A sapimat rá, hogy már veled is fordult elő ilyen, hogy mondtál, tettél valamit és a párod vagy barátod jól meg is bosszulta magát. De nem azzal, hogy kiszúrta a kocsid kerekeit vagy „véletlenül” bezúzta a kedvenc bögrédet. Nem, durva érzelmi bosszúval vágott vissza. Nem tett semmit. És pont ez a gyilkos az egészben! Egy láthatatlan késsel szeleteli fel az idegeidet meg a szívedet. Hát nem gyerekes?!

 

 

erzelmi bosszu 01

 

Kép: Shutterstock

 

De az! Mindegy, hogy az érzelmi bosszú melyik oldalán legyél, az elkövető vagy az áldozat, akkor is gyerekes. Arról nem is beszélve, hogy pokolian fájdalmas tud lenni.

 

Mert mi történik ilyenkor? Mondjuk, arra célzol a párodnak, hogy le kellene fogynia, vagy azt utalsz arra, hogy az anyja egy hárpia vagy elég bénán nevelte őt. A lényeg, hogy nem voltál sértő, de ő mégis személyesnek támadásnak éli meg.

 

Mint ahogy mondjuk rád ír az exed és te illemből visszaírsz neki vagy nem mész el mellette az utcán, hanem szóba elegyedsz vele.  Netán megmondod a legjobb barátnődnek, hogy szerinted illene már szakítania a részeg disznójával, aki nem becsüli, nem tiszteli és még meg is alázza, de ő zokon veszi az őszinteséget. Vagy nem vele mentél el moziba, hanem egy másik barátnőddel, és mint utóbb kiderült, meglátott titeket.

 

erzelmi bosszu 05

 

Egyszóval: megtörtént a „bűn” elkövetés. Megbántottad, megsértetted – még akkor is, ha nem szándékosan – és cserébe visszavág. Mert miért ne tenné? Sokaknál ez a „normális”, hogy a sérelmet bizony meg kell bosszulni, mert mindenkiben erőteljesen dúlnak a maffiatörvények, a western filmek, a középkori elvek, meg az utcai becsületbeli harcos klubbok szabályai.

 

Olykor helyt lehet adni a „pozitív” bűntetésnek

 

Na de mi a szitu akkor, ha valahol szándékosan mondtad oda azt a kemény, durva megjegyzést? Vagy már csak azért is megtettél valamit, mikor arra kértek, hogy ne tedd? Akkor semmi kétség, az ember megérdemli, hogy pikkeljenek rá. Hiszen bizonyára szebben is mondhattad volna azt a valamit. Illetve figyelembe vehetted volna a másik kérését. Hogy máshogy statuáljon ilyenkor példát az ember, hogy észrevedd, hibáztál? Ezáltal van egy kis esélye annak, hogy illető tanul a hibájából, kétszer is meggondolja, mit mond, illetve mit tesz.

 

Úgyhogy meg van a helye a példastatuálásnak, de csak akkor ha reálisan tesszük és nem a bolhából csinálunk elefántot. Annak igen, a bosszúnak nem, hiszen a bosszú mindig negatívan cseng.

 

A bűnöd mértékétől függően a büntetésed az alábbiakra terjedhet barát-barátnő esetén, bárkit is bántottál meg:

 

Kis bűn esetén, néma csendben elvonul a másik szobába, jól beba…becsapja az ajtót úgy, hogy majd kiszakad a kereket. Ha azonnal – vagy legalább rövid időn belül – utána mész, bocsánatot kérsz, megöleled, előadod a szánod-bánod versikédet, még talán kegyesen meg is bocsát. Jobban mondva megengedi, hogy kiengeszteld: te készíted a vacsit, vagy meghívod valahova és lehet még egyéb vigaszdíjat is kér érte.

 

Ha már nagyobbacska a bűnöd, akkor egész reggel vagy egy fél napig rád sem néz, vagy ha mégis, azt olyan rideg, hideg tekintettel teszi, hogy a matéria is beléd fagy. Ha szólsz hozzá, nem reagál, vagy tőmondatokban válaszol, a vállát cibálja, levegőnek néz. Ilyenkor az előbbihez hasonlóan többet kell puncsolni és még esetleg engesztelő ajándékokat is be kell vetni az enyhülés érdekében.

 

erzelmi bosszu 02

 

Amennyiben úgy ítélte meg, hogy nagy a vétked, akkor nagy lekvárban vagy. Akkor lehet, hogy nem a másik szobába fog elvonulni, hanem eleve kivonul a lakásból, és eltűnik és csak órákkal később esik haza, te meg addig lerágtad már a lábujjaidat, hogy mi lehet vele, meg egyáltalán mi a vétked…

 

És kezdetét veszi a hidegháború. Ahogy a kisebb büntetésnél is, nem szól hozzád, tojik a jelenlétedre, napközben nem válaszol az üzeneteidre, nem veszi fel a telefont, teljesen elszigetelődik és aktívan duzzog. Ha a párodról van szó, akkor, ha lehetősége van rá, külön ágyban alszik, ha nem, akkor kiköltözik az ágy végére és természetesen a szexet is elfelejtheted, nem hogy a jó éjt puszit meg a „szép álmokat!”. Ez bizony eltarthat napokig, de vicc nélkül, van olyan, akinél hetekig tart.

