Ha annyit mondok Karib-tenger kalózai és Jack Sparrow vagy Szellemekkel Suttogó és Jim Clancy, akkor már tudni fogod, hogy ki az a Király Attila. Igen, az övé az a mesés, selymes hang, ami rengeteg nő szívét megsimogatja. Ugyanakkor a színház szerelmesei azt is tudják, hogy nem kisebb személynek, mint a Nemzet Színészének, Király Leventének a fia és hogy temérdek darabban találkozhatunk vele, ugyanis egy elképesztően sokoldalú egyéniség!

 

 

 kiraly attila 01

 

Tom Hardy, Johnny Depp, Terence Howard, csakhogy kiemeljek pár kiváló színészt, akiknek a hangját kölcsönözte az évek során Király Attila, aki nem csak szinkronszínész, hanem kiváló koreográfus és rendező is, mindamellett, hogy férj és családapa is egyben. 2017-től a tatabányai Jászai Mari színház tagja, így ha Tatabányán jársz, te is találkozhatsz vele Az Imposztor, Kutyaharapás, Terror vagy a Tizenkét dühös ember c. előadáson. Hosszú és izgalmas életpályát tudhat magáénak, és lehetőségünk adódott, hogy beszélgessünk vele erről és a magánéletéről.

 

 

Lehetséges opció volt vagy mindig is színésznek készültél?

 

Ugyebár az én édesapám Király Levente, aki szakmailag egy hihetetlenül jelentős név. Ő az egyetlen vidéki Kossuth-díjas, és talán az egyetlen vidéki Nemzet Színésze is. De igazából nem is a titulusok számítanak, hanem a tény, hogy egy őrülten nagy színész. Szóval én ebben a közegben nőttem fel, azt látva, hogy milyen jó dolog az, amivel foglalkozik. Tehát tulajdonképpen számomra ez adódott, hogy én is az legyek. Persze gyerekkoromban szerettem volna űrhajós lenni meg egy időben nagyon vágytam arra, hogy tengerbiológus legyek. Úgyhogy igazából nem is tudnám megmondani, hogy akartam-e színész lenni vagy sem, egyszerűen így lett.

 

Jelentett ez valaha bármiféle terhet, hogy hát mégiscsak a Nemzet Színészének fia vagy és fel kellene nőni hozzá vagy, hogy ugyanolyan jó legyél, mint ő?

 

Igazából igen, de nem tudtam róla. Nem éreztem ezt a terhet még akkor, amikor elkezdtem a Színművészeti Főiskolát. Akkoriban úgy éreztem, nincs bennem ez a görcs, hogy én a Király Levente fia vagyok és meg kellene felelnem bizonyos elvárásoknak. Aztán úgy alakult az életem, hogy elkezdtem mozgással foglalkozni, majd olyan 26-28 éves korom körül már koreografáltam, méghozzá elég sokat, rengeteg színházban és igen nagy rendezők mellett. Mikor eljutottam arra a pontra, hogy igazán, hivatásos koreográfusnak érezhettem magam, akkor esett le nagy kő a szívemről, mert tudtam, hogy ez az én sorsom, az hogy színész vagyok és koreográfus. Úgyhogy csak akkor tudtam meg, hogy nyomasztott engem ez a dolog, amikor már lekerült rólam.

 

Ami pedig a kérdésedet illeti, hogy volt-e bennem bármilyen megfelelni vágyás aziránt, hogy legyek olyan jó, mint Ő… nos, annyira más egyéniség, személyiség vagyok, hogy nem is lehet kettőnket összehasonlítani. Így 48 évesen, felnőtt fejjel már kimondhatom azt, hogy sose leszek olyan színész, mint az apám, mert az a szint, amit ő tud, azt már mi többiek nem is nagyon értjük, hogy sikerült hoznia.

 

kiraly attila a mi osztalyunk 04

A mi osztályunk. c előadás - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

Hogy jött az, hogy koreográfiával foglalkozz?

 

Úgy, hogy tornász voltam – igaz, nem túl jó – de az voltam a gimnázium alatt, meg már röviddel előtte is. Mindig is nagyon szerettem mozogni és ez az egész életemet meghatározta, kamaszkoromtól kezdve, így nem is voltam egy macerás tinédzser. Nem ittam, nem dohányoztam, nem csajoztam, mert állandóan edzettem és szerettem is ezt az életformát. A mozgás mellett pedig elkezdtem táncolni. Azt tudni kell, hogy elsőre nem vettek fel a Színművészetire, így Szegeden lettem stúdiós. Akkor kerültek oda azok, akik később megalapították a Szegedi Kortárs Balettet. Ott voltam, mint statiszta, és egyszer csak a Diótörőnél az derült ki, hogy kellene még valaki a balettkarba. Azok pedig, akik ismertek, ők hívták fel a koreográfus figyelmét, hogy én betudnék állni. Vagyis ebbe is belesodródtam. Aztán a Színművészeti után képezni kezdtem magam és azóta a mai napig jelen van az életemben.

