Talán egy kis részünk nálunk, nőknél, tényleg vágyik arra, hogy eljöjjön a fekete hajú, kékszemű, fehérlovon vágtázó herceg, aki megment minket, és aki úgy szeret bennünket, ahogyan vagyunk. Akivel nincsenek problémák, lezáratlan akták, és üresen tengődő szavak meg tettek. Akivel minden tökéletes, és ebbe a tökéletlenség is beletartozik. Aki létezik, fogja a kezünket, és megóv a nagyvilágtól. De legjobban saját magunktól. Vágyunk arra, hogy ne mi legyünk a megmentők, hanem végre egyszer a férfi legyen az, aki nem szégyelli azt, hogy gondoskodik az asszonyról.

 

 

ments meg 01

kép: crazyonu.blogspot.com

 

Ilyen azonban nincs. Mármint szőke herceg fehér lovon, ahol nincsen egy hiba és probléma sem.

A nő mindig a lelkitársát várja és keresi, csakhogy van, amikor a férfi lesz, aki jobban ráhangolódik a lelkitárs síkra. Akivel közös összhangban vannak már az első percektől kezdve. Csak mi is az a lelkitárs? Amikor eszedbe jut a másik, és erre megcsörren a telefon? Amikor egyrugóra jár az agyatok, egy a világnézetetek és az értékrendetek is? Amikor ugyanazon az úton meneteltek egyszerre, és ha váratlanul felbukkan egy kérdőjel, azt félmásodperc alatt megoldjátok közösen? Amikor egytől-egyig olyanok vagytok személyiségileg, mint az egypetéjűikrek?

 

Szerintem a lelkitárs fogalma és jelentése valójában nem a nyugalmat jeleníti meg, nem attól leszel lelkitárs, mert minden hiba nélkül működik a párkapcsolatod, hanem épp ellenkezőleg. Gondoljatok csak bele abba, hogy eleve már a hasonlóság olykor-olykor igenis kiüti egymást, orbitálisan nagy drámákkal fűszerezve, és a zűrzavar meg a háborgó tenger az, ami a rendkívüli stabilitást megadja az adott kapcsolat résztvevőinek. Mert igenis kell a dráma és a tűzvész ahhoz, hogy jobban megismerd a másikat, és hogy megad magad neki.

 

Szükség van a tányércsapkodásokra az összecsiszolódáshoz, hiszen nem lehet mindig csak csend és viharmentes lagymatag övezet. Nem lehet mindig alázatosan lehajtani a fejünket, és előre engedni a másikat azzal az előre kitervelt céllal, hogy elkerüljük a konfliktust. Nem akarsz drámát, vitatkozásokat, háborút? Akkor költözz egy lakatlan szigetre távol az összes embertől és állattól a Földön, mert egy normális kapcsolatban ez a három kifejezés igenis főalapzat.

 

ments meg 02

 

Nem létezik konfliktus nélküli kapcsolat: ha olyanba vagy benne, akkor az csak azt jelenti, hogy a szőnyeg alá sepritek a problémákat, az pedig előbb-utóbb akkorát fog csattani a visszapillantó tükörhöz, hogy Isten sem fogja meglátni a megoldást, és egyenes út vezet a mérhetetlen nagy gyűlölethez. De előtte eléget bennetek mindent, és ott maradtok kiüresedve az útszélén, ahol autók sem járnak. Vagy az is előfordulhat, hogy túl alázatos az egyik fél, aki mindig fejet hajt, aki sosem vitatkozik, aki némán megy a partnere után, és így évekig, akár az aranylakodalomig le lehet élni egy életet egy házasságban, csupán, aki feladta magát a másikért az közben magában őrlődik, arról nem is beszélve, hogy részben lelkileg meghal.  

 

Szóval nem, a nő nem azt várja, hogy megmentsék saját magától is, hanem azt várja, hogy ne keljen bocsánatot kérnie, ha ne adj Isten drámázik, nyűgős, vagy túl nagy érdeklődéssel belekacag a való életbe. Hogy ne keljen szégyellnie azt, ha éppen kérdőre vonja a párját, ha éppen nem hagyja magát, mert a másik éppen hülyének nézi. Nem arra vár, hogy legyen mellette valaki, hanem arra, hogy olyan legyen mellette, aki ténylegesen, hús-vér valójában ott van. Egy nő arra vár, hogy a férfi egyszerre legyen olyan, mint ő, és egyszerre legyen saját maga, és ezért mit ad cserébe? Ő is ugyanezt.

 

A nő nem megmentőre vár, hanem az otthon és biztonság legfőbb megtestesítőjére. Aki mellett az lehet, aki, és nincs szükség arra, hogy vissza fogja magát. Aki nem tárgynak nézi, aki mellett a játék nem a megjátszásra irányuló hasonlat, hanem önfeledt szabadság. Aki, ha megvan a kapocs, nem gondolja meg magát a félelem miatt, otthagyva csapot-papot, hanem megfogja a kezünk, és halad előre, akár még a tomboló viharban is.

 

ments meg 03

 

A nő nem megmentőre vár, hanem hogy akit választott, az ne féljen viszont választani őt.
A nő nem megmentőre vár, hanem arra, hogy a szeretlek ne csak egy szó legyen, amit olykor feldobunk luftballon gyanánt, hanem igazi, vérremenő, tartalommal és jelentéssel bíró valódi kifejezés.
A nő nem megmentőre vár, hanem arra, akinek a szabadsága lehet, és akinek ő lehet maga a szabadság. A lét elviselhető és elviselhetetlen könnyelműsége.
A nő nem megmentőre vár, hanem arra, aki teljes önszántából ott lesz a rettentően rosszpasszban is, és aki mellett ő is ott lehet 160%-ban.
A nő nem megmentőre vár, hanem egy teljes emberre, aki megengedi, hogy a nő maga is teljes ember legyen mellette.

 

Nem kell a túlságosan alázatos, és az sem kell, aki kimászik a konfliktus elől azzal, hogy fejet hajt előttünk, és minden mondatunkra meg tettünkre igazat ad. Nem kell a nyúlbéla, sőt, az anyám-asszony-katonája sem kell. Férfira van szükség, tetőtől-talpig, hús-vér férfira és nőre. Tudjátok mi a baj a mostani társadalommal? Az, hogy a következőt próbálja belénk nevelni: egy jól működő párkapcsolat attól jól működő, hogy elhagyjuk magunkat a másikért, hogy nem állunk ki önmagunkért, ráadásul mindent tűrjünk el a partnerünknek. És miért? Mert a rossz még mindig sokkal jobb, mintha nem lenne senki mellettünk. A jelenlegi társadalomnak csak egy a normális: az ember házasságban, vagy párkapcsolatban éljen, és minden mást dugjon a föld alá.

A lelkivilágát az érzelmekkel együtt pedig főleg, mivel gáz, ha az érzelmeidre hagyatkozol, hát miért nem vagy jobban realistább?  Miért nem vagy alázatosabb akkor is, ha összedől körülötted a világ? Miért nem olvadsz bele a társadalomba úgy, ahogy az elvárható lenne? Lázadsz? Mi és ki ellen? Talán saját magad ellen, hogy rettegsz egyedül maradni a tükörképeddel is olyan igazán? Vagy lázadsz a társadalom ellen úgy, hogy közben minden zsigeredben ott van a megfelelési kényszer?

 

A nő nem megmentőre vár, hanem arra, aki elfeledteti vele a megmentést.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mindenki házasodik és gyereket szül, csak én nem?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!