 

A poén az, hogy az első pár napig koslat az ember, teper, könyörög, kérlel. Ám egy idő után megunja. Max felőrli az idegeit, elvonul sírni, dühöngeni, dolgozik a kialakuló gyomorfekélyén, mert feladja, hogy kibéküljenek. Csakhogy attól még nem kevésbé szenved. Mármint a legtöbb ember ilyenkor szenved. Bántja, hogy a másik fél így viselkedik - sokszor úgy, hogy az okát sem tudja -  és egyszerűen a szívére veszi, megviseli. Főleg azért, mert szereti és fontos neki.

 

De léteznek olyan hidegvérű, nyugodt emberek is – akikre más már azt mondaná inkább csak közömbös – akik egész nyugodtan kivárják, hogy a másik befejezze a hisztijét vagy az oktató jellegű büntetését. Nem idegeskednek, nem stresszelnek, úgy vannak vele, előbb-utóbb megunja és abba hagyja a másik, és majd akkor beszélnek. Ellenben erre a mutatványra kevéssé képesek!

 

erzelmi bosszu 03

 

Mert bizony a kulcs az lenne, hogy beszéljenek. Nem kivinni, elviharozni meg cipelni a sérelmeket, hanem abban a minutában megmondani és megadni a lehetőséget a másiknak, hogy bocsánatot kérjen és átgondolja a tettét. Ám ezt teszik az érzelmi bosszúra éhesek, megfosztjátok ettől az embert, és ez az igazán bántó és sértő dolog! Még mindig könnyebb úgy elviselni a mosolyszünetet, ha az ember tudja mit vétett, vagy ha megbeszélték, hogy „igen, most nagyon megbántottál, kell egy kis idő, mire túlteszem magam rajta.” Hát miért nem lehet ezt ilyen kulturáltan lerendezni, miért kell elvonulgatni meg parádézásra bírni az embert, hogy könyörögjön? Ez valahol igenis megalázásnak minősül. Hiszen nincs jogunk arra, hogy önkényesen büntessük egymást.

 

Egyébként miért is?

 

Gyakran halálosan banális dolgokból indulnak ki ezek a szituációk. Persze olyan is van, ahol tényleg becsúszik egy sértés, vagy egy bántó tett. Bár akkor se mindegy, hogy szándékosan vagy „véletlenül”, mert a másik nem tudta, hogy így fog elsülni. Ámde egy kapcsolatban, amiben két érett, felnőtt ember van, azt illene tudni kezelni, mint ahogy két jó barátnak is illendő lenne megtisztelnie egymást azzal, hogy beszélnek a bajról.

 

Ugyanis ott van a kutya elásva, hogy általában azon megy a megsértődés, hogy azt nem azt hallottuk, amit hallani szerettünk volna. Ellent mondtak nekünk. Nem az történt, mint amit elvártunk, ami a kedvünkre lett volna. Ergo szinte a képzeletbeli okaink végett büntetünk másokat.

 

erzelmi bosszu 04

 

Hogyan kellene hát ezt csinálni?

 

Ahogy már arról szó volt, az adott szituációban kezelni a bajt. Nem órákkal később kell megműteni azt, akinek véletlenül levágták a lábát. Ott abban a percben derüljön ki mi volt a bántó, a sértő, kerüljön sor a bocsánatkérésre és az elfogadásra. Mert el kell tudni fogadni, ha a másik fél időt kér, hogy helyrebillenjen a lelki világa és nem kell addig a nyakára járni. Mint ahogy azt is el lehet fogadni ha az adott pillanatban túl fáradt még egy kör veszekedéshez és szeretné, ha máskor beszélnétek róla. Pláne akkor, ha az incidens reggel történik és rohannia kell a munkájába vagy valahova és nem ér rá tovább civakodni vagy beszélgetni erről.

 

De ha az istennek sem akar beszélni – nem hogy békülni – pedig már 10 perce kéred, akkor ne szánj még egy ötödiket is, mert felesleges. Akkor hagyd magára, hagyd elmenni, hadd nyugodjon meg, ne keresd. Lehet, hogy közben majd felrobbansz és marhára bánt, de így csak hozzászoktatod ahhoz, hogy minden hisztijénél elvárj, hogy teperj, könyörögj, megalázkodj, meg ajándékokkal halmozd el. Ne csinálj magadból lábtörlőt. Légy türelemmel, várd ki, amíg megenyhül és később próbálj meg vele kommunikálni. Viszont, ha azután se hajlandó, akkor hagyd őt békén egészen addig, míg fel nem olvad, mert hidd csak el, előbb-utóbb be fog következni. Attól még, hogy valaki gyerekes, nem kell vele gyerekként bánni. Légy felnőtt, és addig is foglalkozz a magad dolgával semmint aktívan várd a Jégkorszak végét!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mit tegyek ha a barátnőm egy energiavámpír? - egy őszinte nő naplójából

 

7 jel, hogy óriási változások küszöbén állsz az életben

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!