Láttunk már furcsa barátságokat és párokat. Biztos te is találkoztál már olyan 40-es férfival, akinek húsz éves csaja volt vagy olyan 50-es nővel, akinek a legjobb barátnője egy harmincéves. Hacsak nem ismered őket közelebbről, akkor tutira azt gondolod, hogy az érdek, a szex köti össze őket vagy valamilyen más ok, de lényegében arra gondolsz: úgysem tart sokáig. Valóban nem lehet őszinte és tartós barátság, illetve kapcsolat az Y és Z generáció tagjai között?

 

 

generaciok 01

Kép: vecernji.hr

 

Kétségkívül óriási korkülönbségről beszélünk. Generációkról. Más világokról. A kérdés az, hogy létezik olyan híd, ami összeköti őket? Vagy ezek a hidak csak átmenetileg működhetnek, mert túlságosan nagyok az eltérések?

 

Ahhoz, hogy erre megtaláljuk a választ, előbb érdemes letisztázni, milyenek is az egyes generációk képviselői.  Az Y generáció tagjait az 1980-as évek vége és a 2000-es évek eleje közé sorolják. Ők együtt nőttek fel a számítógépekkel és a modern technika vívmányaival. A legtöbbjük gyakorlatias, kötelességtudató, dolgos ember. Ambiciózusak, motiváltak, racionálisak és hosszú távra terveznek, ám ami nagyon fontos, hogy jó néhányukban megmaradt a hagyományőrző életmód, az előző generációk értékrendszere. Ám a generáció vége felé már akadnak olyanok is közöttük, akik tipikusan a mama hotel élvezői, és szívesebben tanulnak (már amelyikük, mert van, aki arra sem hajlandó). Ugyanis sok olyan képviselője is van, aki „tanult” a szülei – vagyis az X generáció  (1960–70-es évek) - sorsából és nagyon nem akarja, hogy a munkából és az állandó robotolásból álljon az élete.

 

A Z generációt pedig nagyon jól ismerjük, hiszen állandó téma tárgyai, a mai gyerekek, kamaszok. Ők már egyenesen beleszülettek a számítógépes-kütyüs modern világba és elképzelni sem tudnák nélkülük az életüket. Ők már inkább online vannak, semmint offline. Már alig-alig bírnak az előző generációkhoz hasonló értékrendszerrel, kevesebbet adnak a személyes kapcsolatok fontosságára.

Szemmel láthatóan ég és föld a kettő, illetve a három generáció. Mégis, hogyan jöhetnének ki egymással? Teljesen mást láttak a szüleiktől, más szellemben nevelkedtek fel. Mi közös lehetne bennük? Egy hazai kutatás arra is rávilágított, hogy az eltérő generációkba tartozó munkatársak nehezebben találják meg a közös hangot, semmint saját kortársaikkal. Vagyis a generációs különbségek kihatnak a munkahelyi együttműködés hatékonyságára is. Akkor mégis, hogy lehetnének egyesek barátok vagy párok?

 

generaciok 02

 

Könnyű lenne rá azt mondani, hogy sehogy. Nem fog működni a dolog. Egyszerűbb és kényelmesebb elzárkózni és mindenkinek a saját „fajtájával” kezdeni. Az a tuti, biztos be fog válni és nem okoznak csalódást. Elvégre az ember a biztonságra törekszik és azt szereti, ha hasonló személyek veszik körbe, akik ismerősek, ugyanúgy gondolkodnak, ugyanazokat a dolgokat szeretik.

 

Egyrészt, szerencsére ez nem minden emberre igaz. Másrészt az ember ösztönösen kíváncsi természet. Vagyis kíváncsi arra, milyen is az a másik generáció. Mit tud, amit ő nem. Mivel okosabb vagy mivel nem? Mivel különlegesebb? Ezért lehet kíváncsi a fiatal az idősebb szex- vagy szaktudására vagy éppenséggel a tanácsára, nézőpontjára. Ezeket pedig ki lehet cserélni és máris kapunk egy izgalmakkal teli kapcsolatot, amiből még bármi lehet. Lehet, hogy az a 40-es, 50-es férfi, aki összejön egy huszonévessel sosem fog egyetérteni a párjával a családról, házasságról alkotott elképzeléseikkel, de ez nem jelenti azt, hogy akkor keresztet rájuk. Mert talán az értékrendjük nem egyezik, ellenben alkothatnak új és közös értékrendeket, illetve más tekintetben pedig nagyon is kijöhetnek egymással. Nem kell, hogy minden egyes dologban azonos véleményen legyenek, hiszen az még egy adott generációban sem mindig jön össze. De ha már vannak közös pontok, az már lehet a kapcsolatuk alapja.

