Belecsúszni nagyon könnyű, megszabadulni tőle azonban annál nehezebb, és nem is biztos, hogy szeretnél. Tippek arra az esetre, ha mérgezővé kezd válni a baráti kapcsolatod.

 

 

 

mergezo baratsag 01

kép: pinterest

 

Amikor megismerkedtetek, annyira szépnek tűnt minden. Az új barátnőd stílusa lehengerlő, úgy tűnik, népszerű, magabiztos, és megtiszteltetésnek érzed, hogy veled keresi a kapcsolatot. Később kezd feltűnni, hogy mintha te nem is számítanál a barátságban; hogy a te véleményed, élményeid, örömeid és bánataid nem is fontosak; hogyha kellesz neki, te mindig ott vagy, de fordított esetben ez valahogy nem akar működni; és hogy az egész viszony már kezd roppant kellemetlenné válni. Szabadulnál tőle, de ez szinte lehetetlennek tűnik.

 

A mérgező barátságok jelei

 

Kiegyensúlyozatlan kapcsolat

 

Minden baráti viszony hullámzó. Teljesen természetes, hogy ha valamelyik fél éppen nehéz időszakon megy keresztül, akkor ő többet beszél a problémájáról, a másik pedig inkább hallgat, tanácsot ad. Ha azonban ez a helyzet állandósul, folyamatosan a barátnődről van szó, te pedig egyáltalán nem számítasz, gyanakodhatsz, hogy nem egy kiegyensúlyozott, kölcsönös barátság részese vagy.

 

Kisebbségi érzésed van a társaságában

 

Vannak emberek, akiknek nem barátokra, hanem csodálókra van szükségük. A barátság számukra arról szól, hogy állandóan magukat fényezik, és akkor boldogok, ha minél több területen sikerül a másik fölébe kerekedniük.

 

Tudnod kell, hogy nem gonosz emberek. Mélyen belül ők a leginkább esendőek, sok sérülést hordoznak, és ezt akarják az állandó bizonyítási vággyal kompenzálni. Ezt kezelni azonban nem a te feladatod: szakember segítségével tudnának úrrá lenni a saját kisebbségi komplexusukon, nem pedig azzal, ha mások rovására próbálják növelni az önbizalmukat.

 

mergezo baratsag 02

 

Összeugrik a gyomrod, ha látod, hogy hív

 

Ezen nincs mit magyarázni. Ha gyakran csak azért nem veszed fel a telefont, mert egyszerűen semmi kedved nincs a társaságához, biztos lehetsz benne, hogy már régen nem egy őszinte barátságról van szó köztetek.

 

Folyamatosan mentegetned kell őt

 

„Félreismered, ő valójában nem ilyen.” „Nem bunkó ő, csak ami a szívén, az a száján.” „Épp nehéz időszakon megy keresztül, de valójában kedves ember.” – gyakran előfordul, hogy ilyen módon kell mentegetned a barátodat a családod vagy a többi ismerősöd előtt? És vajon miközben a barátod viselkedését magyarázod, te is egyre kevésbé hiszel abban, amit mondasz? A kívülállók gyakran ítélnek pontosabban, mint az, aki érzelmileg érintett egy szituációban, így lehet, hogy érdemes megfontolni az észrevételeiket.

 

Kibeszél másokat

 

Ne legyenek illúzióid: ha a barátnőd rendszeresen a közös ismerőseiteket szidja, vagy örömmel pletykálja ki neked mások féltve őrzött titkait, sajnos egészen biztos lehetsz abban, hogy te is terítékre kerülsz, amikor épp nem vagy jelen.

 

mergezo baratsag 03

 

Féltékenykedik

 

A féltékenység több színtéren lehet jelen: talán rosszalja, ha másokkal is szervezel programot, talán felrója, hogy „túl sok időt töltesz” a pároddal vagy a családoddal, de lehet féltékeny a szakmai sikereidre is, ha ez őt eddig elkerülte.

 

Természetesen a féltékenység időnként kikerülhetetlen. Tagadhatjuk, de igenis rosszul tud esni, ha a barátnőnk első próbálkozásra teherbe esik, nekünk pedig már rég nem jön össze a baba, vagy egy szerelmi bánat kellős közepén is fájó lehet a másik boldog párkapcsolatát nézni. Az ilyen helyzetek megpróbálják a barátságot, és nagyfokú érzékenység kell a kezelésükhöz mindkét fél részéről.

 

Mit tehetünk, ha észrevettük, hogy mérgező baráti kapcsolatba kerültünk?

 

Az ilyen helyzet kezelése függ attól, milyen régen vagytok barátok, mennyire fontos neked a kapcsolat.

 

Viszonylag friss ismeretség esetén valószínűleg legegyszerűbb szó nélkül eltávolodni. Felesleges bármit magyarázni neki, nem vagytok még olyan viszonyban, hogy adjon a véleményedre. Ha nem veszi a jeleket, és továbbra is erőlteti a kapcsolatot, megmondhatod neki, hogy te miért nem vágysz a társaságára, de a mérgező emberek egyik közös jellemzője az, hogy az ilyen nyílt közlésekből is ritkán értenek, esetleg sértettségükben még ártani is megpróbálnak neked – ezért jobb az ilyet amennyire csak lehet, diszkréten elintézni.

 

Ha azonban régi, korábban őszinte barátságról van szó, amit szívesen megmentenél, akkor érdemes megpróbálkozni az őszinte kommunikációval. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne sorolj fel tizenöt dolgot, ami zavar benne, inkább koncentrálj egy-két valóban súlyos problémára. Mondd el neki, hogy fontos neked, és nem azért mondod el neki, hogy megbántsd, hanem pont ellenkezőleg, mert szeretnél továbbra is a barátja maradni.

 

Sajnos azonban előfordul, hogy a nyílt beszélgetés sem menti meg a barátságot. Ilyenkor nem tehetsz mást, minthogy veszel egy mély levegőt, és megszakítod a kapcsolat. Ha nagyon régi barátságról van szó, ez úgy fog fájni, mint egy szakítás – hosszú távon azonban rengeteg további bánattól kímélheted meg magad.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Levél a barátnak, aki képtelen volt tisztelni és megbecsülni – Ezért veszítettél el!

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!