Nagyon sokan úgy vannak vele, hiszen ezt nevelték beléjük, - maga a társadalom meg a szülők is -, hogy a férfiak nem sírnak, nem mutatják ki az érzéseiket, és úgy dobálóznak a nőkkel, mintha rongybabák lennének. Egy férfi sosem sír nyilvánosan, de amúgy akkor sem, ha egyedül van, mert az már nem férfi, hanem nyúlbéla. A nő pedig maga az érzelmi hurrikán, jobban beszél, mint cselekszik, mert gondolkodólény, néhanap túl is agyal mindent, és ráadásul érzelem nélkül nem tud szeretkezni.

 

 

 

nok is szeretkezhetnek ugy 01

kép: youtube.com

 

No, akkor most szépen tagadjuk ezeket az állításokat. Hogy miért? Mert nem a teljes valóságot mutatja, ahogy az általában lenni szokott a sztereotípiáknál. Fel van állítva egy léc, ki lett mondva valami, meg lett határozva az általános nőnem és férfinem meg még az is meg lett mondva, hogy milyen egy normális kapcsolat, és ha ennek ne adj Isten nem felelsz meg, akkor a világ úgy áll hozzád, hogy bűnös vagy. Hogy a te hibád, mert nem vagy benne az úgymond kikiáltott normalitásban, sőt, akkor még jobban furának néznek, ha nem is akarsz tipikus embertípus lenni. Nem az a normális, hogy a nőé az érzelem, a férfié pedig az ész.

 

 

Nem az a normális, hogy a nő aggódik, a férfi pedig csak legyint. Nem az a normális, hogy a nőnek mindent meg kell tennie a férfiért, alázatosnak kell lennie, a férfi pedig azt tehet, amit csak akar. Nem az a normális, hogy férfiuralom van. Nem az a normális, hogy nőuralom van. És nem csak annyi kell, hogy a nő nőnek érezze magát, a férfi pedig férfinak: nem ez a főlényege, és a legfőbb alapja egy kapcsolatnak. Nem az a normális, hogy a párkapcsolatodat helyezed mindenki más elé, mert ez csak az mutatja meg, hogy mennyire társfüggő vagy, akinek amint alkalma nyílik rá, dobja a társasági életét, dobja saját magát is, és a hőn várt és szeretett barátod/barátnőd mögé állsz. Mert a társfüggő sosem lesz egyenértékű a partnerével, és ez nem a másik hibája, hanem csak és kizárólag saját magáé.

 

Egy társfüggő sosem fogja úgy érezni, hogy ez baj, vagy talán néha-néha bevallja saját magának, hogy mi lenne, ha másmilyen lenne, és nem függne ennyire valaki mástól, de alapjáratban véve, egy érzelmilegfüggő úgy gondolja, hogy mindent, amit megtesz a másikért, az teljesen normális, és ha valaki nem értékeli őt eléggé, akkor így járt. Egy érzelmilegfüggő azt a személyt nézi csak és kizárólag, akitől függ: a másik tehet bármit, ő akkor is marad. Tudjátok, amondó vagyok, hogy mindenkinek legalább egyszer meg kéne tapasztalnia, hogy milyen az, amikor konkrétan függ valakitől lelkileg és érzelmileg egyaránt, nem anyagi függőségre gondolok. Egy függő teljesen másképpen látja a világot, a körülötte lévő személyeket, és arról nem is beszélve, hogy teljesen más lesz a prioritása, mint egy nemfüggőnek.

