Egy párkapcsolat mindenképpen terápia, ha a két fél őszintén kommunikál egymással. Persze azért figyelsz, hogy egyes témát ne úgy tálaljál, hogy az a másikban nyomot hagyjon, vagy ha így is történik, akkor nem húzod ki a hátad és nem mondod lelkiismeret-furdalás nélkül, hogy csak őszinte vagy, és a ti párkapcsolatotok a nyíltságon alapszik. A bántó szavak sosem lehetnek a nyílt és őszinte kapcsolat velejárói. Sosem magyarázhatod a bunkóságodat azzal, hogy csak őszinte vagy, és amúgy is, örüljön a másik, hogy nem hazudsz a szemébe.

 

 

jo parkapcsolat 01

kép: pinterest.ru

 

Egy igazán őszinte ember képes kontrollálni a szavait, és nem az jár a fejében, hogy érzelmeket kavarjon fel, hogy szíveket szurkáljon, vagy, hogy megmutassa, ő mennyire tökéletes mindenben. Az igazi őszinteség a legalázatosabb viselkedés a világon, mégha néha nem is tűnik annak. Az igazi őszinteség nem kérkedik: nem mondja el minden nagy megnyilvánulása után, hogy mennyire egy őszinte jellem, sőt, van, hogy nem is használja ezt a kifejezést. A valódiság nem a szavakban mutatkozik meg, hanem a tettekben és a viselkedésben.

 

A jó kapcsolat nem kérkedik, nem próbál állandóan megfelelni a másiknak. Egy jó kapcsolatban úgy vagy önmagad, hogy nem törekszel arra, hogy önmagad legyél. Egy jó kapcsolatban úgy vagy önmagad, hogy közben magától értetődő, hogy nem bántod meg semmivel a másikat, mert úgy vigyázol rá tudat alatt, mintha egy hímestojás lenne. Egy jó kapcsolatban nem függsz a kommunikációtól, nem görcsölsz rá, mert automatikusan jönnek ki belőletek a szavak, a gondolatok. Egy jó kapcsolatban nem lesed a másikat, hogy vajon mire gondol, hogy mit csinál, amikor nincs veled, hogy vajon megnéz-e másokat és beszélget-e másokkal. Egy jó kapcsolat, - te jó ég, mennyire klisés lesz -, de egy jó kapcsolat kiegyensúlyozott hiten alapszik. Direkt nem használtam a bizalom szót, mert a hit sokkal erősebb a bizalomnál, és talán éppen ezért, kevésbé mainstream.

 

Igenis terápiának számít a kapcsolat. Tudni kell rendesen kommunikálni a másik emberrel, és nem csak akkor, amikor már probléma van. Egy jó kapcsolat akkor működik hosszútávon, ha mindent is megbeszéltek egymással. A jót és a rosszat is. A napi történéseket, a belső vívódásokat, és igen, egy jó kapcsolatba belefér a vitatkozás. Minél közelebb engedted magad a másikhoz, annál jobban tudtok veszekedni. Annál jobban tud fájni a kimondott szó, a kimondatlan gondolatok, a felperzselt érzelmek, és a mindennemű tettek.

 

jo parkapcsolat 02

 

Egy jó kapcsolat a tenger morajlásához, a vulkánkitöréshez, a tomboló szélviharhoz hasonlít, de csak addig, amíg magadban pontosan érzed és tudod, hogy ezek összeségében mind építenek téged, és nem rombolnak.  Igen, tudom, az Ízek, Imák, Szerelmek óta bekerült az a köztudatba és az emberek fejébe, hogy „a rombolás áldás. Szükséges az újjászületéshez.” Viszont nem mindegy, hogy megkarcol vagy megéget téged. Nem mindegy, hogy hogyan fogadod, vagy hogyan viselkedsz a rombolással és önmagaddal. Nem mindegy, hogy magadat állítod központba úgy, hogy a másikra húzod a vizes lepedőt, mintha ő lenne a bűnös, te pedig az áldozat, vagy pontosan tudod, hogy egy kapcsolatban nem mindig van kimondott áldozat és bűnös szerepkör. Nem mindig foghatod arra, hogy a másik fél mennyire nem törődik veled, mennyire játszadozik veled, miközben azt hajtogatod gondolkodás nélkül, hogy neked mennyire fáj az egész kapcsolat.

 

Teszed ezt úgy, hogy valójában azt se mered bevallani és elfogadni, hogy önmagadat nem ismered, hogy önmagad előtt csuktad be a saját ajtódat. Egy jó kapcsolat tükröt mutat. De csak és kizárólag akkor tud építeni ez a tükör, ha elfogadod, hogy először önmagadban kell ezt az építkezést, ezt a tükröt a lehető legjobban kihoznod ahhoz, hogy utána a kapcsolat maga is törődjön. És ez nem másodpercek, órák, napok, hetek alatt történik meg, sőt, van, hogy évekig nem találod meg az egyensúlyt. Egy jó kapcsolatban a türelem dominál. Elfogyhat a levegő, elfogyhat a türelem, de nem másodpercenként, nem zúdíthatod a másik félre óránként, két naponként az érzelmeidet, és nem teheted fel a kezed, hogy te ilyen vagy, és vagy megszokja a másik, vagy el lehet menni, mert amúgy is, ez már neked fáj a legjobban. Kiérzed ebből az EGO-t? Kiérzed ebből a viselkedésből azt, hogy EGO-ból cselekszel? És ez nem az egészséges, pozitív EGO, hanem ami megfoszt az életleckék megtanulásától, ez az EGO, ami elzár az emberektől, mert azt sulykolja beléd, hogy neked azt kell tenned és mondanod, amit érzel, közben pedig, - tudat alatt -, zárd ki a másik felet magadból. Hibáztasd a másikat, hogy ő a bunkó, mert könnyebb, mint önmagadat kézen fogni.

