Ki ne ismerné a Büszkeség és balítéletet, Vágy és vezeklés vagy Értelem és érzelem filmeket? Amiket a hangzatos cím mellett igazi úriemberek jellemeznek. Kinek ne lett volna a filmes szerelme, egy igazi gavallér? Ma már majdnem minden nőnek feltűnt, hogy az a híres férfi modor kezd szétfoszlani és elszállni a szélben.

 

 

 

eltunt udvariassag 01

kép: unspalsh.com

 

Melyik kislány ne álmodott volna egy igazi lovagról, akikről nagyanyáink meséltek még nekünk. Megfakult képeket mutogatva az akkori szerelmükről, majd később a nagypapáról. Ezek mind csodálatos és mesebeli dolognak tűntek. Hiszen hercegnők is csak a hercegek miatt akartunk lenni. Az előzékeny, udvarias és figyelmes gentlemanek miatt. Akik kinyitják nekünk az ajtót, előre engednek minket és lesegítik a kabátunkat. Ennek hatására kialakul a rózsaszín köd lila csillámokkal, a két fél egymásba szeret és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Pont, mint a mesékben.

 

De lássuk a valóságot, szó sincs előzékenységről, udvariasságról vagy figyelmességről, ezek mind kihaltak a mai férfiakból. Tegye fel a kezét, aki elé már vágott be durván férfi az ajtó elé, és akinek eszébe se jutott egy fázós estén odaadni a kabátját. Mennyiszer látni, hogy egy férfi fel sem ajánlja az állapotos nőnek a helyét a buszon Ezek persze nem kötelező tevékenységek vagy alap sémák, – mint régen - de az ember egyből leszűri, hogy férfiről beszélünk-e vagy csak az ellenkező nemről.

 

A nők nem várják el, hogy ezüst tálcán szolgáljanak fel nekik mindent és ki legyenek szolgálva, de igen nagyra értékelnek egy kis figyelmet és törődést, amivel manapság a férfiak már nem igazán törődnek.

 

Korunk legtöbb hím egyede átesett a férfi evolúción. A férfi teljesen máshogy nézett ki száz évvel ezelőtt, és most nem feltétlen a divatra gondolok, ami persze szintén sokat változott. Bizony régen a férfiak mind rendelkeztek a fent felsorolt erényekkel. Eszükbe sem volt másképp viselkedni és, ha úgy nézzük a génjeikbe volt kódolva az udvariasság. Akkoriban ez természetes volt, nem úgy, mint napjainkban.

 

eltunt udvariassag 02

 

Azonban, ha manapság végig nézünk a férfi palettán, nem sok jót láthatunk. Bájgúnárok streccses gatyában, durván szedett szemöldökkel pásztázzák a világot, a lovagiasság legkisebb jelét sem mutatva. Hogy erre mi lehet a pontos magyarázat, azt nehéz megmondani. Talán már úgy érzik ezek mind nem szükségesek. Az udvariasság egy régi alapszabály is volt egyben, amiben nem csak a nőket, de az idősebbeket és a rangban felettük állókat is részesíteni kellett, ez a tisztelet egyik formája. Hogy ez miért veszett ki a férfiak egy részéből az máig rejtély, amire mindenkinek egyedi elképzelése lehet. Mondják azt is, hogy a modernizáció hatása mind ez, de hiszen a világ állandóan modernizálódik, és ez a jelenség leginkább az utóbbi öt-hat évben lett így „divattá”. Egyre több a családon belüli bántalmazás, megalázás és a tisztelet hiánya. Nem mondom, hogy minden férfire igaz ez a férfi evolúció, természetesen vannak még udvarias férfiak a világon, akik régi hagyományok szerint figyelnek az udvariasságra.

 

Viszont, ahogy haladtunk a korral - és a nők egyre több joggal rendelkezhettek, haladtak fel a létrán egészen napjainkig – a férfiak úgy gondolhatják a nőknek nincs szükségük udvariasságra. Hatalmas tévedés. A nők igenis nagy becsben tartják, ha egy férfi udvarias, mert ettől mi is úgy érezzük, hogy többet számítunk a férfinak és törődnek velünk, és ez egyáltalán nem felesleges. Hisz kell egy kis emberség az embertelenségben, ahogy Ady Endre is írta.

 

Tudományos tény az is, hogy a nők a férfias férfiakhoz vonzódnak, és azokhoz, akiktől törődést kapnak. És az odaadás és udvariasság is olyan tulajdonságok, amik egy férfit férfivé tesznek. Ez az ösztön az őskortól kezdve velünk van. Azt a férfit választotta az ősasszony is, aki képes volt őt megvédeni, és habár manapság már nem kell mamutokra vadászni, a férfi bizony akkor is legyen férfi.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Neked is úgy tűnik, mintha egyre több gyáva férfi lenne?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!