 

 

Akkor kijelenthetjük, hogy a koreografálás előnyt élvez az életedben a színészethez vagy a szinkronizálásához képest?

 

Nem, azt semmiképp sem lehetne állítani, én teljes mértékben színésznek gondolom és érzem is magam. Csak egy ilyen több lábon álló fickó vagyok. Színész, koreográfus és már azért nem egy darabot rendeztem is. Mindenben ott vagyok, ami színház.

 

kiraly attila a mi osztalyunk 05

A mi osztályunk. c előadás - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

Még a darabírásba is belekóstoltál már?

 

Nem, abba még nem. Attól megkímélt a sors, hogy az írás képességét is megadja nekem, pedig néha nagyon jó lenne, ha tudnék írni, de sajnos nem tudok. Kamaszkoromban próbálkoztam versírással meg világéletemben nagy sci-fi rajongó voltam, így azt is megpróbáltam írni a régi jó spirálfüzetbe, de már akkor is kiderült, hogy ez nekem nem megy. 

Egy időben elég sokat láttalak Pesten. Hogy kerültél onnan Tatabányára?

 

Már hosszú évek óta szabadúszó voltam, legalább húsz éve. A Vígszínházban kezdtem a pályámat és utána szinte minden színháznál voltam vendégként, színészként, rendezőként vagy koreográfusként. Aztán találkoztam valamikor az én Szikszai Rémusz barátommal és Isten nyugosztalja, Huszár Zsolttal a kétezres évek elején az akkori Újszínházban. Mi hárman úgy éreztük, hogy nekünk feladatunk van, valami ősi dolog köt össze bennünket, és hogy együtt kell dolgoznunk. Azután rövidesen meg is valósítottuk ezt a tervet és létrejött a mi kis csapatunk, ami immár 7-8 éve tart. Ha figyeled a színházvilágot, akkor biztos tudomásod van arról, hogy a Rémusz az abszolút elsőkörös rendezők egyike és egyszer meghívták Tatabányára rendezni, ő pedig vitt magával, mint színészt. Aztán sorra jöttek a felkérések, míg végül arra a következtetésre jutottunk, hogy az lesz a legegyszerűbb, ha leszerződünk, mivel nagyon jó munkákat kínáltak, fantasztikus a társulat is és az egész tatabányai színháznak van egy különleges szellemisége. Nem népbutító darabokat mutat be, hanem megpróbál vidéken egy igazi művész színházat teremteni és ehhez összegyűjtöttek egy borzalmasan erős társulatot, egy elképesztő csapatot és így adódott, hogy nemrégiben zárhattam le az első évadomat a Jászai Mari színházban.

 

kiraly attila a tizenket duhos ember 08

A tizenkét dühös ember c. előadás - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

 

Mindig is érdekelt, hogy-hogy tanul egy színész? Neked is rengeteg szereped és szöveged van. Hogy vagy képes őket észben tartani?

 

Ez úgy működik, hogy az ember megtanul egy-egy szöveget, és amíg műsoron van tartva, addig bármikor képes előhúzni az agya egyik zegzugából. De ahogy most ránézek az én csodálatos feleségemre, Királyné Lapis Erikára, aki színésznő, eszembe jut az egyik kedvenc szerepem, amit vele játszottam, mikor én voltam az Igazgató úr a Szép Ernő egyik darabjában és évadokon keresztül játszottuk. Szörnyen szerettem a szerepet, de egy mondatot nem tudnék belőle elmondani, mert már tudom, hogy nem fogjuk játszani.  Azt hiszem, úgy van ez, hogy mikor az ember tudja, hogy az előadás már nem lesz, akkor egyszerűen töröl.

 

Ha már a kedvenc szerepet említetted… mely karakterek kedvesek a szívednek?

 

Nagyon szélsőséges karakterű fickókat szoktam játszani. Az utóbbi 15-20 évem úgy telt, hogy szinte csak és kizárólag elmebeteg, gyilkos, fasiszta, áruló szörnyetegeket játszottam. Roppant sérült és rendkívül beteg embereket és rettenetesen szeretem őket, mivelhogy annyira izgalmas színészként megtalálni azt, hogy mit lehet szeretni ezekben a szörnyekben. Persze ettől még a néző gyűlölni fogja, de nekem muszáj megszeretnem az adott figurát, értenem kell a motivációit. Az egyetlen, ami ebben nem jó, hogy van már két nagyobbacska kislányom, egy hat és egy tizenkét éves és már nagyon szeretnének színházba jönni, hogy megnézzenek, és egyszerűen nem bírnak. Nem játszom olyan szerepeket, amit megnézhetnének ekkora gyerekek.

 

kiraly attila imposztor 06

Az Imposztor c. előadás - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

 

Eszembe jutott az is, hogy gyakran hallani a hangodat reklámokban is. Legutóbb a Borsodi reklámoknál ütötted meg a fülemet. Hogy jönnek ezek a felkérések? Simán felhívnak téged, hogy te, Attila, nem szeretnél-e egy sörreklám hangja lenni?