 

jo parkapcsolat 03

 

Keress kapaszkodót, amibe kapaszkodhatsz. Keress függőséget, mert könnyebb, mint a saját lábadra állni és bevallani, hogy mindenért te vagy a felelős, hogy valójában a legnagyobb kapaszkodó az te vagy. Isten ott van melletted, irányíthat, de nem függhetsz tőle annyira, hogy tőle várd el a sorsod irányítását úgy, hogy te nem teszel érte semmit, csak szavakkal és mondatokkal dobálózol, hogy az életedet az Ő kezébe teszed, mert ő tudja csak, hogy mi történjen veled, és ki maradjon az életedben és miért. Ez nem így működik. Ha magadban így cselekszel, akkor a párkapcsolatodban is ezt fogod elvárni: hogy olyan valaki legyen melletted, aki irányít, aki megmondja a frankót, de közben legyen egy kenyérre kenhető anyámasszonykatonája, aki a csillagokat is lehozza neked mindennap. Aki mindig azt mondja, amit te hallani szeretnél, aki elfelejti önmagát, és a te érdekeidet nézi. Aki csak és kizárólag rád figyel, a te kényed-kedved szerint gondolkozik és cselekszik, miközben te úgy pofozgatod, ahogy csak tetszik. Férfit akarsz úgy, hogy a valóságban el sem tudod viselni a Férfit magad mellett, mert annak igenis saját értékrendjei, gondolatai, érzelmei, külön világa van, és nem fogja állandóan úgy és azt csinálni, ahogy az neked a legtökéletesebb lenne.

 

Férfit akarsz, miközben magadban sem fogadtad még el az igazi Nőt. Férfit akarsz úgy, hogy belebolondulsz abba, ha valakit képtelen vagy irányítani. Vagy, ha valakit nem tudsz befolyásolni az érzelmeiddel, mert átlát rajtad. Egy Férfi át fog látni a játszmákon, és pontosan ebből lesznek a nagy összeveszések. Egy Férfinak, és ugyanúgy egy Nőnek sem lehet hazudni. Egy jó kapcsolatban nincsenek hatalmi játszmák. Nincsenek ki, ha én nem, mert őszinte megnyílások vannak. Őszintén a másik szemébe mondod, ha most hülye volt, és ő is a szemedbe mondja, ha túltoltad a hisztit. Meg fogsz sértődni? Igen, lehet, hogy pár másodpercig felhúzod az orrodat, de aztán képesek vagytok arra, hogy megbeszéljétek, mivel egy jó kapcsolatban két érett felnőtt van.

 

 Egy jó kapcsolat nem a szex miatt, hanem a jó kommunikáció miatt lesz hosszútávú.

 

jo parkapcsolat 04

 

Nem vagyok álszent, persze, hogy tök jó, ha jó a szexuális élet a kapcsolatunkban, sőt, attól lesz a Női meg a Férfi energia még erősebb, hogy a kémia működik köztetek, mert a jó szex a lehető legnagyobb önbizalomnövelő. Viszont nem építheted erre a párkapcsolatod, ha komolyan gondolod. Nem hiába van az a szexpartnereknél, hogy az ágyban tökéletesen működnek együtt, de az ágyon kívül egymáshoz sem tudnak szólni, mert nincs közös témájuk. Igen, még fiatalon is az a fontos, hogy mennyire jó a szexuális élet a párunkkal, aztán csodálkozunk, hogy amúgy meg halálra unjuk magunkat a másik mellett. Egy jó kapcsolat attól még lehet jó és kielégítő, ha a szex egy tízes skálán csak ötös. Egy jó kapcsolatban érzelmek kellenek. Egy jó kapcsolatban érezni kell a másikat akkor is, ha az ész van elől a szív helyett. Igen, nem lehet mindig a szívre hallgatni, de pontosan azt jelenti az egyensúly, hogy mindenben minden ott van, mégha egy kis darabban is.

 

Egy jó kapcsolat mindig békét jelent önmagadban. Azt érzed, hogy nyugodt vagy, hogy bármi történhet, el fognak kapni téged. El fog kapni téged a másik. Egy mérgező kapcsolatban nem érzed ezt, csak azt érzed, hogy valami szorít, mégsem enged el. Egy mérgező kapcsolatban előbb vagy utóbb függővé válsz, aki meghalna a mindennapos adagja nélkül. Nem lehetsz egy bántó kapcsolatban anélkül, hogy ne válnál függővé: csupán az a lényeg, hogy bevallod-e saját magadnak. Önmagunknak a legkönnyebb hazudni, és a legnehezebb bevallani a valóságot.

 

A TE valóságod micsoda?

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hosszútávon működhet egy távkapcsolat?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!