Nem elég, hogy a félelmeid megbéklyóznak, visszafognak, lelassítanak. De szép lassan meg is mérgeznek. A testedet és a lelkedet is. Hónapok vagy akár évek alatt, de tönkretesznek téged és a padlóra küldenek. Ezért nem éri meg totojázni és a csodára várni, hogy egyszer maguktól elmúlnak.

 

 

felelem megkot 01

kép: unsplash.com

 

Mindenkinek vannak félelmei. Nincs is azzal semmi baj, hogy néha félünk. A félelemnek is megvan a maga helye és ideje. A félelem sarkal bennünket a túlélésre már évezredek óta. Nem az eszeveszett, meggondolatlan félelem, hanem az, amely beindítja az ösztöneinket és életmentő tettekre sarkal. A félelem kétségeket ébreszt bennünk, elgondolkodtat, ezáltal a helyes útra terelhet bennünket. Ám ha nem vigyázunk, ebből a barátból könnyen ellenség válhat.

 

Ha nem tanulunk meg uralkodni felette, nem tudunk elköszönni tőle azután, hogy megkaptuk az értékes leckéket, a fejünkre fog nőni. Minden áldott nap nyomasztani fog. Már korán reggel kiabálni fog az elmédben és olyan dolgokkal dobálózik, minthogy: nem fog összejönni. Kudarcot vallasz a munkahelyeden. A párod el fog hagyni. Nem fogod megvalósítani az álmaidat. Mindegy, mennyire igyekszel elnyomni zenével, sportolással, beszélgetéssel, munkával, megtalálja a módját, hogy egész nap dumáljon neked: úgysem sikerül lefogynod. Nem fogsz meggyógyulni. Földönfutóvá fogsz válni és az utcára kerülsz. Este pedig álomba sírod magad vagy egyszerűen annyit görcsölsz, hogy az idegkimerültségtől alszol majd el. Azután éjszaka felébredsz és a félelmeid tovább ordítanak a fejedben.

 

felelem megkot 02

 

Mindig van min görcsölni. Az embernek folyamatosan lehet min aggódnia. A párkapcsolatán, az anyagi helyzetén, a karrierjén, a munkáján, az egészségén, a családján, a gyerekein és persze önmaga miatt. Lehet feszkózni a múlton, olyan dolgok miatt, amelyek már rég meg történtek. Ugyanígy lehet előre fosni a jövő miatt. De mi értelme? Az egyik elmúlt, megtörtént, nem lehet rajta segíteni. A másik még be sem következett. Akkor mi értelme van? Egyedül a jelen felett van hatalmunk. És ahelyett, hogy változtatnánk rajta, mit teszünk? Rettegünk.

 

Mit tesznek veled a félelmek? Elhomályosítják a látásodat. Képtelen vagy tőlük tisztán látni önmagadat vagy a környezetedet. Megkötik a kezeidet, a lábaidat, hogy ne bírj cselekedni, kimászni a gödörből, mert elhitették veled, hogy nem vagy képes rá, egy pancser vagy. Esetleg azt, hogy felesleges bármit is tenned, úgysem lesz jobb. Már eleve félsz a kudarctól, ezért nem szállsz versenybe, ezért nem dolgozol a vágyaid megvalósításán.

 

Mit tesznek még veled a félelmek? Az állandó jelenlétük, és a velük járó szorongás, stressz, depresszióba kergetnek. Felőrlik a testedet és a lelkedet. Lassacskán egy falat sem megy le a torkodon, elveszíted minden motivációdat és életkedvedet. Viselkedéseddel elűzöd magadtól az embereket. Az alvás egy idő után luxus lesz. Idő kérdése, mikor esel össze a kimerültségtől vagy… mikor kezdesz el gondolkodni azon, hogy ki kellene szállni. Sajnos nem egy ember választotta már a könnyebb utat. A félelmek, a belekergették a sötétségbe, ahonnan csak egyetlen kiutat láttak és úgy döntöttek: befejezik a földi pályafutásukat.

 

felelem megkot 03

 

Egyiket sem kellene megvárnod. Nem kell így lennie. Csak vissza kell szerezned az irányítást a félelmeid fölött. Nem nekik kell uralniuk téged, hanem neked őket. Ha pedig ehhez szakember kell vagy egy barát, akkor legyen! Nem szégyen segítséget kérni. Van, hogy az ember nem tud egyedül megbirkózni egy helyzettel. Ezért van a családunk, a barátaink, a szakemberek, hogy segítsenek nekünk, amikor baj van. Majd eljön az idő, amikor te is segítségére lehetsz másnak. De ehhez előbb meg kell gyógyulnod.

 

A félelmek a saját démonjaid. Egyedül neked van erőd és hatalmad elüldözni őket. Mások csak azt mutathatják, hogyan tedd. Lelket önthetnek beléd, talpra állíthatnak, de nehogy azt hidd, hogy a munka oroszlán részét is majd ők végzik el. Ez a te feladatod. Úgyhogy húzd ki magad, és nézz szépen magadba. Irtsd ki a félelmeket. Segítséggel vagy egyedül, az nem számít, csak tegyél valamit és azelőtt, mielőtt a félelmek irtanak ki téged…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A félelem börtönében élünk, ahová saját magunkat zártuk be

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!