Bombanő, fitneszistennő, családanya és sikeres üzletasszony. Yvonne Dedericknek meg van mindene, amiről csak egy nő álmodhat. Vajon, hogy csinálta? Hogy jutott ilyen fiatalon magasra úgy, hogy megjárta a Tv2-öt is, mint gazdasági igazgató később, pedig ügyvezető igazgató, és aki jelenleg is tevékeny a piacon miközben a nők élharcosaként azon fáradozik, hogy több nő kerüljön vezető pozícióba? Hogy csinálja, mi a titka? Mindenre választ kaptunk a vele való beszélgetés során.

 

Yvonne Dederick 01

 

Yvonne, őszintén megmondom, csodállak. Nagyon hosszú utat jártál be! Csak ámulok az elért sikereiden, amikor rólad olvasok. Hogy hoztad össze mindezt? Mesélj kérlek egy kicsit az olvasóknak magadról! Hol kezdődik egy vérbeli üzletasszony pályafutása?

 

Rio de Janeiróban születettem egy magyar táncművész anya lányaként.  Apám sikeres üzletember volt és talent menedzser, aki sikeres sportolóknak és előadóknak támogatta a karrierjét.

 

Mikor a szüleim elváltak, Magyarországra költöztem anyukámmal, ahol zenei általános iskolába jártam. Több évvel később visszakerültem külföldre, de ekkor már az USA-ba, ahol gimnáziumba majd követően egyetemre jártam. Ott is kezdetem dolgozni egy nagy tanácsadó cégnél, mint fiatal közgazdász és pénzügyi szakember. Végül ez a cég helyezett át Magyarországra a magyar nyelvtudásomnak köszönhetően, ahol cégvásárlások, cégalapítások területen voltam pénzügyi tanácsadó és projektvezető.

Magyarországon találkoztam az amerikai ügyvéd férjemmel. Miután első gyerekünk megszületett egy nagy amerikai tőzsdén szereplő céghez, az RJ Reynoldsnál folytattam pályafutásomat, mint gazdasági igazgató.  Később a Pepsinek dolgoztam, üzletfejlesztési igazgatóként, de közben megszületett második gyermekünk és akkor Bécsbe költöztünk.

 

Egy éves sem volt a lányom, amikor megkezdődött a média karrierem az HBO -nál. Ezután kerültem a Sláger rádió amerikai anyavállalatához, ahol a cég  egész európai terjeszkedéséért voltam felelős és több ország kereskedelmi rádiójának gazdasági területét irányítottam. 

Ezek a tapasztalatok juttattak el a Tv2-höz, ahol először, mint gazdasági igazgató később, mint ügyvezető igazgató dolgoztam.

 

Yvonne Dederick 02

 

Lenyűgöző teljesítményről számoltál be. Hogy érzed, mennyire volt rögös az út, amin eljutottál a sikeres karrierig? Bizonyára rengeteg nehézségbe ütköztél… de mi az, ami motivál a mindennapokban?

 

Az átlagnál fiatalabban kerültem magas vezető pozícióba, de sokszor a fiatalságom és nőies megjelenésem nem volt előny.

 

„Nagyon sokat kellett dolgoznom, hogy bizonyítani tudjak a férfiak által dominált, sztereotip üzleti világban, pláne három gyerek mellett.”

 

Sokszor például azt feltételezték, hogy egy lehetőség a férjem által adatott meg, pedig

 

karrierem minden nagy lépését a szakmai képességeimnek köszönhetem.

 

Természetesen ő mindig támogatta a szakmai törekevéseimet és sosem próbált konyhatündért faragni belőlem.  Persze én is ugyanilyen szinten segítettem az ő karrierjét, biztosítottam számára a megfelelő hátteret, intéztem a gyerekeket, az otthont a munka mellett és sok esetben még üzleti lehetőségeket is tudtam számára hozni, mint a piacon aktívan dolgozó üzletasszony.

Aztán… amikor rólam írnak néhány negatív hangvételű dolgot, azok sokkal személyesebb jellegű támadások, mint amiket általában férfivezetők kapnak.  A kinézetemet kommentálják pro vagy kontra, pedig az alapvetően irreleváns az adott témában.

