Hallottál már valaha a gyönyörű és karizmatikus zeneszerzőről és énekesről? Az isteni hanggal megáldott Sudha minden egyes dala mély jelentéssel bír. Idén nyáron találkozhattál vele az Everness fesztiválon is. A spirituális beállítottságú Sudha egy egészen más szemszögből láttatja velünk a világot. A vele készült interjúban képet kaphatsz varázslatos világáról és még az sem kizárt, hogy zenéjével és mondanivalójával még a te lelkedet is megérinti!


sudha 01

 

Ha egy szóval kéne bemutatnod magad, mit mondanál?


Nyitott.

 

Miben hiszel?


Hiszek a szerelemben.  Hiszek a szándék erejében. Hiszem, hogy mindannyian kapcsolatban vagyunk, és ugyanazon Egység, Forrás, vagy Isteni Gondviselés része. Hiszem, hogy amit másokban látunk, az tükröt mutat önmagunkból.

 

Sokan még mindig kétségbe vonják a spiritualitást. Mindig is nyitottabb voltál másoknál, vagy fel kellett nőnöd lelkileg ehhez?


Nem vallásos családban nevelkedtem, de korán megtudtam, hogy ez a világ több, mint amit mi emberek az öt érzékszervünkön keresztül érzékelünk. A nagymamámnak volt egy közeli halálos élménye néhány évvel a születésem előtt. Így rajta keresztül tanultam meg, hogy létezik valami ezen a földi életen túl – és hogy a haláltól nem kell félni. Őszinte és mély bizalmat érzek az Isteni Gondviselésben, amely mindannyiunkon keresztül fut, és ez a bizalom egyre jobban mélyül az életkorral. Tehát ebben az értelemben úgy érzem, még mindig fejlődőm.

 

Mit jelent számodra a „lélek”?


Úgy gondolom, mindannyian spirituális lények vagyunk. Közülünk néhányan csak több időt szánnak önmagukra, a meditációk segítségével. A meditáció többféle formában meg tud nyilvánulni. Visszatérve, számomra a lélek nem más, mint az Isteni Intelligencia azon része, ami egyedülálló a saját személyem számára. Mindannyian ugyanazon Forrás részei vagyunk, és mindannyian egyedi és egyedi kifejezésünk van. Azt mondanám, hogy ez az egyedi kifejezés a mi lelkünk.

 

sudha 02

yogamagazine.com

 

 

Gyakorlod a jógát?


Nem, nincsenek napi jóga gyakorlataim, viszont táncosként nőttem fel, így a mozgás mindig is az életem része volt. S a jóga egyfajta formája a mozgásnak és a meditációnak, amit élvezek. Az elmúlt tizenötévben, a hang jóga volt a fő gyakorlásom.

 

MI volt jellemző a gyerekkorodra: szabadelvűség vagy szigorúság?


A szüleim voltak, és még vannak, a legmenőbb és leglazább emberek a világon. Mindig nagyon támogatták azokat a dolgokat, amik iránt szenvedéllyel voltam. 1975 Dániájában nagy hangsúlyt kapott az egyenlőségre-, és az egyéni szólásszabadságra való odafigyelés.

Kilenc voltam, mikor elkezdtem táncolni, majd csatlakoztam egy színházi-dráma csoporthoz tizenkétévesen. Így az egész tinédzseréveim egy fantasztikus zene-tánc-színészetet átfogó játszótéren teltek, ami eléggé liberális hely volt, rengeteg szabadságot kaptunk a játékhoz és a kísérletezésekhez.  Tökéletes módja a saját lényed különböző aspektusainak feltárására. Azt hiszem, innen számítható az az idő, amikor a szándékos lelki utazásom elkezdődött.

 

Így a zene is hasonlót jelent a számomra: az éneklés a legjobb módja szerintem annak, hogy megérthessem a Forrás áramlását, vagy hogy összehangoljam magam az Isteni energiával. A zene az örömről, és a csend nagy kapujáról szól.

 

Maradjunk ezen a vonalon… mikor és hogyan került az életedbe bele a zene?

 

 

Mindig is az életem része volt, az egész családom nagyon muzikális, de egyikük sem csinált zenei karriert. Kivétel a nagypapám, aki egyszerre volt farmer és zenész. Nem ismerhettem meg nagyon, mert kétéves voltam, amikor elhunyt, de rám hagyta a zene szeretetét.

Amikor kicsi voltam, egyfolytában énekeltem magamnak, pont úgy, ahogy mások beszélnek. Talán ezért sem volt meglepő, hogy mindig az iskola kórusához tartoztam, és ennek köszönhetően tanultam meg rengeteg mindent, szinte egyidőben, a harmóniáról, a hallgatásról és az éneklésről.

 

A húszas éveimben felfedeztem a saját hangom gyógyító hatását, mármint, hogy az emberek nagyon nyugtatónak találták, így elkezdtem ezzel foglalkozni. Az emberi hang rendkívül mélyen képes megérinteni minket – és ez a tökéletesen beépített eszköz az, amivel mindannyian rendelkezünk, csak nem mindig vagyunk ezzel tisztában.

 

sudha 03

feedyeti.com

 

 

Amikor írsz, akkor mi inspirál inkább: a saját érzelmeid és tapasztalataid, vagy a más emberekre való odafigyelés?

