Ha nem te mondod, akkor bizonyára elég sokat hallod másoktól. Szörnyen elfoglalt emberektől, hogy nekik olyan szar, mert nem jut idejük semmire. Nincs idejük a családra, a mozgásra, a hobbijukra, kész, idő tekintetében világi csórók. Vagy talán mégsem? Nem ők tehetnek véletlenül arról, hogy semmire sincs idejük? Vagy tényleg létezik ebben a hatalmas Univerzumban egy felettük álló hatalom, amely megvonja tőlük az időt és szabályozza az életüket?

 

nincs idom 01

 

Kép: Freepik.com

 

Hacsak nem állnak kapcsolatban az Idő urával, vagy egy olyan emberrel, aki képes más idejét elvenni, akkor valószínűleg igenis ők uralkodnak a saját életük felett. Mert a főnök is legyen bármily „nagyhatalmú” arra még ő sem képes, hogy órákat fújjon meg az életünkből.

 

Oké, viccet félretéve, tudjuk, hogy a szükség nagy úr. Hogy szükségünk van a pénzre, hogy legyen miből számlákat – meg egyeseknél az adósságot – fizetni, meg eltartani a családot és azért elmegy az három műszakba robotolni vagy két munkahelye is van, folyamatosan túlórázik és így tovább. Azt is elhisszük, hogy a szülők élete sem könnyű, akár munka mellett vagy teljes állású feleségként, egésznap gyerkőcöt nevelni és mellette vezetni a háztartást. Szerintem mindent megtudunk érteni. Csak azt nem, amikor valaki arról panaszkodik, hogy nincs ideje valamire. Mert bármennyire is szükség van a pénzre és ezért munkával töltjük meg a fél életünket, ugyanúgy szükség van a pihenésre, a családra, kikapcsolódásra, hogy önmagunkkal legyünk.

 

nincs idom 02

 

Szóval, amíg nem lép színre az óralopó gazember, addig aligha mondhatjuk, hogy nincs időnk. 24 óránk van egy nap. Ebből kortól és munkavégzéstől függően 6-7-8 órát alszunk. Normális esetben 8 vagy max 12 órát dolgozunk, de azt általában pihenő is követi és hosszú távon még csak nem is lehetséges így élni, mert az ember előbb-utóbb besokallna testileg vagy lelkileg és akkor már a kórházban magányosan mindjárt lesz ideje.  De ha most csak a nagy átlagot nézzük, 8 óra munkával és 7 óra alvással telik, akkor mi van a többivel? Mert bizonyára nem mindenki üzletember, élsportoló vagy olyan fontos ember, hogy egy héten napi 12 órát dolgozzon. Bár még közöttük is vannak olyanok, akik képesek jól beosztani az idejüket:

 

„Nincs elég időm.” - Pontosan annyi időd van egy nap, mint Albert Einsteinnek, Leonardo da Vincinek, Margaret Thatchernek és Michelangelónak volt egy nap!” – mondta Hosszú Katinka, aki bizonyára már csak tudja, hiszen elég sokat kellhet edzenie egy nap, de ha még ő is bebírja osztani az idejét mások miért nem?

 

nincs idom 03

 

Úgyhogy hagyjuk a matekot! Jó, biztos vannak olyanok, akik valóban nehéz helyzetben vannak, sokat dolgoznak, nincs segítségük és kevés az idejük. De lássuk be, hogy nagyon sok esetben ez csak kifogás. Ezzel csak takaróznak, mert rosszul osztják be az idejüket vagy mert fáradtak és nincs kedvük hozzá. Még ezt is könnyebb lenne elfogadni, ha valaki azt mondja azért nem megy el este még futni, mert már fáradt és nem azért, mert nincs ideje. Miért nem lehet ezt őszintén vállalni és miért kell az időre fogni? Vagy mikor azt füllenti valaki azért nem találkozik a barátnőjével, meg nem jár el ismerkedni, mert nincs rá ideje. Egyszerűen nem akar. Bizonyára azt hiszi, ha ezt megmondaná a barátnőjének, megsértené vele ezért inkább az idővel kendőzi el az igazságot. Másfelől talán saját magát is ezzel álltatja. Főleg akkor, ha ismerkedésről van szó vagy arról, hogy elmenjen tanulni vagy belevágjon végre az álmai megvalósításába. Könnyebb azt mondani, hogy nincs ideje, mintsem: be vagyok szarva és félek a csalódástól meg a kudarctól.

 

nincs idom 04

 

Tetszik, nem teszik, de igaz: arra van időd, amire akarod. Ha te a sírba akarod dolgozni magad, akkor tedd azt. Ha neked kell az én-idő, hogy magaddal is foglalkozz, a hobbiddal, a lelkeddel, hogy sportolhass, akkor keress neki helyet az időbeosztásodban. Hogyha a pároddal vagy a családoddal szeretnél lenni, akkor szintén ne kifogásokat keress, hanem old meg, hogy velük tölthesd az idődet! Persze mind mások vagyunk és egy dolgos nap után nem biztos, hogy mindenkinek van ereje egy órát tekerni a szobabiciklin meg két órát gyerekezni vagy a gép előtt játszani. De ha valakinek fontos és valóban akarja, megfogja oldani. Az oda fog figyelni az testi és lelki egészségére, az ilyen ember készen áll arra, hogy küzdjön és harcoljon a fáradtsággal, hogy maradjon még benne elég energia.  Mindenesetre két szabadnapja biztos akad a héten, de minimum egy, amivel igazán rendelkezhet. Biztos vagyok benne, hogy nem mindig könnyű jól beosztani az időnket, hogy mindenkire, illetve mindenre jusson és néha tényleg félreoltjuk a barátokat meg a sportot, de akinek ezek számítanak és igénye van rájuk, nem fogja minden áldott alkalommal azt panaszolni, hogy azért teszi, mert nincs rá ideje.

 

nincs idom 05

 

Te is, ha gyakran mondogatod ezt, akkor gondold át az életedet! Ha nem vagy vele elégedett, akkor tégy arról, hogy az legyél. Mert senki sem uralkodhat az életeden, senki más nem felel érte, egyedül Te! Tied a hatalom az időd és életed felett. Oszd be úgy, ahogy jónak látod, hogy mindenre jusson időd mindennap vagy minden második nap, amire szeretnéd. Csak akkor szűnik meg az én-idő, ha te búcsút intesz neki, kifogásokat keresel meg bűnbakokat, akik ellopják tőled. De nagyon is lehet, hogy Te lopod el saját magadtól. Gondold át a félelmeidet, a miérteket, miért húzol dolgokat, miért kendőződ el a „nincs időm” dumával és utána vágj bele! Ennyivel tartozol magadnak.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

 Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ha megérted, hogy te is csak emberből vagy, megváltozik az életed

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!