Ha gondoskodásról van szó: egyből a nők jutnak az eszünkbe. Meg persze főleg az anyák. De a lényeg, hogy a gondoskodás fogalmát leginkább a nőkhöz társítottuk. Ők képesnek igazán kimutatni a szeretetüket, gyengéden óvni a testet és a lelket, odaadón segíteni és támogatni, háttérbe szorítani a saját érzéseiket, hogy másokat töltsenek fel érzésekkel. Vajon erre képesek a férfiak is?

 

 

gondoskodo ferfi 01

kép: unsplash

 

Lássuk be, a kérdés jogos. Hiszen másképp nevelnek egy lányt és egy fiút. A lányokat gyerekkoruktól kezdve gondoskodásra nevelik és elültetik bennük azokat a magvakat, amelyek később jó anyává tehetik őket. Sőt, mindezt nemcsak direkt módszerekkel érik el, hanem egyszerűen a jelenlétükkel. Látják az anyjuktól, a nagyszüleiktől, a testvéreiktől, egy jó női példától, aki révén elsajátíthatják a gondoskodást. Természetessé válik számukra a szeretet kifejezése és a megóvás.

 

De mi a helyzet a férfiakkal? Ők is megtanulják? Egy jó férfi példától, hogy mit jelent a szeretteinktől gondoskodni? Vagy maguktól sajátítják el ezt a képességet? Látják az apjuktól, miként kell gondoskodni a feleségről, a családról?

 

Képesek. Talán nem mindegyik, de vannak, akik igen. Akik igenis gondoskodni akarnak. Akadnak férfiak, kiknek gondoskodó természete a nőével vetekszik. Férfiak, akik vállalják érzésieket, nyíltan kimondják és kimutatják őket, mert nem gyengeségnek, szánalmas érzelgésnek, hanem erénynek tartják. Vállalják a felelősséget a gondolataikért, az érzéseikért, a tetteikért és nem félnek ezt kinyilvánítani. Ott vannak, amikor szükség van rájuk, és nem elmenekülnek, amikor a helyzet kívánja. Ők azok, akikre igazán lehet számítani jóban-rosszban.  

 

gondoskodo ferfi 02

 

Odaadást mutatnak akkor, ha a kedvesük rossz passzban van, ha beteg, ha segítségre van szüksége. Hiszen ez a természetes. Ettől lesz egy kapcsolat érett és felelősségteljes, hogy gondoskodunk egymás testéről és lelki világáról. Az olyan dolgok, mint a szeretet, gyengéség, bizalom, odaadás teszi biztossá, erőssé a kapcsolatot, márpedig mindannyian erre vágyunk. Nemcsak a nők, hanem a férfiak is. Nem igaz, hogy csak az a fontos nekik, hogy a testi szükségleteik ki legyenek elégítve. Ugyanolyan fontos az, hogy a lelki igényeik is.

 

Nem igazi férfi az, aki nem képes valódi szeretetet, figyelmet, odaadást tanúsítani a nő iránt. Egy nő nem tudja jól és biztonságban érezni magát abban a kapcsolatban, ahol a férfi a Jégkirály, szerepeket játszik, álarcok mögé bújik. Szándékosan vagy akaratán kívül távolságtartó.  Ahol nem beszélnek egymással nyíltan, nincsenek olyan napszakok az életükben, ahol lelküket lemeztelenítve felfedik egymás előtt a gondolataikat, érzéseiket. Márpedig ez egy nő számára kiemelten fontos, hogy a férfi ilyen szinten beeressze a világába és hajlandóságot mutasson arra, hogy az ő világába is behatoljon.

 

gondoskodo ferfi 03

 

 

Nem arra van szükség, hogy női minőségben váljanak gondoskodóvá. Azt hagyják meg a nőknek. A férfi legyen férfi minőségben gondoskodó. Egy erős férfi is képes a gyengéd lélekápolásra. Persze könnyű dolga van annak, aki kapott egy jó mintát az életben, akitől tanulhatott, de sajnos ez ritkán mondható el. Mindig könnyebb megtanulni egy egészséges lélekkel kötődni a másikhoz, semmint sérülten. Ám ilyen esetben a férfinak fel kell ismernie, hogy itt a nő, aki segít. Segít neki feloldódni, levetni a terheit.

 

Viszont semmi okuk a férfiaknak most rástresszelni erre, hogy a mindenit, hogyan lehetnének ők gondoskodó természetek?! Ez egy olyan képesség, ami mindenkiben ott rejlik. Egy igazi nő mellett pedig elő is fog jönni. Magától elő fog törni az ösztönös vágy, hogy megölelje, megvédje, megszeretgesse, csendesen odafigyeljen rá. Erről szól egy kapcsolat, nem pedig arról, hogy mindig csak a nő vagy a férfi ad. Mindkettőjüknek kell adniuk és kapniuk is. Ettől lesz kiegyensúlyozott, harmonikus a kapcsolat.

 

Úgyhogy igyekezzenek belátni a férfiak, hogy nem lesznek papucsok vagy kevesebbek csak azért, mert gondoskodóak. Ez teszi őket még kívánatosabbá, szerethetőbbé, értékesebbé. Igazi férfivá.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A férfi nem hajtogatja, hogy szeret, hanem kimutatja!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!