Ismerős a felállás? Biztos volt már részed ilyenben, esetleg a fordítottjában. Mindenki átéli legalább egyszer. Mert nincs olyan ember, aki néha ne keveredne harcba a szívével és az eszével. A legizzasztóbb, legfáradtságosabb és legfájóbb harc, amikor tudod, hogy melyikre kellene hallgatnod, de már csak azért se. Meg amikor tudod, hogy a másik fél is pontosan ezt teszi. Mégis, hogy kellene ebből a szívszorító, elmeháborító csatából győztesen kikeveredni?

 

 

sziv es ertelem harca 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Alapvetően mindenki megtudja mondani magáról, hogy ő inkább a szívére vagy az eszére szokott hallgatni. Legfeljebb még azt mondhatja „az a helyzettől függ”. De akadhatnak olyan helyzetek, főleg a szerelemben, amikor bizony a szív és az ész hadban áll egymással.

 

Mi nők, szeretünk a szívünkre hallgatni. Mert érzékenyebbek, érzelemdúsabbak, gyengédebbek vagyunk. Nekünk sokszor a szívünk az eszünk és ezért szoktunk gyakran jól rápacsálni. Ugyanis ez nem egyenlő azzal, hogy hülyék vagyunk, nagyon is van eszünk, ami be is szokott kapcsolni és ordítani velük, hogy mit kellene tennünk, hogy mit súg a logika, az észérvek és tudjuk, hogy igaza van, de mint mondottam, az agyunk időnként lecsúszik a mellkasunkba és már csak azért a szívünkre hallgatunk. Aztán sírunk. Nem mindig, de sokszor.

 

Jó példa erre, amikor az agyunk azt mondja, ne szeressünk bele a pasiba (illetve a férfi olvasók kedvéért, nőbe), mert családja van, úgy sem fog elvenni, felvállalni, mert valójában rosszfiú és össze fogja törni a szívünket. Vagy ne adjunk harmadik esélyt a pasinknak, aki megint megcsalt. De mit csinálunk? Belemegyünk a szenvedésbe, a halálra ítélt kapcsolatba és sínylődünk. Mivelhogy a szívnek nem igazán lehet parancsolni, legfeljebb kiadós önerőszakkal, de hát arra meg senki se vágyik, ellenben a titkos remény mindig él bennünk,”hátha, most másképp lesz…” de ez ritkán jön be.

 

sziv es ertelem harca 03

 

Ezek voltunk mi nők, de mi a helyzet a pasikkal? Illetve a pasinkkal? Vagy legalábbis azzal, akivel nagyon szeretnénk kapcsolatba keveredni. Egy igazi nő olvassa azokat a bizonyos jeleket, működik a női megérzése, tudja, hogy mit érezhet és gondolhat a pasi. De sajnos sokszor nagyon is jól álcázzák magukat, még önmaguk előtt is.  Hiszen ők pasik, nem érzeleghetnek. Vegyük is a példát: a pasi mondjuk szeret, majd meg hal érted, de nem mer téged választani, mert fél a felelősségtől, a kapcsolattól vagy otthagyni a másikat. Pedig látod a szemében, hogy akar. Vagy pont, hogy nem látod? Mert a ridegségével, a közömbösségével Oscar-díjas szereplést nyújt? Elhiteti veled, hogy nem szeret, közben majd eleped utánad. És amíg te magadban keresed a hibát, hogy mi a baj veled, amiért nem szeret, amiért nem tud téged választani, valójában ő az, aki gyáva szembenézni a saját érzéseivel. Közben a női megérzés csak azt súgja, hogy „hahó, ez az ember szeret”, de nem mersz neki hinni, mert a külső mást mutat. Így persze, hogy inkább a megérzésedben kételkedsz és nem abban, amit a pasi láttatni akar veled.

 

Na, itt van a kutya elásva. Hogy a megérzésed nem csap be! Igen, lehet, néha bölcs dolog lenne az eszedre hallgatnod, de a megérzéseid nem löknek át a palánkon!

