Ha az a fajta vagy, aki lazán veszi a karácsonyt, aki olyan arccal megy ajándékbeszerző körútra, mint akinek megjelent Jézus személyesen és a konyhában leled meg a lelki békédet sütés-főzés közben, akkor nem valószínű, hogy marhára stresszes a karácsonyod. Ám ha az a típus vagy, akinek már a karácsony gondolatától is a haja égnek áll, idegbajosan rohangál a konyhában, mint pók a falon és végstádiumú emberundoritisze van, ha ki kell mozdulnia, akkor ez a cikk neked íródott!

 

 

stresszmentes karacsony 01

Kép: terviseuudised.ee

 

Téged is megviselnek a rohamosan közelgő ünnepek? Talán egész évben nem vagy annyira ideges, mint az év ezen szakaszában? Ilyenkor van a legtöbb kiborulásod és alig lehet hozzád szólni, mert olyan vagy, mint egy morcos kaktusz? Akkor felírunk neked néhányat a vény nélkül kapható gyógyszereinkből, ami a segítségedre lesz abban, hogy megszűnjenek a problémáid:

 

1. Egy egész leszarom kapszula: csökkenteni a maximalizmust!

 

Nem az a cél, hogy totál beleszarj az ünnepekbe és legyen mindegy ég-e a ház vagy sem. Nem kell megszenesedett csirkét tenni az asztalra. Csak hozd meg azt a döntést, hogy nem fogod halálra izgatni magadat mindenen. Hogy belerúgsz a maximalizmus seggébe, rápofozod az ajtót és ez egyszer kint hagyod a hidegben. Minden olyan lesz, amilyen, nem baj, ha nem tökéletes, nem dől össze a világ, ha kicsit szárazabb lesz a süti vagy eltörött egy karácsonyfadísz. Nyugodj meg, ne görcsölj rá!

 

stresszmentes karacsony 02

 

2. Még egy fél kapjákbe kapszula: csökkenteni a megfelelni vágyást!

 

A maximalizmus mögött, hogy minden tökéletes legyen, nem mindig csak a saját vágyaink állnak, hogy milyen idilli képek vannak a fejünkben a mesés karácsonyról. Gyakran a megfelelni vágyással köthető össze, hogy szeretnénk boldognak és elégedettnek látni a szeretteinket. Ám a legrosszabb az, amikor olyanoknak akarunk megfelelni, akikről tudjuk, hogy előszeretettel kritizálnak minket, vagy egyébként is szőrszálhasogató a természetük. Ilyen lehet az anyós, a tesó, az anya, és így tovább és azért kell mindennek kifogástalannak lennie, hogy ne szólhassanak be. Na, ezt kell magas ívről letojni, hogy ők mit szólnak. Miért tennéd ki magadat idegösszeroppanásnak csak azért, hogy a zsűri nagy kegyesen adjon neked egy 6-ost a 10-ből?

 

3. Vegyél be egy gázhajtót és űzd ki magadból a mártírkodást!

 

Tetszik vagy sem, de igenis vannak emberek, akik csak azért igyekeznek előidézni maguknak egy ünnepi stroke-ot, hogy a családja és környezete szemében egy mártír, egy hős egy angyal legyen. Egyesek valahol ezt sejtik magukról, másoknál ez inkább tudattalan cselekvés, hogy így szeretnének egy kis figyelemhez, megértéshez, szeretethez jutni. Ha tudod magadról, hogy talán te is ilyen vagy, és arra hajazol, hogy egy kicsit mindenki körbeajnározzon, és hálaimákat rebegjenek neked, akkor talán ideje volna felhagyni a mártírsággal. Kétségkívül kevesebb stresszel járna a karácsony, de nem biztos, hogy kevesebb szeretettel és figyelemmel is! Ne hidd azt, hogy szeretteid csak akkor értékelnek, hogy a konyhában látványosan bőgsz, mert annyira tökéletesre akarsz mindent, hogy egy kis malőrtől is kiborulsz.

 

stresszmentes karacsony 03

 

 

4. Fújd be magad „gyere és segíts” spray-el!

 

Persze, tök jól hangzik, hogy „Hagyjad Macikám, megcsinálom egyedül, te csak játssz/pihenjél!” Csakhogy amíg ezt mondod a párodnak vagy a tini gyerekednek, de közben megesz a fene és valójában arra gondolsz: „De kurva jó, hogy képtelen vagy magadtól felemelni a seggedet!” akkor talán mégsem olyan őszinte. Vagyis hanem tudsz szívből lemondani a segítségről, csak azért, hogy valóban örömet szerezz másnak vagy, hogy tényleg pihenjen, akkor ne játszd el, hogy te vagy a százkarú Siva és mindent megoldasz egyedül. Hogyha csak illemből mondod, vagy mert szerinted ez a normális, (egyébként megsúgom, ez nem normális) hogy anya mindent megcsinál egyedül vagy egyszerűen márítrkodhatnékod van, akkor szenvedj. Minden más esetben nyugodtan mondhatod, a kicsi, a nagy gyereknek, a párodnak, hogy jöjjenek segíteni és mindenki a lehetőségeihez, képességeihez mérten, segítsen be valamit.

 

5. Vegyél magadnak énidőt!

 

Egy valamiről sose mondj le az ünnepi időszakban és ez az énidő. Akármennyire is be legyél havazva, mindegy mennyi dolgod van, az énidőről sose mondj le! Ha megteszed, és minden időd a családra, a készülődésre megy el, csak boldogtalan, elégedetlen leszel, mert a lelkedre meg nagy ívben teszel. Attól még nem vagy önző disznó, hogy néha szeretnél egy kicsit magaddal is foglalkozni. Ne gondold azt, hogy igazán megteheted, hogy 0-24-ben a családodért élsz meg az ünnepi varázs megteremtéséért. Semmit sem ér az egész, ha közben Te nem vagy boldog és nem élvezed. Márpedig ez a te ünneped is, ne mondj le a saját vágyaidról azért, hogy mással tegyél jót. Éppen ezért jusson magadra minden nap egy kis idő, tégy olyat, amit igazán szeretnél, és akkor nem fogsz megkeseredni az ünnepi időszakban.

 

Most, hogy tudod, mire van szükséged, irány a „patika”, szerezd be a gyógyszereidet és dobd be őket! Legyen idén végre más a karácsonyod és élvezd ki! A kockázatok és mellékhatások tekintetében gondold át a várható következményeket, de ha azzal is jár, hogy kicsit morogni fog a család vagy nem tetszik nekik valami, annyi baj legyen, majd ők is jobb kedvre derülnek, de nem éri meg senkiért se idegroncsot csinálni magadból, és ha szeretnek, akkor nem is várják tőled! De ha szenvedni akarsz, akkor tessék. A recept itt áll, eldöntheted, melyik gyógyszert váltod ki és melyiket nem!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Manapság a karácsonyból csak a lényeg hiányzik – a szeretet

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!