Anyuka, üzletasszony, gyermekpszichológus, Gazdagmami.  Az Európai Vállalkozásösztönzési Nagydíjat is nyert Vida Ágnessel beszélgettünk arról, mennyire normális, ha valaki rossz anyának érzi magát, mit rontanak el manapság a szülők a gyereknevelés során, mennyire vagyunk hibásak a manapság sokak által vitatott mai generáció elzüllésében és még néhány hasznos tanáccsal is szolgált nekünk!

 

 

vida agnes 01

Kép: facebook.com/vidaagi

 

A PWA Az Év Női Managere díjának nyertese szerepelt már a Forbes összeállításában Az 50 legbefolyásosabb magyar női között is. Vida Ágnes segít a vállalkozást indító anyukáknak, de baba-mama pszichológusként a gyerekneveléssel küzdő anyukák megmentője is. Számos izgalmas és meglepő dologra világított rá a vele készült interjú közben:

 

Elsősorban minek vallanád magadat? Anyának vagy üzletasszonynak?

 

Is-is. Elsősorban természetesen anya vagyok, hiszen az időm java részét az ezzel kapcsolatos teendők teszik ki. Emellett vállalkozom is, de ez sokkal kevesebb időbe telik.

 

Szerinted az anyaság és az üzleti asszonyi élet mennyire összeegyeztethető? Van olyan, hogy elbillen a mérleg az egyik oldalra és mondjuk akaratod ellenére is elhanyagolod a gyerekeidet?

 

Szerintem tökéletesen összeegyeztethető, de ez egy döntés kérdése. Én azért lettem vállalkozó, hogy szabadon gazdálkodhassak az időmmel és oszthassam be, pont azért, hogy elég idő jusson a családomra és a gyerekeimre. Mindig is úgy alakítottam az időmet, hogy jusson mindenre, ebben az évek során egyre jobb lettem. Anyaként nyilván ez egyre könnyebb, hiszen a gyerekek is nőnek és egy kamasszal már sokkal kevesebb időt kell eltölteni, mint egy 2 évessel.

 

Érezted már valaha magadat rossz anyának? Normális, ha egy nő ezt érzi?

 

Szerintem mindenkinek vannak olyan pillanatai, amikor rossz anyának érzi magát. Amikor nem elég türelmes, amikor kifakad, amikor elkiabálja magát, amikor alig várja, hogy odaadhassa a gyerekeket a nagymamának csak, hogy pár óra nyugta lehessen és még sorolhatnám... A lelkiismeret-furdalás és a bűntudat a szülői lét velejárója. Valószínűleg az is ráerősít erre, hogy szeretnénk nagyon jól csinálni, sőt: tökéletesen. Igyekszünk a fejünkben levő álomképhez igazodni. Ráadásul a gyermeknevelés bizonytalan dolog. Nem tudhatjuk, vajon a törekvéseinknek lesz-e haszna, lesz-e eredménye – éppen ezért képtelenség is tökéletesen teljesíteni benne, mert az, amit esetleg mi tökéletesnek érzünk, talán nem is a legjobb a gyermekünk számára.

 

vida agnes 02

Kép: gazdagmami

 

Ha esetleg már soknak érzed az anyaságot vagy úgy adódik, hogy minden összejött és eleged van, mit szoktál tenni? Elvégre egy anya sosem szűnhet meg anyának lenni.

 

 

Minél nagyobbak a gyerekek egyre kevésbé fordul elő ilyen. Igyekszem úgy szervezni az életet, hogy ne tudjanak túlságosan összesűrűsödni a dolgok, de persze a gyerekek mindig okoznak meglepetéseket. A legnehezebb az, amikor az érzelmeiket kell kezelni, pl. valami miatt nagyon izgulnak, valamitől nagyon félnek vagy egy helyzetben túlságosan belelovallják magukat. Ilyenkor az ember zsigerből próbálná megmagyarázni a helyzetet, de nekik sokszor inkább arra van szükségük, hogy kiadják magukból a feszültséget és csak utána lehet átbeszélni a helyzetet.

 

Szerinted mit rontanak el manapság a szülők a gyereknevelés terén?

 

Túl sokat foglalkoznak mások véleményével és a külső elvárásokkal emiatt pedig egy teljesen értelmetlen versenyhelyzetbe keverik magukat és a gyereküket. A gyerek még egészen pici, de sokan már azon aggódnak, jól fejlődik-e a kicsi, nem marad-e le. Az is zavarja őket, ha nem kezd el már korán idegen nyelvet tanulni. Az ovisokat felvételi előkészítőre viszik, az iskolásokat pedig arra trenírozzák, hogy a létező legjobb iskolába kell bejutniuk és így tovább. Ennek az az eredménye, hogy sok gyerek olyan stresszreakciókat mutat már egészen kis korban, ami korábban csak a felnőttekre volt jellemző, majd pedig a tanulmányok végeztével a fiataloknak fogalmuk sincs, mihez kezdjenek magukkal, mert elveszítik a kapcsolatot azzal, akik valójában.

