Nem lehet mindig a szerelemről, a boldogságról, önmagunk kereséséről, a depiről meg a többi szokásos témáról írni. Úgyis mindig ugyanaz folyik a csapból. Kell, hogy neki valaki belerondítson a virágos kertbe. Olykor szükséges a kíméletlen őszinteség, a nyers vélemény, pláne olyan aktuális témában, mint amilyen most ez a járvány meg a hozadéka.

 

 

 

agymosas 01

kép: unsplash.com

 

Inkább már csak szórakozásból nézem, figyelem a híreket, nem azért, mert onnan szeretnék valós információkat kapni a világról. Egy ideje azaz érzésem, hogy pont a hírekből nem fogok én soha valódi infókat hallani. Erős gyanú él bennem, hogy eléggé szűrt vagy éppenséggel szelektíven összeállított híranyagot kapunk. Persze nem csak most, hanem hosszú évtizedek óta. Elvégre ki a fene biztosít minket arról, hogy amit látunk, hallunk, az valóban úgy is van? Honnan tudhatnánk ezer százalékra, hogy amilyen híreket összeválogattak, az valódi?

 

Például itt van ez a sok ellentmondásos szarság a vírussal kapcsolatban. Már eleve az vicc, hogy kezdetben Kína kozmetikázott a fertőzöttek számával kapcsolatban. Nem mellesleg arról is olvasni, hogy állítólag a harvardi tudósok szerint Vuhanban már tavaly nyáron jelen volt a koronavírus, vagyis hónapokkal korábban, mint ahogy azt a kínai hatóságok hivatalosan elismerték. Aztán később kiderült, hogy más országok a haláleseteket is összemosták és azért tűnt olyan baromi nagy számnak, mivel mindenkit belesoroltak, akár a vírus által halt meg, akár nem. Meg milyen érdekes, hogy sokáig szinte senkit sem teszteltek – legalábbis itthon – most meg agyba-főbe megy a tesztelés és mily meglepő: tele vagyok pozitív emberekkel. Ami kitudja, mennyire pontos, mert pár hónapja még előfordultak olyan esetek, hogy valaki negatívra teszteltek majd hirtelen pozitív lett és ez történt fordítva is. Arról nem beszélve, hogy nemrég úgy tűnt, hogy országunkat varázslatos módon elkerülte a vírus, most meg hirtelen rengeteg a fertőzöttek a száma?

 

Egy a Balkányi László orvossal, tudásmérnökkel a koronavírus-járványról készült interjú is rámutatott egy érdekes ellentmondásra: hogy létezik az, hogy azokon a helyeken, ahol valóban dühöngött a vírus, kevesen fertőződtek meg? Megvizsgálták a Diamond Princess óceánjárót, az idősotthonokat világszerte és sehol nem ment 40–60 százalék fölé a fertőzöttek száma.

 

Szóval, mi van?!

 

agymosas 02

 

Elhiszem, hogy ez egy új dolog, nem ismerik annyira a vírust és még egy ennyi időn után is rengeteg a kérdés vele kapcsolatban. Szinte biztos, hogy még a kutatók is bizonyos esetekben csak találgatnak. De olyan, mintha továbbra is csak elsikálnál a valódi infókat és közben pánikhangulatot próbálnának kelteni annak ellenére, hogy országunk vezetői azt hangoztatják: „Ne pánikoljunk!”

 

Különben meg itthon is magukra vethetnek az emberek. Sokan most is tojnak a szabályokra, a javasolt előírásokra és maszk nélkül mászkálnak, meg ötezren tartózkodnak egy helységben, ahol csak ketten lehetnének. Aztán nehogy azt higgyük, hogy a kijárási tilalmat is mindenki szépen betartotta! Ezt is úgy bírom, tele voltak meg vannak a hírek, hogy szegény szexmunkások szarban vannak, megcsappant a vendégkörük. A jó nagy fenét! Nincs az a vírus, ami visszatartaná azt, aki szexelni akar. Megoldották ők online vagy titokban valahol. A tehetősebbek ugyanúgy eljártak a jól ismert escortjaikhoz, luxus prostijukhoz és ez így megy a mai napig is. Persze, majd pont járvány idején kerülik messzire a férfiak is a szexmunkásokat is! Aki dolgozni akart az iparban, dolgozott is. Aki pedig szexre vágyott, az tudta, hol találja meg! A határzár meg a kijárási tilalom senkit sem állított meg. Az ilyen emberek nem félnek a vírustól, ha meg inkább, akkor max csinálják maszkban vagy utána megfürdenek Dettolban, de nem kell attól félni, hogy épp a szexipar fog csődbe menni.

 

agymosas 03

 

Az pedig különösen megdöbbent, hogy egyesek mindent megesznek, amit a tévében látnak vagy a neten olvasnak. Igaz, épp rájuk alapoz a média. A sok zombira, aki nyálcsorgatva, naivan figyeli a híreket, mintha a vasárnapi mise lenne és isszák a híradósok szavait. Gondolkodás nélkül elhisznek mindent. Atyaég! Egyeseknek hiába van agyuk, ha nem használják! Szegényeket kegyetlenül palira veszik és úgy mozgatják őket, mint a bábokat. Nekik mindent el lehet adni, akármire rá lehet venni őket.

 

Néha bele sem merek gondolni abba, milyen szinten zajlik az agymosás, a népbutítás. A legtöbb embernek bármit be lehet adni, minden csak idő kérdése. De hát ez van, hiszen mit tehetnénk? Semmit. A média úgyis azt nyom le a torkunkon, amit akar, marhára nem érdekük az igazságot közölni. Mi meg azt hiszünk el, amit el akarunk. Egyesek biztosan szívesen élnek a biztonságosnak tűnő agymosott világukban, ahol nem kell gondolkodni, csak elfogadni a kész tényeket és azok szerint élni. De úgy tűnik, erre van igény ebben a birkatársadalomban, hogy megmondják nekünk, mit tegyünk. Pedig néha szerencsésebb lenne kikukucskálniuk az agyi ködből és kevesebb marhaságot követnének el a félelem vagy éppenséggel butaság következtében.

 

Én és a hozzám hasonlók pedig kétkedve fogadjuk a híreket, nyitva tartjuk a szemünket, és nem eszünk meg minden szemetet, amivel a média töm bennünket. Lehet, hogy nem leszek sokkal beljebb, de nem is fogom eszemet veszteni a pániktól és nem leszek senki bábja.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért terjeszt valaki álhíreket? Egyáltalán, hogyan szűrjük ki őket?

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!