Sokakat kiábrándíthat a válasz, de igen: működhet. A szerelem nem feltétele a házasságnak, persze jó, ha van. Legalábbis főleg a hölgyek szeretnék, hogy legyen. Sokkal jobban hangzik – meg szebb is – ha valakit szerelemből vesznek el, mintsem azért, mert „ideje volt” vagy mert anyagi netán kapcsolati biztonságra vágyik az illető. Csakhogy sajnos tény, hogy egyeseknél a házasság inkább egy jó döntés eredménye.

 

 

hazassag szerelem nelkul 01

kép: pinterest.co.uk

 

Igazság szerint nincs min meglepődni. A történelemben is rengeteg házasság köttetett előnyös okokból: te anyagi biztonságot adsz és tetőt a fejem fölé, én pedig ellátlak és nevelem a gyerekeinket. Te apja lesz az elhunyt férjem gyerekének, cserébe én szülők neked újabb gyerekeket és gondoskodom rólatok. Te eltartasz engem, én cserébe ápollak, mikor beteg leszel.

 

Gyakran ugyanez a helyzet manapság is. A házasság egy jól megfontolt döntés eredménye. A férfi azt gondolhatja: bár nem szeretem ezt a nőt, de amúgy kedves, tisztességes, jóravaló, elveszem és nem várok tovább a csodára, mert lehet csak rosszabbat kapok. Vagy: elveszem, hogy végre családot alapíthassak. Vagy: már együtt vagyunk 9 éve, úgyis állandóan mindenki nyaggat meg ő is, most már elveszem és akkor csend lesz.

 

 

Igaz, ami igaz, ezek kevéssé hangzanak olyan romantikusan, minthogy elveszem, mert ő életem értelme és mellette akarok leélni az életemet. Ám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a férfi, aki nem szerelemből házasodik egy csúnya gonosz, számító pasi, aki csak a saját érdekeit tartja szem előtt. Valóban, dolgozhat benne némi önzőség, ugyanakkor lehet, hogy a maga módján, de szereti a nőt, illetve nő esetén a férfit, hiszen a hölgyek is mondhatnak ugyanúgy igent a házasságra vagy kezdeményezhetik azt úgy, hogy valójában nem szerelmesek.

 

Hiszen mindannyian máshogy szeretünk, máshogy mutatjuk ki. Vannak, akik soha a büdös életben nem lesznek hős szerelmes lovagok és írnak nekünk szonátákat. De attól még, hogy látszólag egy jéghegy, visszafogottan, „szolidan” szerethet bennünket. Meglehet, hogy annyira tisztel, értékel minket és nagyra becsül, hogy ezért elvesz. Akár azért mert így akarja kimutatni háláját, hogy te elviseled és törődsz vele, sőt, akár őszintén, szerelemmel szereted. Bizony akadnak, akik a házasságra egyfajta ajándékként tekintenek, amivel egy bizonyos idő után megajándékozzák a nőt. Bizonyította, hogy jó feleség, egyszer majd jó anya lesz, és még hozzám is jó, úgyhogy megkérem a kezét.

 

hazassag szerelem nelkul 02

 

Ellenben érthető, ha ez sok hölgyet, esetleg férfit nem elégít ki, akik a szerelem hívei. Elvégre lássuk be, ideális esetben a szerelem hosszú éveken át lángol, a házasság után is és csak utáni válik szeretetté, ahogy mondani szokás. Bár egyesek arra esküsznek, hogy ez sem törvényszerű és kis odafigyeléssel szinten lehet tartani. Valóban, az a házasság, ahol szerelem is van, lehet egy megtestesült leányálom, egy romantikus regény, de legalábbis igencsak varázslatossá teheti az ember életét és napjait. Ám ha valakinek szerényebb igényei vannak, ugyanúgy átélheti ezt akkor is, ha esetleg tudja – vagy később jut tudomására, mikor már házasok – hogy a partnere nem szerelmes belé.

 

Az is nem egyszer megesett már, hogy egyesek éveken át barátok voltak és utána szerettek egymásba. Sőt, menetközben akár meg is állapodtak abban, hogy járnak egymással, mert kedvelik a másikat. A szerelem meg majd jön. Hiszen ez is megtörténhet! És ők így boldogok és megvannak elégedve egymással.

 

Érthető, hogy csalódik az a nő vagy férfi, aki megtudja, hogy a párja, házastársa nem szerelmes belé. Főleg, ha ő meg iszonyatosan szereti. De ha el tudja fogadni, hogy a partnere szeretettel szereti, jól érzi magát mellette vagy megérti az egyéb indokait, akkor tovább működhet a kapcsolatuk. Ám ha ő arra vágyik, hogy valódi szerelemmel szeressék, és ez kölcsönös legyen, akkor azt is meg lehet érteni, ha inkább elválik. Főleg, ha átverve érzi magát, mert úgy léptek vele frigyre, hogy elfelejtették arról értesíteni, hogy bocs, egyébként nem vagyok szerelmes beléd. Ezt azért illene inkább előtte közölni. Nem vagyok beléd szerelmes, de a magam módján szeretlek és így meg így tudom elképzelni veled a jövőmet. Ne évekkel később keljen már kiderülnie, mert az azért tényleg fáj. Vagy legalább tartsa magába a sírig és ne közölje az másikkal, hogy bocsika, de nem vagyok beléd szerelmes, mert ez azért valahol disznóság.

 

hazassag szerelem nelkul 03

 

Ma már nem kell(ene) kényszerből házasodunk. Nem kellene elvenni olyat, - vagy hozzámenni olyanhoz-  aki nem vonzó, nem tudjuk szeretettel sem szeretni, egyáltalán nem kedvelünk, csak azért, hogy ne legyünk egyedül vagy mielőbb családot alapítsunk, esetleg azért, hogy eltartson bennünket. Jó meg kell hagyni, akadnak ilyen kétségbeesett emberek is. De manapság, mikor annyi hal van a tengerben és semmi sem kötelező, jó esetben olyat veszünk el, aki talán nem tökéletes, de megfelelő. Tehát csak-csak szereti a maga módján. Úgyhogy vagy beéri ezzel a szerelmes fél vagy nem. Szíve joga eldönteni. Mindig lehet mondani: lehetne rosszabb is, meg hogy örüljön annak, hogy van hol laknia és van még egy kereset a háznál. Ám akik szerelemre vágynak, azoknak ez csekély vigasz.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Házasságban vagy párkapcsolatban jobb a szex?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!