Most, hogy fitnesz bajnokságon voltam - bár rengeteg támogatást kaptam-, néhány olyan kritika is érkezett, amiben megkérdőjelezték, hogy egy üzletasszony miért csinál ilyet.  Sokan elismerték a komoly munkát és képességet, amit ez igényel pláne, mint egy érett, három gyerekes anyuka. De volt olyan, aki nem tartotta pozitív értéknek azt, hogy valaki fitt és fiatalos, hanem a külsőség szimbólumának vették.

 

„Alapelvem, hogy aktívan éljünk és ehhez az egészséges test es fiatalos energia szükséges.”

 

Yvonne Dederick 03

 

Szerintem nem lövök nagy bakot azzal, ha azt mondom, hogy ezzel mind egyetértünk. Úgy veszem észre, hogy családanyaként és üzletasszonyként meglehetősen sűrűek lehetnek a napjaid. Elmesélnéd az olvasóknak egy átlagos napodat?

 

Hogyne! Reggel 6 órakor kelek, a kisfiamat el kell indítani a suliba, azután mindennap edzés van.  Évek óta távfutó vagyok, de elkezdtem a fitneszedzést is a nyáron.  Ez nem állt messze tőlem, mert fiatalon testépítést is próbáltam egy ideig, gyerekkoromban pedig 2 éves koromtól fogva táncoltam anyukám hatására, aki táncművész volt.

 

Szóval bármilyen edzésformát választok, az a napom és az életem fontos része azért, hogy jól érezzem magam.

 

Ezután dolgozni megyek az ügynökségbe, ahol média személyiségek és előadók menedzselésével foglalkozunk.

 

Továbbá sokat utazom külföldi befektetések kapcsán, illetve a két idősebb gyerekem is már New Yorkban él.  A lányom lemeze most készült el és az amerikai piacon fogjuk alapvetően terjeszteni, ami miatt szintén sok a feladatom, mert az én kiadó cégem foglalkozik ezzel. Viszont remélem, hogy az ügynökségem számára is hasznos lesz a sok utazás, mert most az a tervem, hogy egyre több magyar előadó számára biztosítsam a lehetőséget, hogy külföldön is megmutathassa a tehetségét.

 

Yvonne Dederick 04

 

Ezek szerint neked a nap 24 órája is kevés lenne! És mindemellett még jutott időd arra is, hogy a Viasat3 új műsorában a Feleségek Luxuskivitelben is szerepelj, ami kimondottan nagy port kavart. Miért vállaltad a szereplést?

 

Mert szívesen vettem a lehetőségét annak, hogy az egyik főszereplő menedzsmentjeként bemutassam, hogy egy talent cég mivel foglalkozik.  Ez a formátum a polgárpukkasztásról szól, hiszen konkrétan hangsúlyozza a luxus éltetet és szereti a szereplőket provokatív helyzetbe hozni.  Mondani sem kell, a világon mindenütt bírálják, hiszen egyáltalán nem a klasszikus értékrendek számítanak a műsorban, de ettől még szórakoztató.  Az emberek nézik, hogy megszökjenek egy-egy órára a mindennapok nehézségeitől, ahogy belemerülnek a konfliktusokba. Ez egy televíziós műsor, ahol a nézettség és szórakoztatás a lényeg és úgy gondolom, ezt a Viasat nagyon jól csinálja.

 

Az egyszer biztos is, hiszen nagyon sok kritikát kapott a műsor, és mégis elképesztően sokan nézik. Te hogy vélekedsz erről?

 

Kritizálják, mégis nézik! Ez egy ilyen formátum, de pont ezért kíváncsiak rá. Mindenki kezében ott van a távirányító, átkapcsolhatna egy dokumentumfilm csatornára, vagy egy beszélgetős műsorra, elvégre senkit nem kényszerítenek arra, hogy nézze a műsort. A műsor költséget egy kereskedelmi csatorna fizette és azt a formátumot választja, amit akar, adott esetben egy szakmailag helyes döntés alapján egy népszerű tartalmat csináltak meg itthon és úgy tűnik jó nézettségi adatokkal. 

 

Yvonne Dederick 005

 

 Igaz, hiszen mindenki azt nézi, amire valójában kíváncsi. De engedjük is el egy kicsit a műsort és inkább azt áruld nekem, hogyan boldogulsz a férfiakkal? Elvégre a befektetői világot még javában a férfiak uralják…

 

Egyke voltam, de fiúkkal nőttem fel és barátkoztam.  Ezért én később is nagyon jól tudtam dolgozni a férfiakkal, talán jobban, mint a nőkkel.

