A hajhullás problémája sok embert érint. Nagyon sok ok állhat a háttérben. Az egyik ilyen egy gyulladásos bőrbetegség, a seborrheás dermatitisz. A betegség olyan tüneteket okoz, amely feszélyezi a beteget, hiszen nem csak kellemetlen szimptómákkal jár együtt ez a bőrbetegség, esztétikailag sem néz ki jól a pikkelyesdő, hámló bőr. A seborrheás dermatitisz ugyanis a bőr hámlását, pikkelyesedését okozza az arcon, a fejbőrön és más testrészeken is.

 

 

seborrheas dermatitisz whitepress

 

A betegség tünetei széles skálán mozognak, hiszen a bőr pikkelyessé válik, a fejbőr viszket és korpásodik, a bőr gyulladt és piros lesz. A pikkelyképződmény foltokban is megjelenhet a fejbőrön, ami viszont hajhullással is párosulhat. Mutatjuk, milyen kapcsolat van a krónikus bőrbetegség és a hajhullás között, és milyen módszerek léteznek a probléma orvoslására.

 

A seborrheás dermatitisz kockázati tényezői és tünetei

 

A betegségnek vannak tünetmentes szakaszai is ugyan, de a tünetek olykor fel is lángolhatnak. Ebben kiemelkedő szerepe van a túlzott stressznek és a hormonális változásoknak. A stressz nem csak a betegség súlyosbodását idézheti elő, a seborrhea kialakulásában is kulcsszerepe van, mint ahogyan a legyengült immunrendszer, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a genetika is felelőssé tehető a seborrheás dermatitisz megjelenéséért.

 

Kapcsolat a seborrheás dermatitisz és a hajhullás között

 

A gyulladásos bőrbetegség tehát a fejbőrt is érintheti. A szűnni nem akaró gyulladás miatt a fejbőr folyamatosan viszket, kipirosodik, irritálódik, ami hatással van a hajhagymákra. A károsodott hajhagymák következtében a hajhullás intenzívvé is válhat, ami foltos vagy teljes hajhullást is eredményezhet. Azok, akik a seborrheás dermatitiszben szenvednek, gyakran tapasztalnak meg fokozott faggyútermelést és a bőrgyógyászati vizsgálatok sok esetben mutatják ki a fejbőr gombás fertőzését. Ezek, és a fej bőrének gyulladásos állapota, mind-mind aktívan hozzájárulnak a hajhulláshoz.

 

A hajhullás kezelése

 

A bőrbetegség folyamatos bőrgyógyászati kezelést igényel. Gyógyítani nem lehet, de a tünetek kordában tarthatók. Amennyiben hajhullással is párosul, azt is kúrálni szükséges. A hajhullás problémáját nem csak a seborrheás dermatitiszben szenvedő betegek tapasztalják meg. Mert hiszen a hajvesztés hátterében sok minden meghúzódhat, mint például krónikus betegségek, tápanyaghiány és a hormonális változások. Ez utóbbi egyaránt érintheti a férfiakat és a nőket is, hiszen a haj növekedési ciklusa mindkét nemnél lerövidül az életkor előrehaladtával, a hajszálak elvékonyodnak, a szőrtüsző zsugorodása következtében pedig kihullnak.

 

Az androgén alopecia is egy hajhullással járó betegség, melynek kezelésében hatékony sikereket érhetünk el a minoxidil oldat alkalmazásával. A minoxidil oldat több módon is segíthet a probléma orvoslásában. Hatására megerősödnek a hajszálak, fokozódik a hajhagymák tápanyaggal való ellátottsága és az új hajszálak növekedését is serkenti. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy hajhullásban szenvedő betegek mintegy 30 százalékánál segít a hajhullás problémáját megoldani.

 

A fotó forrása:
JuleDesign / Shutterstock.com

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!