Ted Mosby magyar hangjával, Fesztbaum Bélával volt egy hihetetlenül kellemes és értékes beszélgetésünk. A Jászai Mari-díjas színész döbbenetesen sokoldalú, hiszen nem csak színész, szinkronszínész, hanem mellette zenész is, a KES és A GRUND – vígszínházi fiúzenekar alapító tagja és mivel nemrég fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában, már DLA címmel is büszkélkedhet! Kattintsatok a cikkre és az interjú végére már te is elmondhatod magadról, hogy igazán kaptál egy szelet Fesztbaum Bélát!

 

fesztbaum bela 01

 

Fotó: Gál Bereniké

Láthattad őt Csil, a keselyűként A dzsungel könyvében, vagy mint Apát a Pisti a vérzivatarban című előadásban és a már említett Rácz tanár úr megszemélyesítőjeként is A Pál utcai fiúkból. Hosszasan lehetne sorolni híres színházi szerepeit, akárcsak szinkron- és filmszerepeit is! Nem meglepő, hogy a felettébb tevékeny Fesztbaum Bélát nem csak Jászai-Mari díjjal tüntették ki, hanem Harsány-Zsolt és Roboz-Imre díjjal, de többek között még Ajtay Andor és Ruttkai Éva-emlékdíjjal is  elismerték a munkásságát. Teljesen jogosan!

 

Mindig színésznek készültél? Sosem voltak egyéb terveid a jövőre nézve?

 

Tulajdonképpen mindig előkelő helyen szerepelt a színészi pálya, de persze volt B terv, hiszen nem olyan nyilvánvaló az, hogy az embert elsőre felveszik a Színművészeti Egyetemre, bár igaz, akkoriban még csak Főiskola volt. A B terv szerint pedig Pécsre mentem voltam, ahol művészettudomány-esztétika szakos bölcsész vált volna belőlem, amire tisztességesen fel is készültem, ám a Színművészeti Egyetem felvételi eredménye hamarabb kiderült, ezáltal a B terv háttérbe került. Igaz, a későbbiek folyamán hiányozni kezdett az elmélet, így később kezdtem mindenféle tanulmányokba.

 

Igen, ugye színháztudomány szakos bölcsész diplomád van, meg egy summa cum laude minősítésű doktori címed. Felmerül a kérdés, hogy azon kívül, hogy érdekelt a téma és tanulni szerettél volna, vannak ezzel kapcsolatban terveid? Nem szeretnél esetleg tanítani? A tanári szerepet illetően már úgyis megvan a gyakorlatod!

 

Nem zárom ki, bár azt gondolom, hogy a tanításhoz komolyabb elszántság, felelősség, illetve ambíció kell, amivel jelen pillanatban még nem rendelkezem. De egyáltalán nem zárom ki, és biztos vagyok benne, ha eljön az ideje, hogy ezzel kell foglalkoznom, akkor nem mondok rá nemet. Elsősorban az vonzott felé, hogy a Vígszínházban eltöltött 10-11 év gyakorlat után igencsak elkezdett hiányozni a színház elmélete, története és az, hogy ezekkel foglalatoskodjak. Mire jelentkeztem a veszprémi bölcsészkarra, addigra már nagyon jó terepnek bizonyult a Vígszínház, aminek megismertem a történetét, a múltját, különböző legendáit és jelenségeit. Így ennek eredményeképp a szakdolgozatom is a Vígszínház történetéről szólt, majd a későbbiek egy részletének a kibontásából született meg a doktori témám. Egész pontosan a disszertációm Ditrói Mórról, a Vígszínház első művészeti igazgatójáról szól, aminek nemrég az átdolgozott változata könyv formájában is megjelent a Corvina Kiadó gondozásában.

 

fesztbaum bela 02

 

Fotó: Gál Bereniké

 

Gratulálok hozzá, ahogy ahhoz is, hogy nemrég volt a bemutatója az általad rendezett Henrik Ibsen Rosmersholm című darabnak a Rózsavölgyi Szalonban. Ezek szerint számíthatunk arra, hogy fogsz még rendezni?

 

Igen, a színházrendezés felettébb vonz, és ha a jövőben is lesz olyan lehetőség, illetve anyag, amivel kapcsolatban azt fogom érezni, hogy szeretném megszólaltatni, átadni a közönségnek, mert van benne számomra fontos mondanivaló, akkor azt mindenképpen elvállalom a színészet mellett. Ez az Ibsen darab is ilyen volt, egy régi vágy, és nagyon szerettem volna ezzel a drámával találkozni, nem csak mint színész, hanem rendező is. Tavasszal pedig annyira szerencsésen alakultak a dolgok, hogy egy igazán nagyszerű szereposztással mutathattam be a Rózsavölgyi Szalonban, amiben egyébként mindkét minőségemben jelen vagyok. Szerepet is játszom, illetve én rendeztem.

 

Ha már a szerepnél járunk, van kedvenc karaktered, akinek szívesen bújsz a bőrébe?

