Egy női ápoló termékeket áruló cég és egy fiatal, magyar divattervező csapat közös munkájának eredményeképpen ma már semmi sem lehetetlen.

Egészen pontosan arról van szó, hogy pólónkra nyomtatva viselhetjük legintimebb testrészünk nevét. A fogadtatás biztosan vegyes lesz. Arra keresünk választ, hogy mindez korunk szexuális forradalmának hasznos része vagy újabb eltúlzott szexuális trend?

pin1

Fotó: pecslife.hu

A kezdeményezés az Idelyn nevű vállalattól ered. Véleményük szerint újra megfigyelhető egy tendencia, miszerint a ránk zúduló, túlzottan szexuális média pont, hogy szemérmességet vált ki a hétköznapi, középkorú nőkből. Az erotikus természetű kereskedelmi média következményeképpen rengeteg nő küzd teljesítménykényszerrel, sokakban hibás testkép alakul ki, és a magunkkal szemben állított irreális elvárások száma egyre csak nő. Ennek eredményeképpen pedig bezárkózunk, s inkább nem beszélünk a szexualitásról, mondván, nekünk biztos nem megy olyan jól.

A közősségi médiából is hibás módon ömlik ránk a szexualitás. Eltúlozva, felnagyítva, „photoshoppolva”.

pin2

Tombol a szexuális forradalom, de talán nem jó irányba. Erre a kérdéskörre szeretné felhívni a figyelmet a mozgalom.

A magyar divattervező csapat, akik a felhívás mögé álltak, a népszerű Je Suis Belle, akik grafikailag megtervezték a feliratokat. Egy komoly felmérés is készült, arról hogy a mai fiatal lányok hogyan nevezik nevén a nemi szervüket, vagyis, hogy hogyan becézik. A 10 leggyakoribb becenév került rá a pólókra, melyeket úgy szerezhettek meg a bátor, vállalkozó kedvű hölgyek, ha személyesen beballagtak az üzletbe és kimondták azt, amibe sokan belepirulnánk. A dolog sikeresnek bizonyult, több tucat lány érkezett ilyen egyedi pólót szerezni.

A szókimondó felsők komoly tabutémát feszegetnek. Ez a téma nem más, mint a szexuálisan túlfűtött média romboló hatása.

pin3

Fotó:Pinterest

Hiszen, ezt is könnyen félreértelmezhetik a fiatalkorúak, s akár visszafelé is elsülhet a dolog. Újabb, a szexuális fejlődésükre káros, trend alakulhat ki belőle. A legveszélyeztetettebb korosztály, a 13-18 éves, tinédzser korú lányok és fiúk. A trend lényege (ami a mai életünk alapvető része), hogy a fiatalok akkor érdeklődnek egymás iránt, ha minél több önfeltáró kép, videó és blog kerül fel róluk az internetre. Az önfeltárásba nemcsak a lelki kitárulkozás tartozik bele, hanem a testük minden részletének megmutatása. A képek minősége jellemzően kidolgozatlan. Sem a helyszín, sem pedig a beállítás nem szolgál esztétikai, művészi funkciót. Egyetlen cél a bemutatás. Gyakori a keblek, popsik, hasizmok fotózása.

Ilyen formán az új „pólótrend” is csak egy újabb magamutogatási lehetőség lenne?

pin4

Fotó: www.mysweetestheaven.com

A gond az, hogy ez fajta önkifejezési forma nagyban befolyásolja az ellenkező nemmel való kapcsolatot, és a lelki kötődés kiépítése helyett a szexualitásra tevődik át a hangsúly. A trend további problémákat okozhat azok körében, akik visszafogottabbak. Ők hátránnyal indulnak a „piacon”, nem trendik, és ez komoly gátakat alakíthat ki bennük a szexuális élet területén.

A jelenség magában hordozza az erkölcsi változás lehetőségét és szükségességét. De ki tudja elmondani nekik, hogy ez káros? Amíg a valóságban még mindig nehézségeket okoz a fiatalok szexuális felvilágosítása, még mindig tabu övezi a szexszel kapcsolatos gyermek-szülő-nevelő beszédet, addig az interneten ennek a reciproka figyelhető meg. Amíg a fiatalok otthon nem beszélnek szüleikkel a témát érintően, egy buliban vagy egy osztálykiránduláson pont azt csinálják, amiről beszélni annyira nehéz.
A szülők előtt felvállalni saját szexualitásukat és megbeszélni az aggályaikat korántsem annyira könnyű, főleg, ha még a szülő is zavarba jön, s nem tudja kezelni a helyzetet.
De hogy lehet az, hogy percenként tucatjával bombáznak minket erotikus tartalmak a rádióból, a tévéből és az internetről, mégsem tudunk épkézláb módon beszélni róla a gyermekünkkel? Ezért sokkal egyszerűbb egy virtuális világban szörfölni arc és név nélkül.

A 21. században nem a szülő, hanem az internet lesz az elsődleges információforrás, ami leginkább a szexualitással kapcsolatos kérdésekre terjed majd ki.

pin5

A baj ott kezdődik, hogy a gyerekek az internet által sugárzott értékeket ismerik el természetesnek, márpedig tudjuk, az korántsem fedi a valóságot. A gond folytatásában a célszerű felvilágosítás hiánya áll. Az elmúlt 30-35 tekintve alig változott valamit a felvilágosítás rendszere, kimerül osztályfőnöki óra keretein belül tartott, védőnők által vezetett néhány alkalomban. Ezek se nem elegendőek, se nem nyújtanak elég részletes ismeretet a fiatalok számára. Így marad az internet, s a mi felelősségünk. Hiszen tőlünk felnőttektől függ, hogy mit látnak a gyermekeink. Ez egyrészt a példamutatáson, másrészt azon múlik, amit látni engedünk nekik. Az internet adta szólásszabadság ma veszedelmes rájuk nézve, még ma sincs egyezményes lehetőség a tartalmak szabályozására.

Elgondolkodtató, hogy egy nemi szerv feliratú pólóban flangáló hölgy vajon milyen példát mutat az őt követő, felnövekvő generációnak? Vajon azt, hogy a szexualitás a normális, hétköznapunk része, s ne féljünk beszélni róla? Vagy azt, hogy a szemérmetlen kitárulkozás a menő?

pin6

Fotó: Instagram

Ki-ki maga döntheti el, hogy melyik oldalra áll, vagy, hogy egyáltalán figyelembe veszi-e a tényt, hogy akarva akaratlanul, de folyton példát mutatunk.

Véleményem szerint, ha a közösségi média, nem csinál belőle téves trendet, akkor elérheti a célját a felhívás, hogy ne szégyelljünk beszélni vagy kérdezni a szexualitásról, mert ha hallgatásba burkolózunk, akkor téves kép alakulhat ki bennünk. Fontos, hogy ehhez olyan támogató környezet vegyen minket körbe, ahol bátran hangot adhatunk aggodalmainknak, ahol nem jönnek zavarba senki, ha kényes kérdésre kell választ adni.

De biztos, hogy ehhez egy olyan társadalom szükségeltetik, ahol még azt is ki merik írni a pólójukra, hogyan hívják a legdélebbi testrészük?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!