múltad rabja

A múlt néha a minden, a jelen pedig a tripla semmi, ha pókert játsszunk az élettel, akkor valószínűleg így lehetne helyesen megfogalmazni. De a valóság nem egy kártyajáték; nem lehet ki-, és beszállni az ember kénye-kedve szerint. Nem húzhatod magad után a másikat, mint egy rongybabát, és nem is lökheted félre, ha neked éppen nincsen rá szükséged.

Ép testben ép lélek

Ismerhetjük mindnyájan a mondást, miszerint ép testben ép lélek. Ez azt jelenti, hogy ha lelkileg fittek, egészségesek, „épek” akarunk maradni, akkor a testünket is gondozni kell, mert a lélek csak az egészséges testben tud létezni. Ezt sokan ismerhetitek. De vajon igaz-e a mondás?

bántalmazás

Bori 43 éves. A második férjével él és az előző házasságából születettgyermekével. Most már tökéletesen boldog és hálásan gondol vissza arra a napra, amikor meghozta a döntést: elválik a férjétől. Aki tíz éven keresztül bántalmazta. Fizikai és lelki szinten is.

képmutató

Tisztelet a kivételnek, mert vannak még őszinte, igaz emberek, még akkor is, ha nem sűrűn találkozni velük. Sőt, olyan ritkának tűnnek, mint a fehér holló. Ellentétben azzal a rengeteg emberrel, akik napi szinten körbevesznek bennünket. Mert társadalmunk jó ideje tele van képmutató emberekkel. Egyesek mindig is azok voltak, mások pedig azzá lettek és nem úgy néz ki, hogy javulna a helyzet.

A szóbeli bántalmazás

Téves dolog azt gondolni, hogy egyedül a fizikai bántalmazás van negatív hatással a lélekre. Nemcsak a testi fenyítés minősül erőszaknak. A kiabálás, a sértegetés, a megalázás is ugyanolyan erőszaknak számít. De erről kevesen vesznek tudomást, éppen ezért sokaknak fogalmuk sincs, hogy mindennap bántalmazás áldozatai. Úgy pusztul, dől romba folyamatosan a lelkük, hogy nem is tudnak róla. Fel sem tűnik nekik a lélek haláltusája.