Az étkező kialakítása alapos tervezést igényel, hiszen sok mindenre gondolnunk kell, amikor ezt a helyiséget rendezzük be. Az étkezőasztal mérete, a székek stílusa és száma, a szőnyeg textúrája, az étkezőszekrény és a dekorációk, mind- mind hatással vannak az étkező hangulatára és atmoszférájára. Az étkező fontos része az életünknek, hiszen ebben a helyiségben beszélget nagyokat a család és itt fogyasztjuk el a finomabbnál - finomabbnál falatokat, miközben kipihenjük a nap fáradalmait. Ez az a hely, ahol feltöltődhetünk, és ahol igazán jól érezhetjük magunkat, ezért sem mindegy, milyen ennek a helynek a berendezése. Mutatjuk, hogyan is alakíthatjuk ki a tökéletes étkezőt!

 

 

etkezo megrendelt cikk

 

 

 

Mennyi székre és milyen asztalra van szükségünk?

 

Először is arról kell határoznunk, hogy pontosan hány székre is van szükségünk. A székek számát meghatározza a családtagok száma és az is, hogy szoktunk - e fogadni vendégeket, illetve hány fős baráti vagy családi összejövetel szokott az otthonunkban lenni. Többszemélyes étkezőasztalt és ezzel együtt 8-10 széket is vásárolhatunk, de ha nem olyan nagy az étkezőnk, akkor meg kell fontolnunk a bővíthető étkezőasztal beszerzését, amelyet éppen az aktuális létszám szerint alakíthatunk, amelyhez összecsukható székeket is választhatunk, amelyeket csak akkor használunk, ha vendégeink vannak.

 

Az étkező nagysága határozza meg, hogy milyen étkezőasztalt választunk. A négyzet és a kerek asztalok a kisebb terekhez illeszkedik jobban, míg a nagyobb, nyitott terekhez az ovális és a téglalap alakú asztalok illenek leginkább. Többféle anyag közül válogathatunk. A tömörfából készült étkezőasztal rendkívül tartós és hosszú évekig kitart és a klasszikus lakások alapbútordarabja, míg a fém és üveg párosítás, a modern megjelenést teszik lehetővé.

 

Az étkező fényei

 

Az étkező barátságos légkörének megteremtésében a világítás kiemelt szerepet játszik. Használhatunk függő lámpákat az étkezőasztal fölött. Ha romantikára vágyunk, akkor jó szolgálatot tehet egy lámpa a sarokban, illetve egy kisebb lámpa vagy gyertyák az asztalon.

 

Az asztaldíszek, mint az asztal fókuszpontjai

 

Egy üres és sivár étkezőasztal senkinek nem hozza meg sem a kedvét, sem pedig az étvágyát. Az asztali dekorációk pozitívan hatnak a hangulatra és az aktuális, évszaknak megfelelő asztali díszek még abban is segítenek, hogy könnyebben ráhangolódjunk az adott évszakra.

 

Fali dekorációk az étkezőben

 

A fali dekorációk karakteressé és személyessé formálják az étkezőt. Az étkezőt szinte életre keltik a falakra helyezett képek, tapéták, plakátok és a matricák. Ezekkel a fali dekorációkkal a teret is tágíthatjuk, fókuszpontokat is létrehozhatunk, és egyedi étkezőt varázsolhatunk magunknak és persze a családunknak. Az üres falra egy dekoratív tükröt is felrakhatunk, amely bővíti a teret és azt az illúziót kelti, hogy az étkezőnk sokkal nagyobb, mint amilyen valójában.

 

A fotó forrása: MikroKon / Shutterstock.com

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!