 

Mit gondolsz,  mennyire hibáztathatók a szülők a mai generációért, hogy sokuk nem tiszteli az idősebbeket és kerülik a munkát, a felelősségteljes életet?

 

2400 évvel ezelőtt Szókratész ezt mondta: „Az ifjúság manapság szereti a mámort, a fényűzést, rossz a modora, visszafelesel a szüleinek, nem tiszteli az idős embereket, fecseg akkor, amikor dolgoznia kell.” Az idősebb generációk mindig is úgy látták, hogy a fiatalabbakkal csak a gond van, valószínűleg azért, mert a fiatalság ilyen. De szó sincs arról, hogy a mai gyerekek kerülnék a munkát – szimplán csak másként állnak hozzá, szó sincs arról, hogy nem tisztelnék az idősebbeket – szimplán csak fiatalok és a fiatalság sajátossága, hogy a gyermek azt hiszi, mindent tud. Sőt: jobban, mint a felnőttek.

 

Természetesen a szülőknek van felelőssége abban, hogy a gyerekek találkozzanak idősekkel, nagyszülőkkel, rokonokkal, hogy ne gondként emlegessék a nagyszülőket a gyerekek előtt, akikkel mindig csak a baj van és folyton összevesznek velük, hanem tisztelettel és szeretettel. És ugyanez igaz a munkára is: ha a gyerek azt a példát látja, hogy mindegy a munka, csak a pénz számít, ő is ezt a mintát fogja továbbvinni, ha azt látja, hogy szeretjük, amit csinálunk, lelkiismeretesek vagyunk és szorgalmasak, akkor ezt utánozza majd.

 

vida agnes 03

Kép: gazdagmami

 

A férjed mennyit segít neked a gyereknevelésben?

 

Évek óta beosztjuk, mikor kinek milyen feladata van a gyerekek körül és ez nagyban megkönnyíti az életünket.

 

Mindig egyetért a gyereknevelési módszereiddel vagy volt olyan, hogy összevesztetek miatta?

 

Sok mindenről másként gondolkodunk és természetesen többször is átbeszéltük ezeket az ellentmondásokat, már csak azért is, hogy ne kelljen összevesznünk ezek miatt.

 

Mit mondasz, lehet izgalmas és teljes értékű nemi életet élni a gyerekek mellett?

 

 

Igen lehet, csak akarat és szervezés kérdése a dolog.

 

Van valami tipped arra, hogy lehet hatásosan leállítani a hisztiző gyereket?

 

Nem kell mindenáron leállítani a hisztiző gyereket. A legrosszabb megoldások mindig abból születnek, ha mindenáron el akarják hallgattatni őt. Azonban itt meg kell különböztetni a hiszti kétféle típusát. Ha a hiszti oka az, hogy a gyerek akar valamit és azért hisztizik, hogy megkapja, akkor a legjobb megoldás, ha nem erősítjük meg ebben a viselkedésében, nem tárgyalunk vele, amíg meg nem nyugszik. Ha viszont belekerül az ún. distressz hisztibe, amikor kitér magából, nem képes leállni, sír, csapkod, nem reagál a kéréseinkre, annak általában nem tudatos elhatározás, hanem fáradtság, éhség, túlingereltség vagy az érzelmek kezelésének zavara az oka. Ilyenkor nem lehet azonnal leállítani a gyereket (legfeljebb olyan szélsőséges módon, mint a hideg vízzel lelocsolás, amit senkinek sem javaslok), hanem ott kell mellette maradni és a higgadt jelenlétünkkel segíteni neki abban, hogy megnyugodjon. Ha azt látja, hogy mi képesek vagyunk türelmesek maradni, elsajátítja az önuralom tudományát.

 

vida agnes 04

kép: facebook.com/gazdagmami

 

Szerinted lehet egyformán szeretni két vagy annál is több gyereket?

 

Igen. Szerintem a szeretetet nem megosztjuk a gyerekek között, hanem megsokszorozódik minden gyereknél.

 

Ha javasolhatnál 1 tanácsot egy anyának, hogyan nevelje a gyerekét, mi lenne az?

 

A gyerekre figyeljen, igyekezzen minél jobban megismerni őt, ez a legfontosabb!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Csak azt érdemes észrevenni, mikor az ember az élet napos oldalán van.” - interjú Király Attilával

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!