Kétségtelenül virágkorát élik a motivációs idézetek. Külön oldalak, csoportok jönnek létre, ahová az emberek kitehetik kedvenc vagy életükben éppen aktuális idézeteiket. Csak úgy repkednek a lájkok és megosztások a közösségi oldalakon. De miért? Mitől ilyen népszerűek? Miért imádjuk annyira a motivációs idézeteket?

 

 

motivacios idezet 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Talán kézenfekvőnek fogod találni a válaszokat, de ha te is igazán híve vagy a motivációs idézeteknek, akkor egyet fogsz érteni velük. Az, hogy ez mióta is pörög, annyira nem könnyű megmondani, hiszen amióta csak létezik az irodalom, a költészet, az emberek mindig „idézgettek” számukra kedves, tetsző mondatokat. Most pedig már nem csak a mondatok szépségéért, hanem tartalmáért is szeretünk idézni. Az utóbbi években egyre több motivációs, önsegítő könyv és film jelent meg és nyilvánvalóan azért, mert erre van igény. Az önfejlesztésre, a lélekemelésre, az önbizalomépítésre, a lelkünk simogatására, az önszeretet elsajátítására. Ezért is kezdünk el idézgetni, „cserélgetni”. De lássuk, hogy pontosan miért is szeretjük őket annyira:

 

Erőt adnak

 

„Van, aki ha összetörik, sose lesz már a régi. Más pedig még erősebb lesz. (Flash - A Villám c. film)”

 

Így van, a motivációs idézetek erőt adnak nekünk. Erőt ahhoz, hogy minden nap felkeljünk, munkába menjünk és tegyünk a dolgunkat. Erőt, hogy elviseljük a kollégáinkat. Erőt, hogy szembenézzünk a nehézségekkel, a fájdalommal. Erőt, hogy küzdjünk és elérjük az álmainkat! Egy-egy mondatból hatalmas erőt meríthetnek az emberek és mikor baj van, eszükbe cseng a varázslatos idézet és máris képesek lesznek emelt fővel tovább menni.

 

motivacios idezet 02

 

Jobb kedvre derítenek

 

„Aki annak ellenére, hogy semmi kedve hozzá, intenzíven mosolyog, végül jobban fogja érezni magát.” (Yael Adler)

 

Amikor pocsék napunk, sőt, szomorú, fájdalmas, problémás időszakot élünk meg, képesek jobb kedvre deríteni bennünket. Ilyenkor a sötétségben fény derül, hirtelen egy kicsit vagy akár hosszú időre jobb kedvünk támad. Aki pedig rendszeresen használja a motivációs idézeteket és mondjuk otthonában a tükörre vagy a laptop szélére ragasztja őket, esetleg a munkahelyén, egyszóval aktívan beilleszti őket az életébe, azoknak kifejezetten segít megtalálni a boldogságot.

 

Motiválnak és tettekre ösztökélnek

 

„Az élet olyan, mint egy távolsági repülőjárat. Először el kell döntened, hova szeretnél menni, fel kell szállnod a megfelelő gépre, majd felemelkedve elindulni a célod felé.” (Brian Tracy)

 

Azért is hívjuk motivációs idézeteknek, mert értelemszerűen motiválnak bennünket. Bátorságot, hitet öntenek belénk, hogy igen, csináljuk, nekünk is összejöhet! Arra sarkallnak, hogy legyünk jobb emberek, dolgozzunk magunkon és a párkapcsolatunkon. Hogy küzdjünk az álmainkért és a vágyainkért, az életünkért, hogy ne adjuk fel őket. Hogy álljunk ki magunkért és ne csak magunkat ne hagyjuk cserben, hanem másokat se és segítsünk ott, ahol tudunk.

 

motivacios idezet 03

 

Tanítanak bennünket

 

„Ha teheted, engedd be, ami jönni akar, és tartsd meg, ami maradni szeretne. És ami menni akar, azt ne marasztald.” (Nicholas Sparks)

 

Ugyanis nem pusztán motiválnak bennünket, hanem kifejezetten tanítanak is! Hiszen a maga nemében minden idézet egyfajta bölcsesség. Nem kell nagy gondolkodónak, filozófusnak vagy bármilyen különleges mesternek lenni ahhoz, hogy bölcsességet mondjunk. Bárki mondhat bölcsességet és attól lesz az, hogy megszólít bennünket. Ha valakinek a bölcsessége sok embert szólít meg, az nem csak különleges, de igen bölcs személy is lehet. Lényeg, hogy minden idézet egy apró tanítás, ami gazdagabbá teszi az életünket, és hozzájárul az utunkhoz, a fejlődésünkhöz, hogy jobb emberek lehessünk.

 

Utat mutathatnak

 

„A jelek - néha észrevétlenül, néha egészen jól láthatóan - körülöttünk vannak. Körültekintő értelmezést kívánnak azonban, ha irányadó térképpé akarjuk alakítani őket.” (Paulo Coelho)

 

Éppen erről van szó. Ha hiszel jelekben, akkor számodra az idézetek akár utat is mutathatnak. Van olyan, hogy egyszer csak feltűnik egy idézet, kiszúrja a szemünket netezés körben, egy cikkben (akár épp ebben) vagy meglátjuk más kiposztolt idézetét és akkor az az idézet a szívünkbe talál. Ránk lel. Pont jókor és jó időben. Pont arra a gondolatra volt szükségünk a tovább lépéshez, hogy aktivizáljuk magunkat. Útmutatásra volt szükségünk, mert nem tudtuk mihez kezdjünk és akkor megkaptuk a jelünket egy idézet formájában.

 

motivacios idezet 04

 

Önmagban is gyönyörűek és sokatmondóak. Ennyi éppen elég és ezáltal nem is kell túlságosan okokat találni arra, miért szeretjük őket. Írjuk bele a határidő naplónkba, tegyük ki háttérképnek, legyen otthon egy táblánk, amire kiírhatjuk vagy ragasszuk ki egy cetlin a hűtőnkre. Mindegy milyen formájában hívjuk segítségül, csak az számít, hogy az életünk sokkal színesebb és jobb lesz tőlük!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ne az motiváljon, hogy mások szeressenek, hanem hogy te önmagad!

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!