Mind átéltük már. Ki többször, ki kevesebbszer, de mind voltunk már mélyponton azért, mert valaki átvert, a szemünkbe hazudott, kihasznált, megcsalt, egy szó, mint száz, bedarálta a bizalmunkat. Mégis, hogy kellene feltámasztani poraiból azt, amit ripityára törtek? Lehetséges egyáltalán, hogy újra megtudjunk bízni másokban anélkül, hogy attól reszketnénk, mikor jön valaki újra, aki kitépi, földöz vágja és a betonnal egyenlővé tapossa a szívünket?

 

 

bizalmatlansag 01

 

Kép: Freepik.com

 

 

A jó hír az, hogy a bizalom mindig újjáépíthető. Az egyedüli buktatója te magad lehetsz. Ugyanis minden ilyen csalódás után az ember bezárkózik, magába fordul, óriási falakat emel maga köré, a szívét meg egy ládába dugja és messzire hajítja a kulcsot vagy úgy el dugja, hogy utána maga se találja. Ezt hívják védekező mechanizmusnak. Onnantól kezdve már csak az akarat meg talán a hit segíthet rajtunk. Ugyanis annyira belénk égnek a rossz tapasztalatok, hogy azt az elhatározást hozhatjuk, hogy többé nem bízunk meg senkiben. Aztán jön valaki, aki harcol a bizalmunkért, de mi csak annyit mondunk „próbálok, de nem megy”. Valójában azért, mert nem is akarsz megbízni másokban.

 

De ha nem tudsz megbízni senkiben, akkor a világ maga lesz számodra az ellenség. Mindenhonnan veszélyt sejtesz majd, nem érzed magad biztonságban, a világ egy csúnya, gonosz hely lesz, ami összeakar törni téged. Nem mersz majd kapcsolatokat ápolni, nem hogy új szerelmi életet, új barátságokat sem mersz kötni. Szép lassan magadra maradsz. Csakhogy az a hatalmas vár, amibe bezárkóztál kongani fog az ürességtől és utána már nem a félelem okozza majd a rossz hangulatodat, hanem a magány.

 

bizalmatlansag 02

 

Azt hiszed, hogy a falak majd megvédenek, ugyanakkor óvatossá tesznek és te leszel az új Sherlock Holmes, aki előre lebuktatja azokat, akik ártani akarnak és rosszban sántikálnak. Csakhogy nem leszel jobb tőle. Sőt, nemhogy magányos, de még szorongó is leszel, aki örökös készültségben van.

 

Szóval, ha összetörték a bizalmadat, gyászold meg azt. Belefér, hogy rövid időre elzárkózol, amíg képes leszek újra bízni. De ez ne tartson túl sokáig.  Hónapokig. Évekig. Azzal csak magadnak ártasz és szeretteidnek, akik nem fogják érteni miért vonod meg tőlük is a bizalmat, mert sajnos ilyenkor ez szokott történni, hogy azoktól is elfordulunk, akik rá sem szolgáltak.

 

De hogy a fészkes fenébe kellene újra bízni?

 

Természetesen gyakorlattal. A bizalom döntés és gyakorlat kérdése. Úgy működik, mint mikor a vízbe készülsz belépni. Előbb szoktatod hozzá a lábickádat majd szép lassan belépsz, majd eltűnsz a vízben.

 

bizalmatlansag 03

 

Kezd azzal, hogy akik eddig sem ártottak neked, azoktól nem veszed el a bizalmat, hanem visszaadod nekik. Hiszen nem szolgáltak rá arra, hogy meg vond tőlük. Véletlenül se általánosítsd őket, hogy „de ők mivel lennének különbek”, mert akkor tényleg elvesztél. 

 

Azután az új barátoknak, a potenciális mindenkinek legalább 50%-os bizalmat szavazz. Ismerkedés közben pedig el fog válni, hogy érdemes-e további bizalmat szavazni nekik vagy sem. Ez az a tipikus „kiérdemelt” bizalom, amit valójában mind alkalmazunk. Valahol mindenkinek meg kell dolgoznia a bizalomért.

 

Ezek után jön egy kicsivel nehezebb „feladat”. Ne keresd a buktatókat. Ne arra várj, hol hibáznak majd az ismerőseid, szeretteid, hogy hol akarnak téged átverni. Egy kis füllentést ne kezelj megcsalásként vagy óriási hazugságként. Ne nyomozz utánuk, hogy tényleg ott vannak-e ahol mondták vagy azt csinálják-e amit. Ne játssz ügynökösdit, mert aki azt játssza az valójában le is akar másokat buktatni vagyis az nem bízik meg bennük. Ez nem csak rájuk nézve sértő, de neked sem tesz jót lelkileg, nem éppen a gyógyulást szolgálja az, hogy keresed az okot, amivel meggátolhatnád, hogy újra megbízz másokban. Ugyanez igaz az új ismerősökre is, őket se akard lefülelni.

 

bizalmatlansag06

 

 

Fontos, hogy beszélj a problémáról azzal, aki kinyírta a bizalmadat. Mond el neki hol hibázott, mi bántott meg téged annyira. Amennyiben az, aki összetörte a bizalmadat, bocsánatot kért és jelentős lépéseket igyekszik tenni annak érdekében, hogy visszanyerje a bizalmadat, akkor bocsáss meg neki. Ne büntesd. De ne is emlegesd utána a baklövését, hogy „de te már engem egyszer megcsaltál” meg hogy „múltkor is hazudtál nekem”. Hanem tedd túl magadat rajta. Mert amíg visszatekintgetsz, amíg élteted az emléket, addig a bizalmatlanságodtól sem vagy hajlandó megszabadulni. És ha már itt tartunk igen, fogadd el, hogy az emberek… emberek. Esendő lények, akik hibázhatnak. Mint ahogy te is. Gondolj bele, ha te rombolnád le a másik bizalmát, örülnél, ha visszakapnád, ugye? Tekint előre a jövőbe, beszéljétek meg, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy többé ne fordulhasson elő ez a szituáció.

 

Ne hagyd, hogy a bizalmatlanság új emberektől, élményektől fosszon meg. Ha egy összetört szingli vagy, ne hagyd, hogy a bizalmatlanságod megfosszon egy csodás szerelem, párkapcsolat lehetőségétől. Senki se hagyja, hogy a bizalmatlanság gátat szabjon egy gyümölcsöző barátságnak, csak mert korábban „elárult” az egyik legjobb barátod. Érted? A bizalmatlanság minden tekintetben csak elvesz, semmit sem ad neked!

 

Gyakorolj és állj készen. Mert el fog jönni a pillanat, mikor ismét nyitni akarsz a világ felé vagy az közeledik hozzád és akkor kelleni fog a bizalom. Ne add fel, hanem akard, hogy újra a tiéd legyen! Akik igazán szeretnek és fontos vagy nekik, segíteni fognak abban, hogy újra építsd!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

5 biztos módszer, amivel heteken belül vérbeli optimista válik belőled!

 

 Mi az, amit soha ne higgy el egy férfinak!

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!