 

De fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák, hogy mindenkit más vezérel. Nem könnyű felelősséget vállalni az érzéseinkért és a gondolatainkért, főleg nem a szerelemben, ahol minden tettnek és szónak következménye van. A szerelem az ok és okozatok láncolata. Ezért fogja vissza magát az, aki nem akar hiú reményeket táplálni a másikban. Illetve ezért nem fogja vissza magát az, aki abban reménykedik, hogy meghódíthatja a másik szívét.

 

sziv es ertelem harca 02

 

Még egy párkapcsolatban is lehet olyan, hogy az egyik felet inkább a szíve, a másikat az esze vezeti. Amíg ezt ők összetudják egyeztetni, addig nincs gond. Biztos te is találkoztál már olyan párral – vagy volt részed olyan kapcsolatban – ahol te könnyen kimondtad és kimutattad a párodnak, hogy szereted, míg ő nem igazán mondta és mutatta, de mégis tudtad. Valahogy csak éreztette veled! Előfordul az ilyen. Ettől még az illető nem jéghegy, csak éppen nem érzelgős típus vagy nehezebben mutatja ki az érzéseit és tipikusan úgy van vele, minek mondja, ha úgyis tudod. Az ilyennek nem szabad rámenni túlságosan a nyakára. Lehet óvatosan csepegtetni neki, hogy de te szereted hallani, ám ne okozz benne harcokat. Bizonyára ő is tudja, hogy milyen vagy, de van, hogy az ember egyszerűen képtelen kimondani vagy megtenni dolgokat. Meg kell neki engedni, hogy önmaga legyen és ha szereted, elfogadod úgy ahogy van, ahogy bizonyára ő is elfogadja, hogy te meg az érzelmek megtestesítője vagy.

 

Csak egy megoldás van: megtalálni az egyensúlyt és megfontolni a döntést és annak következményeit!

 

Az sem jó, ha valaki mindig a szívére hallgat és az sem, ha valaki csak az eszére. Hiszen az előbbi így örökösen kiteszi magát a fájdalomnak és a csalódásnak, míg a másik megfosztja magát minden kellemes érzéstől is. Még akár attól is, hogy szeressen és szeretve legyen.

 

sziv es ertelem harca 01

 

És ne higgyük azt, hogy az emberek, akik nem mutatják ki érzéseiket, kőszívűek. Egész egyszerűen félnek az érzelemtől, attól, hogy érezzenek. Mert már érte őket csalódás és tartanak attól, hogy újra összetörik a szívüket. Esetleg nem tartják magukat szerethetőnek. Tartanak attól, hogy visszaélnek az érzéseikkel, hogy iránytani fogják és kiszolgáltatott lesz. Inkább bezárják szívüket és elhajítják a kulcsot. Büntetik saját magukat és talán még a saját lelküket sem szereti. Nehogy azt hidd, hogy nem tudják, mit csinálnak. Tudat alatt igenis vágynak a szeretetre, az érzések, de az akaratuk erősebb. Egészen addig, míg jön valaki, aki megtalálja az elhajított, elrejtett kulcsot és ki nem nyitva majd meggyógyítja szívüket.

 

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a szív és az ész között, de nem is lehetetlen küldetés! Tudni kell mikor kell a szívre és mikor az észre hallgatni. Tudni kell megállni, és alaposan mérlegelni egy dolog várható kockázatait és végkimenetelét. Ugyanakkor tudni kell erősnek is lenni, hogy bár ismerjük a helyes döntést, de legyen is elég erőnk meglépni! Mert nem azaz igazán erős ember, aki képes közömbösnek látszani és érzelmek nélkül élni. Hanem az, amelyik vállalja őket és nem fél a szerelemtől és a boldogságtól.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

6 dolog, ami miatt a pasik szerint te lehetsz a tökéletes barátnő!

 

Ezeket a női hazugságokat tolerálják a legkevésbé a pasik!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!