 

„Tudod, a férfiak nem ellenségeink, hanem partnereink.  Meg kell tanulni kommunikálni jobban egymással és ennyi az egész.”

 

Anyaként ugyanúgy felelünk azért, hogy a fiúgyermekeink nőkkel való kapcsolata jó legyen,  és hogy a munkájuk során egyenlő esélyeket támogassanak.  Nincs gonosz összeesküvés nők ellen, hanem tradicionális értékrendek és a világ realitása közötti változások időszaka ezért igazából úgy vagyok feminista, hogy férfiakat mindenképpen fontosnak tartom bevonni egy olyan mozgalomba, ahol a gondolkodást meg tudjuk gyökeresen változtatni a társadalomban.  Ez a célja annak az alapítványnak, amit Edina Heal-el – a Google magyarországi vezérigazgatójával-  megalapítottunk.  Az Egyenlítő Alapítvány konstruktív programokkal próbálja elérni azt, hogy több nő kerüljön vezető pozícióba, így a társadalomra való hatásunk erősödik és a sztereotip előítéletek lassan változni tudnak.

 

Nagyon ígéretesnek hangzik és kívánom, hogy sikerrel járjatok! Vannak még egyéb terveid, illetve terveitek is a jövőre nézve? Például most éppen milyen projekten dolgozol?

 

Jelenleg magyar könnyűzene előadókat szeretnék külföldön reklámozni, sőt a magyar piacon belül is több fiatalt segíteni egy tudatos márkaépítésben.  Még itthon is a globális zenei piaccal kell versenyeznie az előadóknak, hiszen a rádióban,  digitális zenében a világ slágereit hallhatják az emberek, vagy töltik le okos telefonjaikon. Viszont a piac kicsi, ezért is olyan nehéz megélni a zenéből, hiába a nagyon sok tehetséges zenész, mert nincs annyi esemény, televízióadás vagy koncert, mint egy nagy piacon.  És a zene egy drága iparág lett, mivelhogy sokat vár el a hallgató és a néző hang minőségben, vizuális élményben.

 

De, mint befektető, más területekkel is foglalkozom, mint például digitális oktatással kapcsolatos fejlesztések. Az oktatás már régen foglalkoztat, az Amerikai Üzleti Kamara egyik munkacsoportjában azon dolgozunk, hogy hatékony megoldásokat találjunk arra a nagy problémára, hogy a mai digitális forradalom által kialakult világban a jelen oktatási rendszer nem képes a jövő munkaerőpiaca elvárásainak megfelelően a diákokat felkészíteni.  Ez nem csak itthon, de rengeteg más országban is komoly probléma.

 

Yvonne Dederick 06

 

 Bízom benne, hogy mielőbb célba érsz, hiszen nagyszerű dolgokat szeretnél véghezvinni! Szerintem a magazin olvasóinak nevében is mondhatom, hogy szurkolni fogunk neked. És ha már itt tartunk, üzennél valamit az olvasóknak? Esetleg a sikeres nőknek? Van valamilyen gondolat, amit szívesen megosztanál velünk?

 

Hadd gondolkodjak csak, hiszen a sikert sokféleképpen lehet definiálni. 

 

Szerintem az is nagyon nagy siker, ha egy nő úgy dönt, hogy a gyereknevelésre teszi a hangsúlyt

és családja és maga számára egy kiegyensúlyozott és boldog légkört teremt.

 

De ha mégis úgy dönt, hogy karriert épít akkor ott ugyanúgy bátorság és kitartás a kulcs.

 

„Ne féljünk a változástól, legyen örömünk a munkában és abban, hogy bármit csinálunk sokkal jobb érzés jól csinálni, mint negatív hozzáállással félvállról venni.”

 

Szeressük magunkat, másokat, szeressük az életet, és ha elesünk, vagy földre löknek is akár, álljunk fel és menjünk tovább és vissza se nézzünk!

 

Köszönöm Yvonne, én egész biztosan megfogadom a tanácsaidat, és lemerném fogadni, hogy sok más olvasó is így fog tenni!

 

Yvonne Dederick 07

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!