Többé-kevésbé mindannyiunk élete rohanós, pörgős. Ott a munka vagy az iskola, meg a párkapcsolat, a család. Ügyeket kell intézni, bevásárolni, egyesek még sportolásra is adják a fejüket és valamikor még pihenni is kellene. Tökéletesen meg lehet érteni azt, hogy legjobb barát ide vagy oda, de nem mindig érthetünk rá egymásra. Azt hiszem, ezt mind el tudjuk fogadni. Csak a rossz barátokat nem.

 

 

 

elfoglalt barat 01

kép: unpslash.com

 

Napok óta nem írt egy sort sem. Elfelejtett visszahívni. Sorra mondja le a találkozókat. Ettől már rossz barát? Nem. Csak éppenséggel van neki párja, gyereke vagy látástól-vakulásig dolgozik, netán most van túl egy durva szakításon és padlón van. Tehát teljesen normális élethelyzetben van, amit el lehet fogadni, sőt, el is kell. A mai rohanós világunkban sajnos nehezebb csak úgy lazán eltölteni együtt minden második nap egy kis időt vagy egyáltalán sort keríteni egy tartalmasabb telefonálásra. Elvégre, ha este tízkor próbálunk csevegni és mind a ketten hullafáradtak vagyunk, annak nem sok értelme van.

 

Azt is el kell fogadni, hogy bármennyire is szeretjük és hiányoljuk egymást, néha egyszerűen annyi energiát kiszívnak belőlünk a mindennapok, hogy nem marad más vágyunk, minthogy bezuhanjunk az ágyba. Mindez még nem minősül árulásnak és egy igaz barát nem is várná el, hogy feláldozd azt a kevés időt, amit magadra fordíthatnál azért, hogy vele foglalkozz.

 

Amennyiben te magad is igaz (bár elfoglalt) barát vagy. Ezt azt jelenti, hogy azért nem tűnsz el hetekre, hanem rendszeresen felütöd a fejedet és ha nem is tudtok minden héten találkozni, de egy telefon, videochat belefér vagy legalább pár naponta irkáltok néhány sort egymásnak. Viszont nem is az van, hogy hónapokig nem találkoztok (kivéve persze, ha egyikkők külföldön él) hanem havonta egyszer belefér egy találkozó is. Ha mégsem, a következőben dupláztok, mert ami jár, az jár és ez a minimum.

 

elfoglalt barat 02

 

Illetve a jelentős eseményeknél mindig ott vagy. Sosem hagynád ki a barátnőd születésnapját vagy esküvőjét, akármilyen fontos eseményt, amin ott szoktál lenni vagy tudod, hogy ott a helyed. Sőt, ha tudod jól, hogy nehéz időszakon megy keresztül, mert kirúgták a munkahelyéről, nem sikerült megvalósítani az álmát vagy aggódik a beteg rokona miatt, akkor is ott vagy mellette. Legalább virtuálisan vagy telefonon, ha esetleg személyesen nem is tudsz. Bár vannak, akik olyankor tényleg mindent csapot-papot eldobnak és rohannak a baráthoz.

 

Tehát akármennyire is elfoglalt vagy, megtalálod a módját, hogy éreztesd a másikkal, mennyire fontos neked, hogy figyelsz rá, számíthatsz rá. Igen, baromira elfoglalt vagy és lassan a saját anyádnak is időpontot kell hozzád kérnie, de nem tűnsz el a másik életéből és így vagy úgy, de érezteted a jelenlétedet.

 

Na, ez az, amit nem tesz meg a rossz barát. Ő nemhogy napokra, hanem hetekre, akár hónapokra eltűnik. Az üzenetedet meg sem nyitja vagy ha igen, elolvassa, de nem válaszol rá. Sosem hív vissza és érdekes módon sosem ér rád. Persze ráfogja, hogy szörnyen elfoglalt, de őt már tényleg három vagy akár annál is több hónapja nem láttad, pedig egy talán még egy városban is éltek. Lemaradt a születésnapodról, nem jött el a lánybúcsúdra, de talán még az esküvődre sem. Ellenben azt látod a közösségi oldalán, hogy mindenki másra van ideje, csak egyszerűen rád nincs.

 

Hogyha már azzal keresed meg, hogy ég a ház és szörnyűség történt veled, padlón vagy, legalább akkor hallgasson meg, ő akkor is valamiképp lepattint. De mondani sem kell, hogyha ő van szar helyzetben, neki vannak gondjai, hirtelen egyből elő tud kerülni és sokan, amilyen nagyszívű bolondok vagyunk még meg is hallgatjuk, ahelyett, hogy rávernénk az ajtót. Rá, aki nem tud örülni a sikereinknek, aki nem őszinte velünk és a hátunk mögött kibeszél bennünket.

 

elfoglalt barat 03

 

Tudod mi az, ami igazán megkülönbözteti a két barátságot? Az érzés. Hogy a rossz barátnál mindig azt érzed, egyedül evezel a csónakban. Mindig csak te nyitsz felé, te próbálkozol, ő meg soha nem igyekszik. Az elfoglalt barát azért rád tud írni magától vagy fel tud hívni és a vele való társalgások mindig olyanok, hogy te is szóhoz jutsz és beszélgettek. Nem csak hallgatsz, mert dől belőle a panaszáradat.

 

Igazság szerint egy idő után jól tudjuk, melyikkel állunk szemben, az elfoglalttal vagy a rossz baráttal. Csak nem akarunk róla tudomást venni. Legalábbis túl sokan vagyunk, akik szeretni, kötődni akarunk, ezért újabb esélyeket osztogatunk és folyamatosan reménykedünk. Pedig a kettő közül az egyik nyilvánvalóan nem érdemel meg és felesleges rá pazarolni minden szeretetünket és kedvességünket. Szélnek kellene ereszteni végleg a fenébe, csak a hülye szív nem engedi. Márpedig nemcsak a párkapcsolatra igaz, hogy jobb egyedül, mintsem egy szar kapcsolatban. Ugyanez a barátságra is. Miért legyünk kapcsolatban valakivel, aki tényleg semmit sem ad, legfeljebb elvesz? Mindenki megérdemel egy igaz barátot, és néha ezért érdemes rá várni!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért lesz jobb az életünk attól, hogy reménykedünk?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!