, Márk elől. Már együtt voltak egy éve, amikor egyszer csak azt vette észre magán, hogy a szeretkezés után szabályosan letargiába esett. Boldogtalan lett, mint akinek az élettől is elment a kedve. Azt hitte többé nem fordul elő, de tévedett. Egyre többször ismétlődött meg a jelenség. Néha percekig, máskor órákon át tartott a levertsége. Így mesélt róla a saját szavaival:

 

„Kielégítetlenül feküdtem az ágyban. Pedig az a vicc, hogy sokszor még orgazmusom is volt, mégis boldogtalan, megkeseredett voltam. Hatalmas ürességérzet volt bennem. Teljesen érzelemmentes lettem. Hol szorongást, nyugtalanságot éreztem és hol pedig szerettem volna kifutni az ágyból és az egész világból. Máskor pedig eluralkodott rajtam a közöny, az sem érdekelt volna, ha ott helyben meghalok. Egyedül akartam lenni és undorodtam a párom érintésétől.

 

 

Másfél éven át szenvedtem ettől az érzéstől. Odáig fajult, hogy szex után kimenekültem az ágyból és nem bírtam elviselni a párom közelségét, akinek persze feltűnt a dolog, de sokáig képes voltam a szemébe hazudni és mindig ráfogtam valamire a rossz kedvemet vagy egyszerűen letagadtam. Ám egyszer rögtön az együttlét után elsírtam magamat és akkor bevallottam neki, mi történik velem. Mindketten nagyon megvoltunk rémülve.”

 

szex depresszio 02

 

 

Eszter egyáltalán nem tudta megindokolni, miért érzi, amit, Márk viszont magára vette, hogy biztos ő tehet róla. Ő csinál valamit rosszul vagy talán Eszter nem is szereti. Egy jó darabig nem is szeretkeztek. Eszternek kedve sem volt hozzá, Márk pedig nem mert kísérletezni, mert félt attól, hogy mindkettőjüknek csalódást okoz. Lassan eltávolodtak egymástól, mert nem tudták, hogyan kellene kezelni a helyzetet. Próbáltak róla beszélni, de mindketten zavarban voltak, Márk pedig sokszor dühöt érzett a tehetetlensége miatt, mert szeretett volna segíteni a kedvesének, ám nem tudott.

 

Végül arra bíztatta Esztert, hogy keressenek fel egy szakembert. Ezt pedig nagyon jól tette, mert ilyen esetben nincs is más megoldás! A szexuálpszichológus pedig elmondta, hogy ez bizony gyakori jelenség, főleg nők körében. (PCD) a jelenség neve és a kutatások szerint majdnem minden második nő szenved tőle.

 

Az okai között szerepelhet a gyerekkori vagy párkapcsolati abúzus, a nemi erőszak, férfiak esetén pedig a merevedési problémák is kiválthatják. De összefüggéseket találtak a depresszió, a szorongás és az emocionális abúzus között is. Egyes kutatások szerint a  hormonháztartás zavarában keresendő a válasz. A posztkoitális depresszióban szenvedőkben orgazmus során kevesebb hormon szabadul fel, mint például az endorfin. Így hiába adott minden fizikailag, nem következik be az a felszabadító, mámorító érzés.

 

szex depresszio 03

 

Összességében nézve, a szexuálpszichológus megnyugtatta őket, hogy nem a rossz kapcsolatuk eredménye a szex utáni depresszió. Sőt, Eszter esetén is kiderült, hogy alap depresszióval és szorongással küzdött, ami csak fokozta a szex utáni depressziót.

 

Hónapokon át elmaradt közöttük a szex, de Márk türelmes és megértő volt. Teljes vállszélességgel támogatta Esztert. Szép lassan újra közel kerültek egymáshoz. Sokkal több minőségi figyelmet szenteltek egymásnak, nagyobb helyet kapott az életükben a csókolózás, az ölelkezés és a simogatás. Türelmesen kivárta, amíg Eszter kezdeményezi az együttlétet, amire meg is érte várni. A tanácsadás, a terápia és a megfelelő támogatásnak köszönhetően néhány hónap alatt megszabadult Eszter a posztkoitális depressziójától. Nem minden egyes alkalom volt tökéletes kezdetben, de lassacskán elmúlt a kínzó, szex után fellépő depresszió.

Az ő sikertörténetük a jó példa arra, hogy a problémákról mindenképpen beszélni kell és hogy egyáltalán nem szégyen szakértő segítségét kérni. A kommunikáció és a bátorság a titka annak többek között, hogy a posztkoitális depressziós nem tette tönkre a kapcsolatukat.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Jó ötlet akkor is szexelni, ha nincs hozzá kedvünk?

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!