 

Ugyanez igaz a barátságokra is. Talán a 40 éves hölgy sosem fogja tudni lenyelni a 25 vagy 30 éves fiatal kolléganő munkamorálját. Ellenben nagyon is lehetnek jó barátnők, mert érdekelheti őket ugyanaz a sorozat, film vagy lehetnek mindketten annyira életrevalók, hogy péntek esténként együtt koktélozzanak egy bárban és kicseréljék pasis tapasztalataikat. A 40 éves megláthatja a fiatalabban a lányt, akinek átadhatja bölcsességét, akit taníthat, jó irányba terelhet, míg a fiatal felrázhatja az idősebbet és rámutathat arra, hogy minden kornak megvan a maga szépsége és sosincs késő az élethez. Vagyis mindkét generáció tanulhat egymástól és a másik segítségére lehet. Ebből kifolyólag megint csak az mondható el: lehet működőképes a kapcsolatuk.

 

Arról nem is szólva, hogy akadnak különleges egyének, akik rácáfolnak a saját generációjukra. Ilyenek a „koravénnek” titulát huszonévesek meg a szédületesen őrültnek tűnő 40-esek, 50-esek. Ebből kiindulva nagyon is van lehetőség arra, hogy találkozzanak az útjaik. Nem egy 40-es nő mondta már azt, hogy azért szeret fiatalabb fiúval lenni együtt, mert a fiatal énjére emlékeztetni, felrázza őt, de ugyanakkor lehet vele komolyan is beszélgetni, mert olyan bölcs, mint egy felnőtt. Éppen ezért, amikor ilyen különös barátságokat, illetve párokat látunk, nem kell mindjárt arra gondolni, hogy a vén szatyor fizet a nőnek és azért van vele, illetve a fiatal fiúka csak a nőci pénzére pályázik. Nem kell rosszat feltételezni róluk. Meglehet, hogy ők nagyon is megtalálták a közös hangot. Hiszen, aki keresi, az meg is fogja találni.

 

generaciok 03

 

A generációk közötti kapcsolatok alapja a nyitottság, elfogadás és a rugalmasság. Aki ezeket tudja hozni, az meg fogja találni a közös nevezőt bármely generáció képviselőjével. Ám ha valaki nem akarja, elvből elutasítja vagy volt egy-két rossz tapasztalata, el fog zárkózni. De különben is! Nem kötelező cimborálni egymással, de tegyük hozzá, megvan az előnye annak, ha megtesszük.

Ne az befolyásolja a kapcsolatainkat, hogy de ő totál másik generációból származik és emiatt nem lehet közöttünk semmi, csak távolság. Nem kell a saját tesónkból vagy a szüleinkből kiindulni, hiszen a generációkon belül is mindenki más és más. Persze meg lehet érteni és tiszteletben kell tartani, ha valaki így dönt és csak a saját berkein belül épít kapcsolatokat. De fogadjuk el: lehet közöttünk kapcsolat. Talán csak egy rövid ideig. Addig, amíg megélünk együtt egy fontos élményt, amíg az idősebb át nem örökíti tudását. Talán csak addig kellünk az idősebb pasinak, amíg kimulatja magát, de utána rájön, hogy inkább a saját korosztályából választ magának új feleséget. Lehet, hogy csak a barátságunk is addig tart az idősebb kolléganővel, míg úgy nem érezzük, hogy túl nyugodt az életünk mellette, neki van családja, előttünk viszont ott áll az élet, és már nem bulizhatunk együtt minden péntek este. Ám ha csak egy kis időre is, de megéri barátkozni, szerelembe esni.

 

De most komolyan… itt élünk egymás mellett, mindennap találkozunk a másik generáció képviselőivel. Lehetetlenség, hogy ne kerüljünk kapcsolatba. Nemcsak elviselni kellene tudni egymást, hanem együtt is élni. De úgy igazán.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem csak a social média a mumus azért, mert a fiatalok világ-, és emberképe eltorzult.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!