Szinte mindenki beleesik egyszer-kétszer ebbe a csapdába: megpróbálom. Megpróbálok pozitívan gondolkodni. Megpróbálom nem a szívemre venni. Megpróbálok megtanulni. Megpróbálok beszélni vele. Oké. A kérdés csupán az, hogy ebből mennyi a valódi cselekedet? Hányan változtatták a próbálkozást cselekvésre?

 

 

megprobalom 01

kép: unsplash.com

 

Az ember sokszor már csak rutinból rávágja: megpróbálom. Zsigerből jön. Meg az igyekszem, igyekezni fogok. Ám ezek sosem egyenlők a cselekvéssel. Egyáltalán nem biztos, hogy meg is teszik, amit mondtak vagy gondoltak. Sőt, valójában ők maguk sem hisznek abban, hogy komolyabban neki fognak feküdni a dolognak. Inkább csak azért mondják, hogy magukat nyugtassák. Megpróbálok megváltozni. Megpróbálok leszokni a dohányzásról. Igyekszem spórolni. De valójában ez csak arra jó, hogy később legyen alibije.

 

Ugyanis a lelke mélyén érzi, hogy igazából annyira nem akarja dolgot. Tudja, sejti: nem fogja annyira erőltetni a dolgot. Vagy eleve fel van készülve a kudarcra. Viszont azzal, hogy elsütötte a mágikus megpróbálomot, később ezzel takarózhat önmaga és mások előtt. Ő megpróbálta, nekifeküdt. Méghozzá igen keményen, természetesen, hogyan máshogy. De hát sajnos nem járt sikerrel. Ez van. Lehet még ezt továbbszínezni: ez a sorsom. Miért jött volna össze. Biztos van nálam jobb. Nem vették észre a tehetségemet. Ennek így kellett lennie. Kegyetlen hosszan lehetne sorolni a kifogásokat, miért is nem jár sikerrel. Nem volt elég időm.

 

Holott igazából csak nem akarta a sikert. Jó, szó se róla, van, amikor tényleg nem rajtunk múlik. Amikor hiába dolgozunk, tesszük bele a szívünket-lelkünket, nem járunk sikerrel. De nézzen mindenki mélyen magába és érezni fogja a különbséget aközött, hogy valóban megpróbálta vagy csak úgy tett. Ugyanis az érez nagyobb csalódást, aki igazán megpróbálta. Hiszen tudja mennyi időt, energiát áldozott a cél érdekében és sokszor az sem vigasztalja, ha nem rajta múlt. Ha meg igen, akkor amiatt csalódott, mert kevés volt a tapasztalat, a tudás, az a valami hozzásegítethette volna a sikerhez.

 

megprobalom 02

 

Ellenben, aki csak félgőzzel próbálkozgat, nem fogja magát hibáztatni, nem lesz kudarcélménye. Nem fog a mélységekig csalódást érezni. Éppen azért, mert nem is volt olyan fontos a célja. Így csak megrántja a vállát és továbblép. Nem fog miatta hosszasan szenvedni. Ha mégis rosszul érezné magát, az is inkább csak önbecsapás része lenne. Ez a rosszul kell éreznem magamat, mert nem jött össze. Pedig mindent beleadtam. Főleg mások előtt kell szarul lenni, hadd higgyék, hogy tényleg a padlón vagyok.

 

 

Rengeteg ember sírján szerepelhetne az: megpróbálta. De nem jött össze. Nagyjából ez jellemezte az egész életét: megpróbált élni. Mindig csak igyekezett jobb munkát vagy partner találni. Próbált boldog lenni. Próbált elégedett lenni, fejlődni. Mégsem jött össze és nem a sors miatt vagy mert nem volt szerencséje. Leszámítva azt a néhány kivételes esetet, ahol valóban nem az emberen múlt a dolog.

 

De aki nem akarja végig csak próbálgatni az élést meg önmagát, az fogadja el: rajta múlik a siker. Az ő kezében van az irányítás, a hatalom, ha úgy tetszik. Az ember akármire képes lehet, ezt jól tudjuk. Csodákat művelhetnek. Szegényekből lehetnek gazdagok, parasztokból zsenik. Az ember bármivé válhat, ha igazán akarja. Hogyha nem pusztán fellángolás van a szívében, hanem valódi vágy. Szenvedély. Hogyha ehhez párosul erő, kitartás, fejlődni vágyás, megállíthatatlan lesz. Bárki felülmúlhatja önmagát. Nem kell más hozzá, mint valódi motiváció és némi küzdelem.

 

megprobalom 03

 

Na, és ez utóbbival van a baj. Való igaz, sokakból már eleve a motiváció is hiányzik. Ám gyakoribb probléma az, hogy erőfeszítést sem akarnak tenni. Hulljon csak minden az ölükbe. Nem akarnak küzdeni, erőlködni, izzadni. Főleg ha nem is biztos a siker. Egyszerűen temérdek ilyen csodára váró típusú ember van. Amennyiben valami nincs egy karnyújtásnyira, nem is érdekli őket. Ez meg is magyarázza, miért tartanak ott, ahol: pocsék kapcsolat, szar munka, nincs karrier, nincs gyerek, ahogy a nagy álmok sem valósultak meg. Amíg nem határozzák el magukat, nem változtatnak a mentalitásukon, ez így is marad. Kollektív szinten viszont az emberiség sem fog így fejlődni, amíg ennyi lusta, megpróbálom ember van.

 

A megpróbálok türelmes lenni, és igyekszem környezettudatos lenni még nem sok embert mentett meg. Csak azok, akik csinálják is. Ennyi, ha csinálsz valamit, akkor csináld jól, ne csak próbálkozz!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Aki küzd, az megérdemli, hogy felnézzenek rá!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!