Egyesek azt mondják: a küzdelem a gyengeség és a gyávaság jele. Az illető fél elengedni, lemondani a dolgokról, és inkább a fogát csikorgatva, de küzd. Mások pedig szimplán feleslegesnek, idő- és energiapazarlásnak tartják. Természetesen ők a kényelem hívei, hogy csak az lehet jó, ami az ölükbe pottyan. Pedig az igazság az, hogy aki küzd, arra fel kell nézni!

 

 

kuzd felnezni 01

kép: unsplash.com

 

A küzdelem az erő, a kitartás, a bátorság jele. Olyan dolgok ezek, amiket becsülni kellene. Most is, ahogy régen is. Aki küzd, annak vágyai, céljai vannak, az motivált. Él benne a tenni vágyás, a harci kedv és nem csak várja, hogy a dolgok az ölébe pottyanjanak. A küzdelem a túlélésnek, a sikernek, az álmok megvalósulásának a kulcsa.  Nem sokan tapasztalhatjuk meg azt az életben milyen az, amikor csakúgy hozzánk vágják a vágyaink tárgyát.

 

Valaki egész életében küzd. Küzd a mindennapos anyagi vagy családi gondokkal. Küzd azért, hogy eltartsa magát, a családját, hogy végre legyen valaki. Netán küzd a betegséggel, harcol a testi vagy lelki gyógyulásáért. Talán neki is szimplán el kellene engednie a dolgokat?

 

Hiszen manapság ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás mindenre az engedd el. Ne küzdj! Szarjál rá! Aki menni akar, az hadd menjen. Ne küzdj a kapcsolatért, a munkáért, majd lesz másik. Ne küzdj a pénzért, majd meg leszel valahogy vagy biztos segít majd valaki. Ne küzdj az egészségedért, egyszer valamiben úgyis meg kell halni.

 

Borzalmas, hogy egyesek így gondolnak. Hogy feleslegesnek tartják a harcot. Bele vannak törődve a saját sorsukba és arra bíztatnak másokat is, hogy szintén így tegyenek. Képesek magukkal rántani őket és elérni azt, hogy rosszul érezzék magukat: gáz, hogy küzdesz. Beléjük beszélik, hogy a küzdeni vágyásuk valójában csökönyös ragaszkodás. A butaság és a gyengeség jele az, hogy ezt nem ismerik fel és nem hagyják a hajót elmenni.

 

kuzd felnezni 02

 

Igen, talán mindenkivel megesett már, hogy olyan hajó után futott, ami elment. Halott, veszett ügyért harcolt. Ám egy valódi harcost hagyni kell küzdeni. Idővel úgyis fel fogja ismerni a vereségét. Mindig el jön az a pillanat. Ettől pedig nem lesz rossz ember. De amíg ő érez magában erőt és remél, addig engedni kell, hadd vívja a maga harcát. Nem tudhatjuk, nem lesz-e ez számára egy különösen fontos tapasztalás. Ha csak nem vágja durván maga alatt a fát, akkor nem szabad közbe avatkozni.

 

Talán ő látja azt, amit mi nem. Érzi azt, amit mi nem. Az ő ügye. Az ő harca. Az is lehet, hogy az ő sorsa. Bárhogy is legyen, aki veszi a fáradtságot az életben és keményen küzd valamiért, az tapsot, elismerést érdemel. Fel kell ránézni és példát venni az elszántságáról, a kitartásáról. Hogy harcol az álma megvalósulásért vagy akár azért, hogy jobb hely legyen a világ. Ugyanis nem mindenki képes erre.

 

Sokan választották már a könnyebb utat: feladták és csődbe, tönkre mentek. A magányt, a kudarcot a választották. Még szélsőségesebb esetben: öngyilkosságot követtek el. A könnyebb út mindig csábító, míg a nehéz taszító. De mégis sokszor kifizetődőnek bizonyul, ha veszünk egy nagy és mély lélegzetet, majd neki veselkedünk. Főleg úgy, hogy tudjuk: nem vagyunk egyedül. Mások is küzdenek.

 

kuzd felnezni 03

 

Éppen ezért talán ezek az emberek majd erőt merítenek a mi harcunkból és erőfeszítéseinkből, ahogy mi az övékéből. Elvégre egy hosszú, küzdelmes út során eljöhet a pillanat, mikor úgy érezzük nincs tovább és feladjuk. Olyankor jó, hogy jön valaki, aki erőt ad. Utat mutat. Gondoljunk arra, hogy olykor mi magunk vagyunk ez a személy más számára. Nem baj, ha néha kételkedsz magadban és megállsz. Ez csak jó, mert még a harcosnak kell néha pihennie és megvizsgálnia a céljait és az eszközöket, amellyel harcol.

 

Szóval, ha van valami. amiért most nagyon küzdesz, akkor tudd: erős vagy. Nem kell elengedned, nem kell lemondanod róla. Ha te még hiszel benne és úgy érzed, van benned erő, akkor küzdj! Ne hagyd, hogy az irigyek, a kritikusok, a valóban gyengék eltérítsenek a szándékodtól. Tiszteletet érdemelsz, amiért a nehéz utat választottad. Elismerést érdemelsz, amiért cselekszel és nem csak vársz. Küzdj tovább és ne add fel! Már azzal is győztes vagy, hogy nem a feladást választottad!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért félnek annyira a pasik terápiára menni, mikor szükségük lenne rá?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!