Hogy van ez? Egész évben jó barátok vagyunk, de amint beköszöntenek az ünnepek, te eltűnsz? Vicces, hogy az év többi napján előadod, hogy örök barátok vagyunk. Elfogadod a segítségemet, ha szívességet teszek neked, elfogadod az ajándékaimat, az ingyen kávékat, vacsorákat és mozikat. De mikor szükségem lenne rád az ünnepekkor, nem vagy sehol.

 

 

karacsony baratok felem sem neznek 01

kép: fax.al

 

Merthogy tudod, nekem főleg ilyenkor van rád szükségem. Hiszen egyedül vagyok. Nincsenek szüleim, sem családom, csak távoli rokonaim. Azt is jól tudod, hogy te vagy a legjobb barátom, rajtad kívül nincs sok más, pláne olyan, akivel ennyire közeli viszonyban lennék, mint veled. Soha nem árultam zsákbamacskát, nagyon jól tudod, mi a helyzet velem és mennyire fontos vagy nekem.

 

Ne értsd félre, nem azt várom, hogy dobj el mindent és légy velem. Hogy én legyek számodra a legfontosabb. Tudom, hogy neked van családod. Mindig is megértettem, hogy szenteste vagy karácsony napján a szüleiddel és a testvéreiddel vagy. Azt is megértettem, hogy hiába ismerjük egymást tíz éve és jóban vagyok a családoddal, soha nem hívtál meg magatokhoz. Értem én, az ünnepek a családé. Azt is megértettem, hogy mikor párod lett, majd férjed, vele akartad tölteni az ünnepeket. Nem mondom, hogy nem esett rosszul, mert hirtelen kikosarazva éreztem magamat, hogy már karácsony első és második napján sem szánsz rám időt. Még egy órát sem, hiszen nem kérek én napokat az életedből. Pedig én voltam az, aki ha kellett éjszaka, akár esőben vagy fagyban, de rohant téged vigasztalni, ha szükséged volt rám.

 

Természetesen azt is megértettem, mikor megszületett a kisbabád. Most már igazán család vagytok és ők fontosabbak, mint én. Egész évben az életetek része vagyok, jót hülyülünk a férjeddel, szeretek vigyázni a keresztlányomra is, amikor csak megkérsz rá. De meg kell értened, mennyire szarul esik, mikor hirtelen eltűntök, jobban mondva eltűnsz életemből. Tudom, nem te tehetsz róla, hogy mindig úgy jön ki, hogy karácsonykor egyedül legyek. Már annyiszor utaltam rá, mennyit jelentsz nekem és milyen jó lenne, ha nem tűnnél el két-három hétre.

 

karacsony baratok felem sem neznek 02

 

Mert van fogalmad arról, mit érzek akkor, mikor meglátom a családi képeket Facebookon? Hogy te milyen boldog vagy a családoddal? Vagy mennyire élvezed az ünnepeket az Alpokban az új barátaiddal, akik természetesen szintén családosak? El tudod képzelni, mi játszódik le bennem, mikor látom, hogy szilveszterkor a többi anyukával buliztál? Csak arra tudok gondolni, hogy nem illek bele neked a képbe. Ciki vagyok. A szerencsétlen szingli barátnő, aki mindig egyedül van az ünnepekkor. Biztos sajnálsz, miközben szánalmasnak találsz, hogy az én életem milyen rettenetes a te tökéletes életedhez képest.

 

Nem azt mondom, hogy ne élvezd a családi légkört és ne legyenek más barátaid rajtam kívül. De hogy van az, hogy egész évben jó vagyok neked, csak az ünnepekkor nem? Még csak nem is panaszkodom, hogy azt mondhasd, lehúzlak a negativitásommal. Ennyire fontosabb lenne mindenki más? Azok is, akiket csak jóval utánam ismertél meg? Emlékszel te vajon arra, hogy hosszú évekkel ezelőtt ha szükséged volt rám, az ünnepekkor átmentem hozzád? Jól tudod, hogy nekem minden évben kellenél. Főleg ilyenkor. Ugyanis ekkor érzem magamat a legmagányosabnak. Egész évben nagyszerűen vagyok, egyedül év végén tör rám a depresszió és te csak tovább tetézed a bajt azzal, hogy varázsütésre elfelejtesz.

 

Nem mondhatod, hogy mindezt nem tettem szóvá. Csakhogy mindig megkaptam, hogy önző vagyok. Hogy neked családod van. Velük kell törődnöd. Téged várnak a rokonaid. Nem mondhatsz nemet. Egész évben rám érsz, igazán kibírhatnám ezt a pár napot is. Mindig csak a szemrehányást kaptam. Talán képtelen vagy igazán beleélni magadat a helyzetembe. Soha nem voltál még egyedül az ünnepekkor. Akkor nem mondanál olyat, hogy keressek új barátokat vagy menjek el olyan közösségekbe, ahol szintén szinglik vannak vagy magányos öregek. Köszönöm. Igen, kedves tőled, hogy próbálsz jó tanácsokat adni és egyúttal lepattintani, mintha teher lennék a számodra.

 

karacsony baratok felem sem neznek 03

 

Aztán persze a vita minden január első hetében folytatódik, mikor előkerülsz és úgy teszel, mintha semmi sem történt volna. Nem tűntél el hetekre. Még én vagyok a szemét, hogy hideg vagyok és távolságtartó. Nem örülök eléggé a tőled kapott ajándéknak. Nem is, mikor úgy érzem, megpróbálsz megvenni. Megkapom, hogy hisztis vagyok és csak magamra gondolok. Én vagyok a rossz barát.

 

Majd kezdődik minden elölről. Elfelejtjük az új évi vitát, visszaáll minden a normális kerékvágásba. Jövünk-megyünk egymás életében, együtt vagyunk és mikor megint jönnek az ünnepek újra eltűnsz. Újra egyedül vagyok és megint azt érzem, hogy mindenki fontosabb az életedban, mint én. Sokkal. Még csak egy lapon sem emlegetnél másokkal.

 

 

Hidd el, sokszor gondoltam már arra, hogy véget vetek ennek a barátságnak, mert túlságosan egyoldalúnak érzem. Néha egész évben. Ám úgy voltam vele, valahogy kibírom azt a magányos pár hetet az év végén a barátságodért cserébe. De túl vagyok már harmincas éveim közepén és nem erre vágyom. Párra vágyom és valódi barátokra. Mindkettőért kész vagyok tenni. Csak éppen az utóbbinál úgy tapasztalom, hogy nem kölcsönös a dolog. Talán tényleg ideje lesz téged elengedni. A nulla barát még a hamis barátnál is jobb.

 

Olga történetét meséltük el.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Anyád sütije a jobb?! Akkor cseszd meg, egyél belőle sokat!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!