A farsangot leginkább gyerekkorában élvezni az ember igazán, amikor óvodában vagy általános iskolában belebújhat valami jelmezbe, és kicsit különlegesebben szórakozhat kortársaival. Ettől függetlenül felnőtt fejjel is rengeteg programlehetőség kínálkozik.

farsang2

Forrás: www.fineartamerica.com/

Január 6.-tól (vízkereszttől) egészen húshagyókeddig tart ez az ünnep, de az utolsó három napja az, ami a legjelentőségteljesebb. Ilyenkor zajlik le a riói és a velencei karnevál is, hazánkban pedig a mohácsi busójárás. A farsangi időszak nagy mulatságok közötti lezárása - a tradíciók szerint - a tél búcsúztatása is egyben. Különösebben nem kapcsolódik hozzá semmilyen vallási ünnep, inkább néphagyományokon alapszik.

Gyerekként mindig izgatottan vártam, ugyanis ez volt azon kevés alkalmak egyike, amikor az egész iskola együtt ünnepelt. Ettől még különlegesebbnek tűnt a szememben. A jelmezeket mindig anyukámmal készítettük, vagyis javarészt inkább ő. Ezen a területen pedig sosem volt határ: az alap hercegnős jelmezektől, a szuperhősös kosztümökön át, a hétköznapi használati tárgyakig bárminek a „bőrébe” bele lehetett bújni. A sok ünnepi finomságot pedig akkor még nem bűntudattal tömte magába az ember, hiszen nem számított az alakja, meg a sok bohóckodásnak köszönhetően aligha volt esély arra, hogy elhízzon. Egyszóval egy önfeledt szórakozást jelentett, amit egyszerűen nem lehetett kihagyni.

farsang1

Forrás: https://www.pixabay.com/

Később már persze alábbhagyott a lelkesedés, sőt középiskolában engem valahogy egyáltalán nem érdekelt a farsang. Ezt pontosan nem is tudnám megmondani, miből adódik. Valahogy a riói vagy a velencei karnevál engem speciel jobban vonz, mint a mohácsi busójárás, de persze ez egyéni ízléstől is függ. Jelenleg farsangkor felnőttként esetleg házibuli, bál és hasonló programok közül válogathatunk. Bizonyára ezek is rengeteg örömteli, vicces és feledhetetlen pillanatot nyújthatnak, de azért mégsem ugyanolyan varázslatos, mint gyerekként.

Ha esetleg mégis elkapna minket a farsangi hangulat, akkor a sütés-főzés terén is kiélhetjük ilyen jellegű fellángolásainkat. Köztudott, hogy többek között a fánk egy tipikusan farsangi étel. Számtalan variációja létezik, az interneten meg aztán tényleg rengetegféle receptre bukkanhatunk. Csak, hogy néhányat említsünk a népszerűbb fajtáiból: szalagos fánk, csörögefánk, krumplis fánk, túrófánk. Ezek viszont tényleg az alapok, hiszen ezekhez még nagyon sokféle töltelék, szósz és máz létezik. 

farsang3

Forrás: https://www.pixabay.com/

Ebben a rohanó világban úgy gondolom, minden lehetőséget meg kell ragadni, amivel kicsit ki tudunk zökkeni a monoton hétköznapokból. A farsang erre kiváló lehetőséget biztosít, így érdemes szétnézni a környékünkön elérhető opciók között.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!