 

Hmmm, igazából bárhonnan jöhet, sőt, legtöbbször a semmiből érkezik akkor, amikor a legkevésbé várom. A természet inspirál. Az egyetlen hely, ahol kocsivezetés közben valaha is zenét hallgatok. Imádom a hosszú autóutakat. Többnyire CD-im vannak, amiket zenészbarátoktól kaptam, és amikor ilyen utakon ezeket a cd-ket hallgatom, akkor mindig hihetetlen különlegesnek érzem magam, hogy ilyen barátok vannak nekem, s osztozni tudok az élményekben, amiket a természet nyújt.

 

https://soundcloud.com/sudhasong/in-her-name-album-preview

 

Legyünk kicsit konkrétabbak… a legutolsó albumod az „In Her Name” címet viseli. Mesélnél erről picit?

 

Az „In Her Name” album nem más, mint a mantrák és kántálások gyűjteménye a különböző Divine Feminine (~Isteni Női Egyház) aspektusaihoz. Azokból az időkből gyűjtöttem össze dalokat, amikor Anglia Glastonburyjében éltem, (másnéven, Avalon).  Az ősi időkből lett zarándokhely, és egy hely, ahol a Nagy Anya Istennőt imádták. Itt váltam anyává önmagam is, így nagyon természetesnek éreztem, hogy áldozatot hozzak létre az isteni női vonatkozáshoz, mint Zöld Tara, Kuan Yin, Oshun, Saraswati, és így tovább. Énekelni a teljesen különféle Divine Feminine neveket.

 

Mit jelent neked a buddhizmus?

 

 

Nincs szakértelmem és szakértő tudásom róla, ahogy egyik spirituális útról vagy vallásról sincs. De számomra a Buddhizmus az együttérzésről szól, és arról, hogy engedjük menni azt a fajta illúziót, hogy bármi, ami kívül esik magunkon, boldoggá tesz minket. Összeségében szerintem, ez minden spirituális út lényege, csak különböző módon fejezik ki.

 

Divine Feminine. Feministának valód magad?

 

Hiszek az egyenlőségben. Számomra a feminizmus nem arról szól, hogy lehúzza a férfiasságot. Azt gondolom, van egy fajta tendencia az elmúlt évtizedben, hogy mindent összevessenek és mindenért, ami a világban az elmúlt néhány ezer évben történt, a férfiakat hibáztassák. Szükség van egy valódi egyensúlyra. És szükség van egy kölcsönös támogatásra és elismerésre, mint férfi és mint női oldalon. Hiszen mindannyiunkban mindkét aspektus megtalálható, s a Földnek annak a helynek kéne lennie, ahol létre tudjuk hozni a megfelelő egyensúlyt eme prioritást figyelembe véve.

 

Ösztön, tudat, vagy pszichológusi-lélek? A pszichológusi-lélek olyasmit jelent, hogy az emberek néha random, de mégis magától értetődően nyílnak meg neked a legmélyebb érzéseikről s gondjaikról is. Szívből élsz.

 

Valószínűleg egy kicsit mind a három igaz rám, a helyzetektől függően. Általában az embereket nagyon megérinti a zene a koncertjeimen, vagy épp a workshopjaimon, és énekelnek és kiengedik a saját hangjukat, így ezáltal a szívüket is. Így gyakran vagyok az embereknek a könnyeiknél ott, mert elérik önmagukban azt a részt, amit már lezártak. Ilyenkor nagyon óvatosnak, alázatosnak kell lenni, tényleg ott lenni velük, és meghallgatni, hogy miket tapasztaltak.

 

sudha 04

kép: Joseph Hunwick

 

Idén nyáron ellátogattál Magyarországra is, méghozzá az Everness fesztiválra. Hogy érezted magad, és kaptál valami spirituális útmutatót, amit tovább viszel?

 

Annyira izgatott voltam, hogy először jövök Magyarországra, és abszolúte nem csalódtam, pedig csak három napig voltam ott.

Az Everness Fesztivál olyan, mint egy kicsi, gyönyörű falu, ami rengeteg kreativitással bővelkedik, és egy hely, ahol sok-sok érdekes ösvényt járhatunk be. Imádtam az energiáját.

 

Szombaton én többnyire próbáltam és ellenőriztünk mindent, hogy az esti koncertre készen álljunk, úgyhogy aznap nem tudtam csatlakozni a különféle csoportokhoz, vasárnap pedig a saját workshopomat tartottam meg, támogatva a Hang Gyógyítást, aztán este pedig tartottunk egy kis jammelést. Írtóra jó móka volt! Az emberek a fesztiválon nagyon nyitottak voltak, és csakúgy érezni lehetett a szívekben a nagylelkűséget. Szeretném visszahozni majd ide egyszer a lányomat. Imádná.

 

Egy kis kultúra-blokk: Mi az a könyv/film/zene, amit szerinted mindenkinek ismernie kéne?

 

Jó kérdés! És nagyon nehéz választani… Imádom a „Whale Rider” filmet, újra és újra képes vagyok megnézni. Jelenleg sok Kelta zenét hallgatok, de nehéz találni egy adott dalt vagy művészt, hogy kiválasszak közülük egyet. És azt hiszem, ha kéne választanom egy könyvet, akkor az Richard Backtól az „Illusions” lenne, amely a tiniéveimben a legtöbb spirituális ösvényen végigvezetett. Húszéves korom óta nem olvastam el – szóval nem vagyok biztos abban, hogy most milyen hatással lenne rám.

 

Namaste!

Namaste 😊 Öröm volt beletekinteni ezekbe a kérdésekbe.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Erdőhegyi Brigitta: „Elsősorban emberek vagyunk, minden más csak ezután jöhet!”

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!