 

nok is szeretkezhetnek ugy 02

 

Aki érzelmileg függ a társától, az minden más egyéb kapcsolatot elhagy, mert hirtelen úgy érzi, hogy nincs szüksége senkire, csupán a szerelemre. Egy rendes, normális értékekkel bíró partner ezt nem hagyja: nem engedi, hogy csak és kizárólag a szerelemért élj, hogy miatta élj, hogy miatta tegyél meg mindent. Egy önmagával tudatos személy nem fogja engedni, hogy a saját szabadságodról, a saját életedről lemondj miatta, és nem fogja engedni, hogy miután összejöttetek, ne legyen „én”, hanem csak „mi”. Egy önmagát jól ismerő és elfogadó személyiség pontosan tudja, hogy a másik személynek éppúgy volt előttünk egy már kialakított élete, mint ahogy nekünk is, és nem fogja ettől megfosztani, sőt, arra fogja ösztönözni, hogy csináljon nélküle is ugyanúgy programot, hogy igenis legyen olyan idő, amikor nem együtt vannak, hanem külön. Mert egy hosszútávú párkapcsolat nem attól lesz kiegyensúlyozott és hosszútávú, hogy senki más nincs, csak ti ketten egymásnak, és nem is azért lesztek boldogok együtt, mert, amit nem munkával töltötök, azt rögvest egymással.

 

Nem. Igenis bele kell állni, hogy a kapcsolat előtt már felépítettél valamit, ahogy a partnered is a saját életében, és ha erről mindenféle gondolkodás nélkül lemondtok, az először is azt jelenti, hogy az egész akkori valóságotokat végig hazudtátok. Másrészt pedig azt jelenti, hogy aki miatt kidobtatok egy életet egy másodperc alatt, azt a személyt is mindenféle érzelem nélkül le tudjátok váltani valaki más miatt majd a jövőben, akármilyen boldognak is tűnik most a kapcsolat a szemetekben. Egy érzelmilegfüggő nem a másik személynek él, hanem annak az érzésnek, hogy nincs egyedül, és hogy van valaki, aki köré felépítheti az ingoványos személyiségét.

 

A függő nem érzi komfortosan magát, amikor nincs társa, így valójában bárkihez hajlandó csatlakozni, aki kicsit is azt mutatja, hogy szereti és mindent megtenne érte: és pontosan itt a lényeg a függőnek. Az, hogy a párja mindent megtenne érte, hogy folyamatosan csak vele törődjön, és ne nézzen senki másra, csak rá, mert egy függő olyan féltékeny, mint a csillagos ég. A féltékenység pedig akkor jön létre, amikor saját magunkban nem bízunk. Amikor pedig saját magunkban nem bízunk, az az önbizalomhiánynak a legfőbb metaforája. Egy függő pedig nincs rendben önmagával, viszont remekül meg tudja játszani, mintha tökéletes önbizalommal rendelkezne.

 

nok is szeretkezhetnek ugy 03

 

A sztereotípia az, hogy a Nő a függőtípus, hiszen a férfi sokkal erősebb annál, hogy ilyenbe keveredjen bele, meg amúgy is, a férfi az értelem, a szebbik nem pedig az érzelem. Lókakit. Csak amíg a világ számára elfogadott, hogy a nőneműek bárhol és bármikor elsírhatják magukat, és bárhogyan megélhetik az érzelmeiket, meg lehetnek hülye, szőke picsák, de mégis milyen aranyosak, addig egy férfi ezeket nem teheti meg csak azért, mert „ilyen kedve van”, hiszen az erő urainak mindig és minden körülmények között erősnek kell lenniük: mindig a tartásnak kell vezetnie őket. Ebből kiindulva, egy férfi nem lehet se áldozat, se függőtípus, mert akkor már nem is igazi férfi. De tényleg így lenne? A nő pedig attól nő, hogy képes az áldozat szerepére, hogy többnyire kiszolgáltatott, akit meg kell menteni mindentől, de leginkább saját magától, és a nő attól nő, hogy nem az eszét helyezi központba, hanem a szívét.

 

Állítólag a férfiak simán dugnak érzelem nélkül, míg a nők képtelenek erre, ráadásul ők nem dugnak, hanem szeretkeznek. És akkor most szégyen, nem szégyen, de erős leszek és rákontrázok: A nők is szexelnek úgy, mint a férfiak, vagy, mint a szorgos kis nyulak, és közben semmit, de semmit nem éreznek.  Ez nem nagy teljesítmény. Nem érzel semmit, amikor valaki benned van? Nem fog el a vágy, amikor éppen szeretkezel? És? Nem a te hibád, még csak a másiké sem, sőt, a kémiára sem lehet fogni, egyszerűen csak ki vagytok kapcsolva belül. Lehet, hogy annyi csalódás ért már, amit látszólag feldolgoztál, de ilyenkor az ágyban felszínre törnek és nem eresztenek, és ezzel nem tudsz mit tenni, bárhogy is próbálkozol az ottani percekben. Ne menekülj a szexuális életbe csak azért, mert azt érzed, hogy valahová menekülnöd kell saját magad elől.

