Önkép, öntudat, bizalom, és nagyfokú szabadság szeretet, amiben pontosan tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, és hogy a másik kicsoda és mit szeretne. Egy távkapcsolat nem előre eltervezett dolog, nem fogsz odaállni a másik felé, hogy akkor hello-szevasz, távolságban képzelem el veled, ugye megfelel neked is? Nem, ez egyáltalán nem így működik, hanem fokról-fokra alakul ki minden párnál a saját maguk által kényelmes kapcsolat.

 

 

tavkapcsolat mukodhet 01

Kép: ky.drafare.com

 

Vannak, akik egy másodpercet sem tudnak egymás nélkül létezni, és vannak azok, akiknek magától értetődik, hogy heti háromszor találkoznak vagy épp beszélgetnek egymással: mert így hozta az élet a munka miatt, például. Nem attól számít egy párkapcsolat erősnek, hogy állandóan együtt lógtok, sőt: nem az idő határozza meg a kapcsolatotok minőségét.  Nem attól lesz egy kapcsolat erős, mert nincsenek külön élményeitek, hiszen minden dolgot együtt csináltok. Nem. Ugyanúgy szét lehet esni egy kapcsolatnak, ha sülve-főve együtt vagytok.

 

 

Sőt, talán nagyobb az esélye az összeveszésnek, a kiborulásoknak, az elfáradásnak, mivel, ha valakivel nagyon sok időt töltesz egyhuzamban, az előbb vagy utóbb az eredményezi, hogy a saját teredet fogod elhanyagolni, amitől idővel nyugtalan és bizonytalan leszel. Hogy miért? Mert minden embernek szüksége van a saját maga által kialakított terére, hogy fel tudjon rendesen töltődni, mind testileg, mind szellemileg és mind lelkileg. Nem arra lettél kitalálva, hogy felad magad a másikért. Nem arra lettél kitalálva, hogy magadat elfelejtsd csak azért, mert van egy másik személy az életedben, akivel törődni kell. Igen, egyrészt törődni kell vele, ahogy önmagaddal is, ahogy a „mi” -vel is. A szerelem nem azt jelenti, hogy ki kell zárnod saját magadat és alá kell vetned magad mindenestül a másiknak; ez amennyire klisén hangzik, olyan sokan vannak ebben a tudatban. Attól még nem leszel önző, hogy magaddal is foglalkozol. Attól még nem leszel önző, hogy néha nemet mondasz.  Attól még nem kéne furának lenned, mert nem áll távol tőled a távkapcsolat, sőt, talán még szereted is. Nem leszel ettől nő-férfifaló, csak egyszerűen az érzelmeid a szabadságban léteznek.

 

tavkapcsolat mukodhet 02

 

A távolság nem azt jelenti, hogy szükséged van arra, hogy távol tartsd magad a másiktól. Nem azt jelenti, hogy képtelen vagy az elköteleződésre, és hogy nem tudsz szeretni meg bízni. A távolság inkább azt jelenti, hogy külön tudod választani a kettőt: a „mi” -t, az „én” -től. Nincs szükség kapaszkodóra ahhoz, hogy biztos talajon állj… önmagadban. Nem két félből lesz egy egész egy kapcsolatban, hanem két egészből lesz egy még nagyobb egész: és pontosan ez az a tudat, ami a „sima, hétköznapi, hagyományos” párkapcsolat és távkapcsolat gyökere is, csak az utóbbinál erősebb. Félemberként semmilyen élet-szituációt nem tudsz rendesen véghez vinni, hiszen az azt jelenti, hogy 50%-on, – jobb esetben, de inkább kevesebb -, áll az önismereted, az önbizalmad, az önhited, az öntudatod, és az emberekhez-, vagyis a világhoz fűződő viszonyod is. Félemberként pedig nem lehet belemenni egy bizonytalannak tűnő állapotba, mert csak szétcincálja a belsődet idővel. A párkapcsolat bizonytalan tud lenni, a távkapcsolat ebből kiindulva még nagyobb százalékban kilátástalanabb, hiszen nem vagytok minden egyes másodpercben együtt, nem tudhatod biztosra, hogy a párod kikkel van, hol jár, és mit csinál, de ezekben csak akkor lehetsz biztos, ha önmagadban biztos vagy. Az meg önismeret, önelfogadás nélkül nem megy.

 

Akárki, akármit mondd, ha már a féltékenység megjelenik, vagy ne adj Isten, állandó vendég az adott kapcsolatban, akkor ott valami nem stimmel, és nagyon sokan bele sem gondolnak, hogy valójában miért is van az, hogy féltékeny a párjára? Most ne az extrém eseteket nézzük, amikor teljesen érthető, hogy féltékenyek vagyunk, vagy kevésbé bízunk, mert mondjuk, a párunk már megcsalt minket, vagy félrekacsingatott. Most a többi helyzetet vizsgáljuk meg. Amikor látszólag semmi okunk sincsen, hogy előjöjjön a zöldszeműszörny belőlünk, de valamiért mégsem tudjuk elhessegetni. Nem hiszek abban, hogy a féltékenység jó, még egy bizonyos mértékig sem. Tönkre teheti a legharmonikusabbnak kinéző-, és induló párkapcsolatot is egy pillanat alatt, és saját magunkon kívül nem hibáztathatunk senkit sem. A féltékenység, a féltékeny személy belső énjében, tudatalattijában, agyában születik meg. A külső körülmények csak eszközök, társak, a belső körülmény az aduász.

 

tavkapcsolat mukodhet 03

 

Az egy látható tény, és mondani sem kell, hogy amikor drámázunk és tűz ég a szemünkben, a szánkból meg csakúgy fröcsköljük ki a vádakat, a sérelmeket, a csúnya szavakat, és a kérdéseket, akkor féltékenyek vagyunk a másikra és ebben elsősorban a másikat okoljuk.

 

Ez látható mindenki számára. Viszont a lényeg a láthatatlan, apróbetűs rész: az a láthatatlan beismerés, illetve felismerés, amikor a féltékenység mögé nézünk és nem a másiknak, hanem saját magunknak tesszünk fel kérdéseket. Például olyanokat, hogy:

 

1. Egy tízes skálán mennyire vagyok elégedett jelenleg saját magammal?

 

2. Mikor, miért és hol volt a legutolsó pillanat, amikor megdicsértem magamat?

 

3. Mi az a tulajdonság magamban, amire a legjobban büszke vagyok?

 

4. Egy tízes skálán mennyire voltam féltékeny a legutolsó/jelenlegi párkapcsolatomban?

 

5. Csaltad már meg a párod? Nem csak kimondott, tényleges megcsalásra gondolok, hanem arra is, amikor érzelmileg nem vagy ott. Amikor nem szereted annyira és úgy, hogy megérdemelné. Amikor már csak vagy mellette, mert még nem döntötted el, nem jöttél még rá, hogy el is lehetne menni.

 

6. Mit tartok jelenleg a legnagyobb veszteségnek az életemben? Mi az, amit még mindig nem tudtam teljesen feldolgozni?

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hová lett a híres női méltóság? Te is engeded, hogy mások lábtörlőnek használjanak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!