 

Igen, ez pontosan így van. Vannak reklámstúdiók, akiknél le vannak adva különböző színészeknek a hangjai. Aztán betelefonálnak az egyik stúdióba, hogy figyelj már, kellene egy negyvenes, mély hangú fickónak a hangja és akkor megmutatják a lehetőségeket majd ráböknek egy hangra, hogy hopp, nekem ő kellene. Akkor fölhívnak, én meg megyek.

 

Ha már a szinkronra tereltük a szót, melyik volt a kedvenc szinkronszereped?

 

Nagyon szeretek jó színészeket szinkronizálni, akik igazán feladják a leckét. Kimondottan szeretem Tom Hardy-t csinálni, akárcsak Terence Howardot. Johnny Deppet is bírom, bár mondjuk az előző kettőt jobban, mert olyan finom dolgokat csinálnak, amit muszáj lekövetnem. Eddig egyedül Tom Hardy-nak sikerült elérnie azt, hogy kíváncsi legyek arra, hogyan sikerült őt szinkronizálnom, amikor a Legenda című filmje volt terítéken. Az olyan volt, amire elmentünk moziba, mivel kíváncsi voltam, hogy sikerült-e vagy sem.

 

kiraly attila Kutyaharapas 07

Kutyaharapás c. előadás - fotó: Mészáros Csaba

 

Nem tudom tudod-e, de a mai napig a nők egyik kedvenc sorozata a Szellemekkel Suttogó, amiben te voltál Jim Clancy vagyis David Conrad hangja. Ennek kapcsán lennék kíváncsi arra, hogy hiszel a szellemekben?

 

Nem úgy, ahogy a sorozat bemutatta. Azt gondolom, hogy többek vagyunk, mint puszta hús. Ugyanakkor nem vagyok vallásos. De van egyfajta furcsa ösztönhitem arról, hogy mi lehet az a bizonyos transzcendens világ. Volt egy időszak az életemben, amikor reikiztem, és hát ott nagyon sok érdekes és fantasztikus dolog történt velem. Azt kell mondjam, hazudnék, ha azt mondanám, nem hiszek abban, hogy létezik valamiféle élet a halál után. Ám úgy vagyok vele, még ha ki is derülne, hogy nincs, akkor is érdemes hinni benne, mert a nincsben nincs öröm.

 

Ezek szerint spirituális alkat vagy?

 

Inkább azt mondom, hogy szeretnék spirituális ember lenni és nagyon vonzódom azokhoz, akik ezzel foglalkoznak. A reikinél az derült ki, hogy volna hozzá tehetségem, de nincs rá időm. Tudom, hogy ez nagyon elcsépelten hangzik és nyilván mások is így vannak vele, de bedarál az élet. Nincs időm arra, hogy meditáljak, elgondolkodjak, így sajnos nem tudok vele foglalkozni. Van egy gyönyörű feleségem, két isteni gyerekem, néhány hete született meg a harmadik kislányom is, továbbá van egy helyes kis kutyám is, és mindeközben még a barátaimra is alig van időm. Annyi mindennel foglalkoznék és foglalkozom már most, de egyszerűen vannak prioritások.

 

kiraly attila terror 03

A terror c. előadás - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

Most, hogy a szűkös időt emlegeted, mennyi idő jut a családodra?

 

Sokkal kevesebb, mint azt szeretném, de persze próbálok minél több időt tölteni velük. Már csak azért is, mert mint említettem van két nagyobb kislányom, nemrég született meg a harmadik is, és rettentő gyorsan változnak. A feleségemet meg egyszerűen imádom, szóval érhető, hogy vele is szeretnék sok időt tölteni.

 

Mik a terveid a jövőre nézve? Van még valami műfaj, amiben nem próbáltad ki magad és esetleg szeretnéd?

 

Nyilván vannak terveim. Ami hiányzik a szakmai életemben, hogy szeretnék többet forgatni. Volt egy időszak, mikor a kétezres évek elején több magyar és külföldi filmben szerepeltem, de akkor valamit nem csináltam jól vagy nem voltam elég tehetséges. Ebbe a körbe nehéz bekerülni, és ráadásul azt látom, hogy aki benne volt és kikerült, annak szinte lehetetlen visszakerülnie. Vagy legalábbis nekem nem sikerült és tök jó lenne, ha ez változna, mert szívesen forgatnék filmet vagy sorozatot, bármit.

 

Ezek már csak egy kérdésem van hozzád: van valamilyen életfilozófiád? Olyan, amit szívesen megosztanál az olvasókkal is?

 

Nincs konkrét életfilozófiám, mert egyszerűen csak élem az életemet. Jól érzem magamat a bőrömben, azt is mondhatnám, hogy boldog vagyok és minden jól alakul körülöttem – de ezt inkább le is kopogom - és ez többek között azért van így, mert szeretek élni és a jelenben élek. Csak azt érdemes észrevenni, mikor az ember az élet napos oldalán van, és ezzel kell élnie.

 

kiraly attila 02

Király Attila - fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Egyszer ki fogom próbálni, mert ha nem teszem, akkor hülyén halok meg.” – interjú Csőre Gáborral

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!