 

A feldolgozhatatlan gondolatok, történések, párkapcsolatok, baráti kapcsolatok, családi drámák, vagy egyéb traumák nem tűnnek el, csak várják a megfelelő időt, hogy felszínre jöjjenek: a traumából indul ki a változás. Egy trauma miatt válhat az emberlánya-, vagy épp fia érzelmifüggővé, de az is előfordul, hogy épp az ellenkezője lesz: kizárja, és kidobja a szívét a szemetesbe, mert úgy van vele, hogy ő többet már senkiben sem fog bízni.

 

A trauma ott van, és arra vár, hogy törődj vele: úgy foglalkozz vele, hogy közben nem mész benne tönkre. Mert nem, nem kell egy traumába beledögleni lelkileg, ahogy testileg és agyilag sem. Nem kell mindenáron a problémában, a csalódásban, vagy amblokk a negatív dolgokban élni. És mondják azt, hogy a nők mindent túlagyalnak, a férfi pedig annyira könnyedén vesz mindent. Lehet, hogy többségében tényleg így van, de nem lehet általánosítani. Nem lehet azt mondani, hogy X meg X ilyen, akkor a népesség férfitagjai amblokk idióta. És ez mindenki másra ugyanúgy értetendő: ne általánosíts, hanem ismerd meg azokat az embereket, akiket megismerhetsz egy kicsivel jobban a felszínnél.

 

nok is szeretkezhetnek ugy 04

 

 

Tehát igen, a nők is képesek arra, hogy kizárják a külvilágot, hogy elzárják az érzelmek csatornáját magukban, és ha kell, képesek az észre hallgatni egy-egy döntésben. Ha kell, úgy viselkednek veled, mint egy rideg próbababa, és tudod mit? Tökéletesek benne. Csak aztán igen, elő fog bújni belőlük a lélek és a szív örökös játéka, és ölelni fogják és szeretni a partnerüket, és akikkel ridegek voltak és érzelemmentesek, azokat úgy otthagyják az útszélén, mint ahogy illik. Minden ember életében szükség van olyan időszakra, időszakokra, amikor kikapcsoljuk az érzelmeket, amikor úgy élünk csak bele a nagyvilágba és nem foglalkozunk semmivel, de előbb-utóbb visszaránt a normális hullámvasút, és aki a hidegségben az életünk „része” volt, annak többnyire búcsút intünk. Hogy miért? Mert, aki képes a hidegségre, az általában felszínfüggő. A felszínfüggők pedig nem mennek a mélybe soha, mert azt hiszik, az butaság és gyengeség, és ha megélnék azokat a dolgokat, amik bennük vannak, akkor már nem lennének ugyanazok.

 

Szexelj mértéktelenül, barátkozz, élj. Legyél ösztönös, éld meg a pillanatokat. Csak aztán állj meg, ismerd meg önmagad, vedd körbe olyan emberekkel magad, akiknek úgyszintén nem főprioritás a kirakat, és meglátod majd, hogy az érzelem és az értelem nem választható külön nemek szerint se. A férfi van, hogy érzelmesebb, a nő van, hogy tudatosabb, de van, hogy a nő az érzelmesebb és a férfi a racionálisabb, de ezek mind azért vannak normalitásban, hogy mindenkié minden, hogy egyensúlyban legyünk a párkapcsolatunkban.

 

Volt már, hogy lefeküdtél valakivel, és nem éreztél semmit sem? Volt már, hogy megcsaltad a partnered, de nem volt semmiféle érzelem benne, csak puszta szex, ahogy a férfiak szokták?

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Nem merek már szeretni, mert túl sokszor törték össze a szívemet!

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!