A romantikus filmek azt táplálják belénk, hogy előbb-utóbb felborul a rend. Lehet, hogy barátságnak indul a viszonyuk, de idővel a nő vagy a férfi beleszeret a másikba. Igen, hallottunk, láttunk már erre élőpéldákat, de ez nem törvényszerű. Vagy mégis?

 

 

valodi baratsag ferfi no kozott 01

kép: pinterest.com

 

Erről a kérdésről igazán mindenkinek más a véleménye és tapasztalata, tehát nincs egyetlen igazság. Van, aki arra esküszik, hogy nem lehet a két nem között barátság. Más pedig a fejét tenné arra, hogy lehet. De előbb tisztázni kell egy lényeges pontot! Mi a státuszuk a barátoknak?

 

Hiszen a barátság egy személyes, közeli kapcsolat. Intim információkat, titkokat árulunk el egymásnak, egészen lecsupaszítjuk magunkat a másik előtt. Egy igazán jó barát, akivel őszinteségen alapszik a kapcsolatunk, ismer bennünket. Ő a lelki támaszunk, a motivátorunk, az, aki segít a bajban és megvigasztal bennünket. Tehát a barátságnak csak előnyei vannak.

 

De felmerül a kérdés, hogyha házasok vagyunk vagy legalábbis tartós kapcsolatban élünk, szükség van egy ellenkező nemű barátra? Elvégre mindazt, amit a baráttól kapnánk, azt a párunktól kellene. A párunk kell, hogy legyen a legjobb férfi vagy női barátunk. Mert ha nem így van, akkor egy barát bizony csak bekavarhat. Nem feltétlenül, de nagy rá az esély. Ugyanis a barátnak csak előnyei vannak, ezáltal előfordulhat, hogy ő lesz az, akinek szidjuk a párunkat, nála keresünk menedéket, törődést, mindazt, amit a kedvesünktől kellene megkapnunk. Márpedig akár tudatosan, akár tudattalanul törekszünk erre, azzal együtt meg is ássuk a kapcsolatunk sírját. Úgyhogy ha ebben a helyzetben vagyunk és előbb említett jeleket vesszük észre magunkon, akkor jó lesz megálljt parancsolni magunknak és megvizsgálni az érzéseinket.

 

Viszont ha előbb volt a barátság, mint a párkapcsolat, vagy a másik is házasságban, kapcsolatban él, és a legkevésbé sem találják egymást vonzónak, akkor bimbózó lehet a barátságuk. Bár az ilyen jellegű kapcsolatok sokszor lemorzsolódnak, háttérbe kerülnek, mert ott lesz nekünk a párunk.

 

valodi baratsag ferfi no kozott 02

 

Na, de mi a helyzet akkor, ha két szingli talál egymásra? Ott valamivel nagyobb a rizikófaktor, hiszen bármikor átfordulhat a barátság szerelembe. Nincs kőbe vésve, de sanszos. Hiszen ilyenkor dolgozik bennünk az ösztön, a vadászó, a hódító, illetve a párkereső, fészekrakó. Márpedig ehhez elég jó alap lehet a barátunk, akivel tiszta, ragyogó a kapcsolatunk és nagyszerűen kijövünk egymással. Ha nincs ízlésvilágunk ellen a másik, akkor egy-kettőre lelki vagy testi vágy ébredhet bennünk a másik iránt. Lehet, hogy heteken, lehet csak hónapokon belül. Arról nem is beszélve, hogy ezt valamelyest az életszakaszunk is befolyásolja. Nyitottabbak, sebezhetőbbek vagyunk mikor nagyon magányosnak érezzük magunkat vagy túl vagyunk egy szakításon.

 

Ellenben igenis lehet közöttük barátság is. Ha semmilyen formában nem találják vonzónak egymást és ha fontosabbnak tartják a barátságukat. Hiszen a legtöbben jól tudják, hogy nem sok jó sül ki abból, ha az egyik fél érzései elbillenek a szerelem irányba. Az a barátság végét jelentheti, pláne akkor, ha meg is próbálkoznak a kapcsolattal és nem járnak sikerrel. Jó, lehet hallani arról, hogy Évi és Ákos előbb csak barátok voltak, majd összejöttek és életre szóló szerelem alakult ki közöttük. Erre is van példa.

 

Tehát lehet barátság férfi és nő között, mert mindenre van példa. Meg igény. Kell, hogy a férfi néha kiengedje a gőzt, megmutassa érzékeny, gyenge oldalát, felfedje félelmeit, aggodalmait és cserébe empátiára, megértésre leljen. Ugyanígy szüksége van néha a nőnek arra, hogy egy férfi által reálisabban lássa a helyzetét, megtanulja viccesebben felfogni a dolgokat és erőre tegyen szert. Jót tesz nekik, mikor energiát, nem pedig testnedveket cserélnek. A barátság mentes a tipikus párkapcsolati játszmáktól és azoktól is, ami azonos nemű barátok között jelenhetnek meg. A nők irigykednek egymásra, a férfiaknak meg folyton erősnek kell lenniük és megmutatni ki a legnagyobb kan. Ellenkező nemű barátoknál ezek sincsenek.

 

valodi baratsag ferfi no kozott 03

 

A legjobb baratom egy nő. Sosem olyan nőként néztem rá, akivel le akarnék feküdni vagy párkapcsolatra vágynék. Ahhoz túlságosan értékes a barátságunk. Jobban ismer bárkinél, és akárkinél jobban meg tud nyugtatni, erőt tud adni, mikor magam alatt vagyok. Eszemben sincs elveszíteni.” – Zsolt

 

Krisztiánnal megbeszéltük, ha bármelyikünk is többet érezne a másik iránt, akkor szóljon. Szerencsére egyikünk se jelezte, pedig már nyolc éve barátok vagyunk. Hol nekem, hol neki volt kapcsolata és időnként tisztes távolságból, de mindvégig barátok maradtunk. Gyakran segítettük egymást a válságos időszakokban. Rengeteget tanultam tőle. Szerintem minden nőnek kellene az egy férfi barát, aki segít megérteni a férfi agyat és ez fordítva is igaz.” – Viki

 

Nem lehet nő és férfi között barátság. Volt egy nagyon jó barátom, aki három év után közölte velem, hogy szerelmes belém. Én nem tudtam viszonozni az érzéseit. Mivel nem akartam, hogy szenvedjen, véget vetettünk a barátságunknak, miután azt mondta, nem tud nem szeretni.” – Edit

 

Láthatod, mindenki másképp vélekedik erről és más tapasztalatokkal bír. Nagyon fontos és jó dolog a barátság, akár férfi és nő között is. Lehet neki adni egy esélyt. Csak mellette figyelni kell az érzéseinkre!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Lehet valódi és tartós barátság vagy kapcsolat az Y és a Z generáció tagjai között?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!