Sokat olvasni arról, hogy a fiatalok vagy éppen a gyerekek, mennyire aggódnak a klímaváltozás miatt, hogy milyen hatással lesz a jövőjükre. Hirtelen mindenki bezöldül és kapkodja a fejét, hogy mielőbb tudatos életmódra váltson. Végül is jobb később, mint soha. Persze a szülők aggódni kezdtek, hogy szegény gyerekeik rástresszelnek erre és milyen negatív hatással van ez rájuk. Már bocsánat, de nem ok nélkül paráznak. Ahogy a felnőttek sem.

 

 

fiatalok jovo aggodjanak 01

kép: e-mc2.gr

 

Nagyon is eljött az ideje annak, hogy komolyan vegyük a klímaváltozás kérdését, és nem azért, mert ha már a csapból is ez folyik, akkor tényleg foglalkozni kellene vele. Már jóval korábban el kellett volna kezdeni, de ahogy az lenni szokott, sokunk szeret halogatni, úgy van vele, minek aggódjon, még messze van a baj és különben is: messze van tőlünk.

 

Mindegy, hogy az Amazaonas-medence vagy épp Ausztrália lángol vagy hogy az óceánokban lassan több a műanyag, mint a víz. Nem számít, hogy kihalófélbe kerültek az olyan állatok, amiket a többségünk csak állatkertben látott vagy a NatGeon. Mindig csak legyintünk, hogy úgyis megoldódik a dolog vagy majd segít Amerika mert úgyis mindent megold. Ha pedig mégse, no para, hiszen nem minket érint. Addig meg minek izgassuk magunkat, ha nem ég szó szerint a házunk vagy nem taposunk az ajtó előtt a hulladéktengerben? Sokkal több kézzel fogható problémánk van, mint például az anyagi gondjaink, munkahelyi problémáink, vagy hogy egyedül vagyunk, netán most váltunk el és még betegek is vagyunk. Szó se róla, ezek is problémák, nem lehet őket lekicsinyleni.

 

Ellenben ahhoz képest, ha egyszer lángba borul az Alföld vagy a fél ország, netán megjelennek a klímaváltozás okozta ökoszisztémai problémák nálunk is, amik nem csak a tárcánkat, hanem az otthonunkat, az egész életünket is veszélyezteti, akkor lehet mégis csak apróságnak tűnhetnek az egyéni problémáink. Ha egyszer porrá ég az országunk, el kell hagynunk otthonainkat és attól kell félni, hogy nincs ivóvizünk, akkor lesz nagyobb problémáink is annál, minthogy elegünk van a melóból. Szóval ne csitítsd az aggódó gyereket, hogy tojjon nagy ívből a kérdésre. Ne fogd vissza, ha környezettudatos akar lenni vagy szeretne beállni a Greenpeace-hez.

 

fiatalok jovo aggodjanak 02

 

Inkább támogasd benne, mert joggal aggódik a Föld és a jövője sorsáért. Inkább vegyél példát róla. Lehet neked sem ártana aggódnod. Ha ebben a tempóban haladunk és nem változtatunk, még rosszabbra fordul a helyzet. Talán tíz-húsz éven belül az lesz a legnagyobb bajunk, hogy nem mehetünk ki az utcára nappal, mert elevenen elégünk a hiányzó ózonréteg miatt vagy olyan szennyezett lesz a levegő, hogy maszkokban kell járnunk. Bekövetkezhet, ha tovább növekszik a Föld hőmérséklete és felolvad a Szibériában találhat jégréteg, aminek következtében metán kerül a levegőbe, felerősítve az üvegházhatást. Az idő ketyeg, és egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekednek még lesz gyereke.

 

Talán ezt most riogatásnak hiszed. Pánikkeltésnek. Bár úgy lenne! Csakhogy ez a helyzet nem ma alakult ki, csak mostanában kezdtek el vele látványosan foglalkozni. De igenis komolyan kell venni és elfogadni azt, hogy szarban vagyunk.  Innentől kezdve már csak az a kérdés, mit teszünk? Az nem megoldás, hogy lesöpörjük a problémát a vállunkról, mintha egy zavaró porszem lenne. De természetesen pánikba sem kell esni. Meg kell nézni, hogy lehetőségeinkhez mérten mit tehetünk.

 

Neveljük környezettudatosan a gyermeket és váljunk mi magunk is azzá?  Vagy adakozzunk a WWF-nek vagy az aktuális szervezetnek, amely épp valahol tüzet olt a nagy világban? Biztos, hogy tudunk mit tenni. Mindenki tud, aki igazán akar és nem azzal kell foglalkozni, hogy a tettünk kicsi-e vagy nagy. Az számít, hogy cselekszünk. Akár annyit, hogy másokat is környezettudatosságra buzdítunk.

 

fiatalok jovo aggodjanak 03

 

Csak egyet nem tegyünk: hogy nem teszünk semmit. Mert igenis hatással van ránk is, ami a nagy világban történik és ez a probléma egyre közelebb jöhet felénk. Mind itt élünk a Föld bolygón, tehát, ami az egyik ország problémája, az a miénk is, főleg, ha a környezettünket érinti. Úgyhogy mindenkinek ki kellene vennie a részét a Föld megmentéséből, kortól és nemtől függetlenül. Ennyivel tartozunk neki, ha már eddig elviselt és kiszolgált bennünket. Kizsákmányoltuk és most ott tartunk, hogy megelégelte, hogy mindig csak ad, de nem törődünk vele. Ideje viszonozni a szívességet, mert ha nem tesszük, nagyon nagy bajban leszünk. És sajnos Elon Musk és a többiek egyelőre messze van attól, hogy másik élhető bolygót találjanak, ahová villámgyorsan átköltöztethetnének bennünket. Addig meg nézzük tétlenül, hogy az olvadó jégsapkák miatt megemelkedik a tengerszint és városok kerülnek víz alá?

 

Hidd el, ez nem egy újabb összeesküvés-elmélet. Tényleg baj van. Segíts a gyermekednek jobban megérteni a problémát és kezdjetek el együtt változtatni. Légy példamutató, ahelyett, hogy csak várod ölbe tett kezekkel a végkifejletet. Hála az égnek még tehetsz ellene. Mind tehetünk.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Leonardo DiCaprio több, mint egy színész! - Tinibálványból a Föld megmentőjévé vált!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!