 

Nincs kedvenc, afféle „mindenevő” vagyok. Szívesen játszom mindenféle karaktert, amit elém hoz a sors. A karaktere az embert predesztinálja a különböző szerepekre, tehát nagy valószínűszínűséggel aligha fogok játszani Rómeót, hősszerelmest vagy a Meseautó jóképű sztárját. De tényleg igyekszem minden szerepben megtalálni azt, hogy hol van benne az én örömöm, és hogyan tudok azon a szerepen keresztül adni valamit a közönségnek. Természetesen nagyon szeretem azokat, ahol a humoros oldalamat mutathatom meg, de ettől függetlenül minden szerepben igyekszem megtalálni az adott alaknak a fonákját, vagy azt, miként érhetném el, hogy általa a nézők nevetni tudjanak vagy derülni.

 

fesztbaum bela 05

 

Fotó: Audiencia (Almási J. Csaba)

 

Ezek után azt is meg kell kérdezzem, hogy melyik volt számodra a legkedvesebb szinkronkarakter?

 

Erre nyugodt szívvel mondhatom, hogy az elmúlt évek egy különösen sikeres sorozatának, az Így jártam anyátokkal Ted Mosby-ja. Ő az, aki igazán közel áll hozzám. Nem vagyok sorozatnéző, de amennyire hallottam és képben vagyok vele, talán erre mondható, hogy az átlagnál eggyel jobban sikerült darabja ennek a nagy sorozatgyártásnak, ami manapság zajlik. Jó szereplőket válogattak össze, nagyon jó szituációk és karakterek vonultak fel benne és adott esetben mélyebb, tartalmasabb témákat is megpengetett, mint egy egyszerű, szórakoztató szitkom. Nagyon szerettem ennek a sorozatnak a figuráját, és a mai napig örülök annak, ha valakinek eszébe jut, hogy én voltam a Ted Mosby. Többször volt már olyan megkeresésem, hogy esküvőn vagy magánéleti eseményen mondjak fel Ted Mosby-ként egy pár mondatot, és akkor ez volt valakinek az ajándéka, hogy egy adott személynek az esküvőjén én meséltem el Ted Mosby-ként a történetüket.

 

Meg tudom őket érteni, mivel magam is roppantul kedvelem azt a sorozatot, ezáltal persze a Te hangodat is. Kíváncsi is lennék arra, hogy mennyire tudtál azonosulni Ted Mosby-val? Van köztetek hasonlóság?

 

Hogyne, hiszen ő is egy filosz, egy tanár alkat, aki rettentően keresi a boldogságot, a helyét a világban és fontosak számára az emberi kapcsolatok, hiszen nagyon érzelmesen és szeretetteljesen viszonyul a barátaihoz, és sokat meg is tesz a barátaiért. Képes irónáival és öniróniával egyaránt nézni a dolgokat és saját magát is. Egy nagyon összetett személyiség, akivel szívesen azonosultam.

 

Még a romantikusabb énjével is? Szabad megkérdeznem, mi volt az egyik legromantikusabb dolog, amit valaha tettél?

 

Persze! Több ilyen is volt, de ami most eszembe jut, az az esküvőm előtti nap, mikor az a szokás, hogy a pár nem tölti együtt az utolsó éjszakát - és ebben el is határoztuk magunkat a párommal -,  de azért az éjszaka megjelentem az ablaka előtt, és adtam egy szerenádot. Váratlanul megszólalt az a zene, amit aztán másnap a szertartáson is hallottunk, és utána gyorsan el is tűntem, mintha ott sem lettem volna.

Húha, felülmúltad minden elképzelésemet, ez tényleg az volt! Különben az utcán gyakran megismerik a hangodat?

 

Gyakran, abszolút, ami persze köszönhető ennek a sorozatnak, illetve a Vígszínháznak is, mivel ott is sok ember lát és hall. Amikor én játszom, akkor is egy este ezer ember van jelen, és a szerepek után is megismerik a hangomat. De kétségkívül e téren nagyon sokat köszönhetek Ted Mosby-nak, illetve az első filmszerepemnek, ami több mint húsz éve volt, a Csinibabában az Ede nevű karakternek, és sokan most is amiatt szólítanak meg az utcán, hogy „Művészúr láttuk a tévében, és megint nagyon sokat nevettünk, köszönjük szépen”. De ugyanez igaz a legutóbbi és az egyik legsikeresebb előadásomra, a vígszínházbeli A Pál utcai fiúkra, amiben a Rácz tanár urat játszom, és azt is borzasztóan sokan látták. Akár a zebrán átkelve is utánam kiabálnak, hogy „Tanár úr, a legjobbakat!” Úgyhogy, ha az életben nem is, de ott már tanár úr vagyok.

