Folyton csak rossz dolgok történnek veled? Örökösen akadályokba ütközöl? Könnyen lehet, hogy te vagy az, aki vágod magad alatt a fát, ugyanis ez a 6 rossz szokás hosszú távon egyenesen hazavághatja az életedet! Nézd meg, melyik hatról beszélünk és még az is lehet, hogy a következő tíz percben annyira leesik a tantusz, hogy átszakítod vele padlót, mert rájössz végre, hogyan szúrtál ki magaddal eddig…

 

rossz szokas 01

 

Kép: Freepik.com

 

De semmi gond! Még ha a cikk végére az is derül ki, hogy bakker, idáig durván szabotáltad a boldogságodat és a sikeredet, hát rá se ránts! Jobb később, mint soha. Az a lényeg, hogy megvilágosodtál, de legalábbis rendesen elkezdtél azon töprengeni, hogy van valami abban, hogy keresztbe teszel magadnak a következő 6 rossz szokással:

 

1. Az örökös pesszimizmus gyakorlása

 

Csak a rossz dolgokat látod meg. Képtelen vagy észrevenni, ha bármi jó történik veled. Valószínűleg eleve önbizalomhiánnyal küzdesz, és azt mondod, veled úgy sem történhet semmi jó, nem fog összejönni az, amire vágysz. Nem hiszel önmagadban, a sikeredben, hogy jár neked a boldogság és az a fajta élet, amire áhítozol. Folyton a kudarcélményeiden meg a szomorú múltadon agyalsz. Nem kell okokat keresni arra, hogy panaszkodhass vagy mélabúsan ücsörögj, mert lazán találsz magadnak kismillió dolgot, amin bedepizhetnél. Most komolyan… ilyen töményen olvasva, szerinted mindezzel hogy szolgálod az életedet?

 

rossz szokas 02

 

2. Folyton kifogásokat gyártasz

 

Ne legyél rá büszke, ha profi kifogásgyártó vagy. Miért is lennél arra, hogy állandó jelleggel hazudsz magadnak és másoknak? Hogy azt mondod, nincs időd semmire, nem vagy elég erős a változásokhoz, vagy, hogy neki állj végre mozogni. De nem csak magaddal szemben vagy link, hanem másokkal is. Tele vagy színesebbnél színesebb füllentésekkel arra, miért nem teszel szívességet vagy mész el a randira. A legszebb az, hogy persze, mindig van egy ok. Mert akarod, hogy legyen. A sok munka, a fáradtság az idő vagy éppen a pénzhiány, ha arról van szó, miért nem utazol vagy tanulsz tovább. Amíg kifogásokat gyártasz, csak látszat életet fogsz élni és sosem jutsz egyről a kettőre.

 

3. Összehasonlítgatod magadat másokkal

 

Az olyan érzések, mint a féltékenység és irigység, önbizalomhiányból erednek. Emiatt hasonlítgatod össze magadat másokkal. Hogy a kolléganőd sikeresebb, a barátnőd szebb, a párod meg tutira el fog hagyni egy sikeres és szebb nőért, akinek talán az agyára is mész az örökös féltékenykedéssel. Mondhatnánk, hogy ez az összehasonlítgatós játék arra jó, hogy motiváljon és összekapd magad. Nos, így van? Segített? Nem baj, ha nem, mert elég kevés ember indul be ettől és valósítja meg önmagát. De tanuld meg, Te egy egyéniség vagy, egy van belőled. Más az életed, más tempóban haladsz és fejlődsz és egyáltalán nem vagy kevesebb másokhoz képest. Ahelyett, hogy azt néznéd ki hol tart, törődj a saját életeddel, és ha elégedetlen vagy vele, változtass, de önmagadért és nem pedig másokért!

 

rossz szokas 03

 

4. Mindig másokat hibáztatsz

 

Ha nem kapod meg az állást, az a szemét főnök hibája. Hogyha elveszíted a kedvenc esernyődet az a párod hibája, mert miért húzott fel aznap és zavart össze téged. Az, hogy még mindig nem vagy híres top modell, az a barátnőd hibája, aki folyton lehúz. És amiért nem tartasz ott, ahol szeretnél, egyértelműen a szüleid hibája. Oké, nem mondom, hogy nincs olyan eset, mikor tényleg mások hibája miatt vagyunk ott, ahol. De azért nem mindig. Önmagunkért vagyunk felelősek, vagyis a legtöbb esetben te tehetsz a kudarcaidról és az elkövetett hibákról. Ne másokat okold, mert akkor sosem tanulod meg a leckét és újra meg újra bele fogsz szaladni a hibába. Légy erős, nézz szembe a valósággal és okulj azért, hogy jobb lehess!

 

5. A múlt a te rágógumid

 

Ugyanis folyton azon rágódsz, mit rontottál el, mit kellett volna másképp csinálnod. Olyan hajókon agyalsz, amik már régen elmentek. Mire jó ez? Hogy újra és újra kijavítod képzeletben a múltat vagy átéled a borzalmakat, az elszalasztott lehetőségeket? Így maradsz le szépen a jelenről, mert nem bírsz rá figyelni. Ezért nem ajánlatos az se, hogy mindig csak a jövő lebegjen a szemed előtt. Az egyik már elmúlt, a másik még meg sem történt. Tiszta abszurd, hogy ilyen nem létező dolgokon kattogsz. Értsd meg, hogy csak a jelen fölött van hatalmad, amit most kellene megélned!

 

rossz szokas 04

 

6. Félsz a változásoktól

 

Ez egy igen rossz szokás. Igaz, hogy szinte mindannyian biztonságra vágyunk. Ez helyén is van. De van az a görcsös biztonságmánia, ami már inkább meggátol bennünket. Ami miatt nem merünk kezdeményezni és bepróbálkozni a pasinál, akivel már tíz éve szemezel, mert félsz a csalódástól, hogy azt a keveset is elveszíted, ami van.  Ugyanígy félsz kilépni a pocsék kapcsolatodból és inkább benne ragadsz, hiszen mihez is kezdethetnél nélküle? Halálosan megrémít a gondolat, hogy a nulláról kezd el megint az életedet. Félsz munkahelyet váltani, költözni, mert mi lesz, ha nem jön össze és rosszul jársz. Ezért „jó” az, ami most van. Csakhogy így sosem viszed semmire, nem jutsz előrébb az életben, ha néha nem kockáztatsz és hagyod el a komfortzónádat.

 

Most, hogy a lista végére értél, hogy látod? Van, min változtatnod? Ha igen, akkor azzal már rengeteget tettél, hogy felismerted a problémát, most ideje tenned is ellene! Ám ha úgy látod, egyik pont sem volt igaz rád, akkor hálleluja, így kivételes egyén vagy és örülünk, hogy nincs egy darab rossz szokásod se, amivel mérgezhetnéd az életedet!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hétfőtől-péntekig mosolyáradat! - Hogyan legyél egész héten motivált?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!