Három hét nem tűnik soknak. Olyan értelmezésben biztos nem, hogy amikor aktívan cselekszünk és tudjuk milyen terv szerint haladjunk. Mert olyankor bámulatos módon pörögnek azok az órák és csak a legalapvetőbb teendőinkre jut idő, mint a fürdés, evés, alvás, kicsi Facebook görgetése, esetleg egy cikk elolvasása.

 

 

hovlett ido 01

kép: unsplash.com

 

De mikor ránk szakad három hét, tervek, kapaszkodók, begyakorolt rutinfeladatok nélkül, már nemcsak jut idő mindenre, hanem belekezdhetünk olyan tervek szövögetésébe is, amiket évek óta görgetünk magunk előtt, mert nem napokban, hetekben, hónapokban mértük a szabadidőnket.

 

Óriási teherként éltem meg, pedig mindig is erre vágytam, hogy zavaró tényezők nélkül kialakíthatok egy rendszert, amit egyedül találtam fel. Természetesen utána néztem a „Nagyok” hogyan csinálják, de azonkívül, hogy mindenki szenved ebben a szituációban, összezárva családtagokkal, sokan dolgoztak is. Többet, mint egy átlagos napon, amikor nyolc órában oszlik el a napi munka és utána otthon kell maradni tervezni, mit csináljunk a szabadidőnkkel ha már így alakult.

 

Mindeközben elolvastam hat-nyolc hírt, ami általában meghatározta a hangulatomat a napom további részében. Bármennyire nem akartam foglalkozni a koronavírus okozta károkkal, egyszerűen lehetetlen volt kizárni, hogy ne csapja szét teljesen a napomat. Ha mindennap olvastunk, ahogy javasolják négy-öt jó könyvet elolvastunk, még akár a Háború és békét is.

 

Három hét alatt, ha elkezdtünk nyelvet tanulni online, a felszabaduló időnek köszönhetően egy masszív, intenzív tanfolyamon vagyunk túl, amit tudunk hasznosítani életünk további részében.

 

Belefogtunk a testmozgásba és a helyes táplálkozásba, már szemmel látható eredményei vannak az életmódváltásnak. Arról nem is beszélve, hogy a szórakozások alatt elfogyasztott italok száma is leredukálódott, szóval a siker szinte borítékolható, lett volna de...

 

hovlett ido 02

 

Olyan erővel zúdult ránk, majdnem egy hónap, hogy nem sok opció volt arra vonatkozólag mennyire lépjünk ki a komfortzónánkból, mert gyakorlatilag belekényszerültünk a komfortzónánkba, amit javasoltak. Vagyis szűk körben, otthon kellett gazdálkodni azzal az idővel amit eddig elvett, a munkahely, az utazás, a sorbanállás a boltban, a postán az ügyintézés. Összeadva ezek órák, majdnem fél napok és mégis tudtunk így élni és mégis jónak éreztük azt, ahogyan működik a világ, mert haladtunk az árral, megszoktuk, az élet így normális, mikor nincs idő egyéni célokra csak annyira amennyire másoknak is ilyen tessék-lássék szinten.

 

Mindenkinek vannak tervei, hogy mit tenne, ha sok szabadideje lenne egyik napról a másikra és ebből dolgozni nagyon könnyűnek hat, másfelől pedig totális önuralom kell, hogy ne essünk szét pillanatok alatt a bőség zavarában. Mikor vidám a van miből gazdálkodni, már korántsem ilyen történet, mert nincs meg a jól megszokott fontossági sorrend, amihez igazodunk. Több, mint egy hónap itthonlét után.

 

Minden, amit elterveztem még az első héten, köztük a fent említett három szintlépést az életemben, nos talán az olvasás az egyedüli, ami megvalósult, meg most már nem azért sportolok, hogy jól mutassak a ruhákban hanem, mert mozogni kiváló stresszoldás, amire szükség is volt az elmúlt időszakban.

 

Ha visszatekintek lehetőségem volt, nyelvet tanulni, belefogni egy új hobbiba, ami az életem részévé válik és ami a legbosszantóbb, időm is, de nehéz úgy alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, hogy közben azt érzem, széthullik a világ és semmi sem lesz már a régi, ahogy megszoktam.

 

Azt vettem észre, mikor ilyen nagy a kínálat a saját világmegváltó fejlődési lehetőségek között, mégis inkább a jól bevált, „ki kell takarítani, rendbe kell tenni a kertet, főzni kell, három napra előre, bevásárlást kell intézni (a jelen körülmények között ez időben továbbtart.)

 

hovlett ido 03

 

Pedig ezek a „kell-ek” ráértek volna, az egyéni célok után, amiket elterveztem. Ezek a feladatok lettek a komfortzónáim, amitől nem estem szét, amit a régi életemben is csináltam, amikre tudtam fogni, hogy ezért nem jutok egyről a kettőre. Olyan lehetőség volt ez mintha pénzt nyertem volna, de nem tudnék vele mit kezdeni. Időmilliomosként elkezdtem úgy szemlélni magam kívülről, ahogy eddig nem láttam. Mivel töltöm a szabadidőmet általában, ha van egyáltalán? Nem csoda, hogy eddig ennyi időbe telt minden. Rengeteg felesleges tevékenységet gyűjtünk magunk köré, köztük a tartalom nélküli videók bámulása, amik semmivel nem járulnak hozzá az életünkhöz, csak tudjuk, hogy van ilyen is. Mindenképpen pozitív hozadéka a kialakult helyzetnek, hogy rákényszerültünk a lelassulásra és az idő átértékelésére.

 

Nagyon gyorsan elszaladtak a napok így is, hogy a szokatlan körülményekhez alkalmazkodtunk. A mai napig nem értem mi történik 11 és délután 4 óra között, de mindig azon kapom magam, mindjárt este van és még csak a kötelezőeken vagyok túl. Azelőtt legalább tudtam, hogy ebben az időszakban valószínűleg dolgoztam, meg ha nem felejtettem el, meg is ebédeltem gyorsan. Tervek és napirend nélkül még ez a rengeteg idő is kárba vész.

 

Új dolgokba fogni a legalkalmasabb időszak volt erre az elmúlt időszak. Tisztalappal indulni egy olyan világban, ami két hónap alatt fenekestül felfordult. Mikor, ha nem most? Lehet nem lesz több ilyen vagy ha igen akkor jobban fogok gazdálkodni akár 3 hónappal is?

 

Másfelől ez az időszak döbbentett rá, hogy otthon lenni nem feltétlen azt jelenti, hogy mindenképpen hasznos dolgokat kell csinálni a nap 24 órájában, mert csak attól leszünk emberiek. Viszont amibe belefogtunk és még ennek ellenére is folytattuk, bármekkora káoszt is éreztünk magunk körül arra igenis legyünk büszkék, mert megcsináltuk.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ha dolgozol, az a bajod, ha meg nem, akkor az. Hát semmi sem jó?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!