 

Ezek azért igen kellemes visszacsatolások! Úgy tudom, hogy zenélsz is és hogy már többször is eljátszottad Seress Rezső híres Szomorú vasárnapját. Még egyszer sem akartál öngyilkos lenni utána? A híres átok miatt kérdezem…

 

Nem-nem. (jót nevet) De valóban, van egy különös kapcsolatom Seress Rezsővel, ami immár több, mint 4 éve tart, az Óbudai Társaskörben van egy zenés előadás, úgy is mondhatnám, hogy félúton van a koncert és színház között, amit én hoztam létre, és ahol évek óta megidézem Seress Rezső alakját. Most nyáron lesz a 25. előadás és erre nagyon büszke vagyok, hogy ennyit megélt ez az este. Úgy képzeld el, hogy egy alkalmi koncertnek indult, egyszeri alkalomra állítottuk össze a zenekarral, és végül is ott ragadt a társaskör repertoárján, mivel a közönség szeretete ott tartotta. Nagyon kedvelem Seress Rezsőt, nagyon sokat kaptam tőle, így azt mondhatom, nagy örömmel játszom őt átérezve az ő zeneiségét, akivel szintén van bennünk közös, mivel magam is botcsinálta zenészként indultam. Seress Rezső sem tudott zongorázni és magam sem tudok, pontosabban nem tanultam, nem jártam zenei iskolába, soha nem tanultam hangszeren játszani, és ez a Seressel is így volt.

 

fesztbaum bela 04

 

Fotó: Gál Bereniké

Azért ez nem semmi, hogy színész vagy, zenélsz, szinkronizálsz, rendezel is, meg aztán csak nemrég fejezted be a tanulmányaidat. Mennyi időd marad így a családodra?

 

Jut, de persze mindig juthatna kicsit több is. Pont most, a következő időszakra van egy olyan vágy, illetve terv, miszerint egy kicsit vissza kell venni a munka üteméből, hogy a család se sérüljön.  Nagyon keményen dolgozom azon, hogy mind a kettő megkapja a maga idejét, hiszen szeretem a munkámat és szeretek sokat dolgozni, ahogy azt is, hogy a lehető legszélesebb skálán próbáljam ki magam és adjak a közönségnek, mert az a legfontosabb. De biztos vagyok benne, hogy meg fogom találni az egyensúlyt a család és a munka között.

 

Vannak még más terveid a jövőre nézve? Van még valami, amit megvalósítanál, ami még lenni szeretnél?

 

A színészet, a rendezés és zene, ez a hármasság még sok mindent tartogat, úgyhogy nem valószínű, hogy új szakmába vágnék. Ellenben akadnak új kutatási terveim, és szeretnék még a jövőben írni, például mindenképpen folytatnám a színháztörténeti kutatói tevékenységet is. Természetesen zenei tervek is szerepelnek a listán. Ez utóbbi egyébként hál’ Istennek úgy látom, nem csak nekem okoz örömet, hanem a közönségnek is. A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, egy nagyon szerencsés csillagzat alatt született ötlet volt, hogy ennek az előadásnak a tagjaiból egy zenekart alapítsunk és összeálljunk. Az idei nyári koncert naptárunk majdnem be is telt, és nagyon sok helyen fogunk játszani. Szeretettel invitálok is rá minden kedves olvasót!

 

fesztbaum bela 03

 

Fotó: Vígszínház / Szkárossy Zsuzsa

 

Köszönjük szépen a meghívást! Biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok, akik ott lesznek! Most, hogy ennyi mindent megtudtam rólad, már csak az rejtély előttem, hogy mivel foglalkozol szabadidőben?

 

Szabadidőmben terveket szövögetek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az a munkám, ami a hobbim is egyben, amit valóban szívesen csinálok. Szívesen zongorázom, zenét szerzek, vagy olvasok valamilyen színháztörténeti munkát. De kifejezetten szeretek sétálni is, főleg a pesti sétákat kedvelem, és ha tehetem ritkán ülök tömegközlekedésre, már csak azért is, mert nagyon szeretem a belváros különböző belső tereit és útjait. Illetve természetesen boldogan töltöm az időt a családommal is, egyéves a kisfiunk, csodálatos látni a fejlődését, érdeklődését.

 

Köszönöm szépen, most már igazán sok mindent tudok, illetve tudunk rólad! Lenne esetleg valamilyen bölcsességed az olvasók számára, esetleg egy életfilozófia, amit magad is vallasz?

 

Minden krízisben, minden rossz lelki állapotban, elkeseredett pillanatban, vagy kudarc után a munka nagyon sokat tud segíteni, még akkor is, ha erővel veszi rá magát az ember, hogy valamilyen feladatnak neki durálja magát, mert az lendít tovább, ha akad egy célkitűzésünk, amin dolgoznunk kell. Ez bármi lehet, és azt hiszem nincs egyszerűbb és jobb orvosság, minthogy az ember örömet leljen magában a tevékenységben, és aztán az meg is gyógyítja.

 

Nagyon szép és hasznos útravalót kaptunk! Köszönjük szépen, az interjúval együtt és ne felejtsétek el kedves olvasók, hogy Fesztbaum Bélával a színházon kívül A GRUND – vígszínházi fiúzenekar koncertjein is találkozhattok!

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Én abszolút nő párti vagyok!” - Epres Attila engedett be minket a magánéletébe

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!