Valóban egy hellyel meghatározható az, hogy hol érezzük magunkat otthon a világban? Talán ez is egy elcsépelt gondolatnak tűnő mondat, ami a szó legszorosabb értelmében első olvasatra rendkívül világos és érthető (vagy nem?), de talán ha a mélyére nézünk, tovább tudjuk fűzni.

 

 

 

vilagon vagyunk 01

kép: pexels

 

A mai felgyorsult világunkban igen nehéz és kihívásokkal teli olyan témáról cikket írni, ami nem az elcsépelt pszichológiai mondanivalót ontja magából, hanem egy kicsit megérint, szívhez szól és talán egy kis segítő inspirációt nyújt valakinek, aki olvassa és a lelkének éppen erre van szüksége. Talán erőt merít, vagy ez által megtesz valamit, ami előrelendíti az életében.

 

Az interneten csak úgy záporoznak a témák: párkapcsolat, pasizás, szex, válság, spiritualitás, pszichológus válaszol, aranyköpések, itt egy előadás, ott egy blogger, és még sorolhatnám. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Pörgés, nyüzsgés, és ha a fent felsoroltak olvasása után részt veszünk néhány témába vágó előadáson is, akkor úgy gondoljuk, de jó úton is járunk, ma ezt is megtettük magunkért.

 

De ezekkel a frázisokkal valóban segítünk megérteni valamit és hatékonyabban kezeljük utána az életünket, vagy összezavarnak és felkavarnak, de igazi megoldást nem adnak? 

 

Például ebben a cikkben írtunk már arról, miért veszélyes vakon követni az influenszereket. Kattints!

 

Ami minden ember életéből hiányzik, (tisztelet a kivételnek), hogy egy kicsit befelé forduljon és megtapasztalja azt, hogy milyen valójában egyedül lenni. És itt nem csak arra gondolok, hogy egyedül elmenni, sétálni az erdőbe, hanem arra, amikor akár a poklok poklát is megélve és elveszítve minden hitünket, sírva és szenvedve egyedül lenni. Amikor nem szól a TV, kikapcsol a mobil és senki nem szól hozzánk akár napokig. Ilyenkor ismeri meg az ember igazán saját magát. És nem utolsó sorban egyedül lenni akkor is, amikor minden rendben van. 

 

vilagon vagyunk 02

 

Az önmagunk megismerése persze történhet egy vezetett meditációval, a lakásban egyedül, pszichológus segítségével, vagy kinek milyen módszere van erre. Egy biztos: ezt csak és kizárólag egyedül lehet. Nem baráttal, barátnővel, családdal, gyerekkel, férjjel vagy feleséggel. Csak és kizárólag egyedül.

 

Ha ez a szakasz kimarad az életünkből később nagy árat fizethetünk érte: nem fogjuk ismerni saját magunkat és az érzelmeinket, a reakcióinkat, hogy mit miért csinálunk, csak valamilyen korábban rögzült mintát követve követjük el folyamatosan akár ugyanazt a hibát. 

 

Amikor már párkapcsolatban élünk, nem lesz időnk arra, hogy kitaláljuk kik is vagyunk valójában,  ezért nem árt, ha pontosan ismerjük a korlátainkat, vagy legalább törekszünk megismerni azokat, hiszen ez a közös utat is könnyebbé teheti majd.

 

Nevezzük is bárminek ezt a tevékenységet a lényege egy és ugyanaz marad: találjuk meg a kapcsolatot Önmagunkkal. Mert nem az a hely a lényeg, ahol nap, mint nap vagyunk vagy járunk, hanem az önmagunkkal való harmónia a fontos. Mindegy, hogy ezt hogyan érjük el, a lényeg, hogy törekedjünk rá, mert minél több ember lesz ezen a világon, aki tudatosan érti saját magát, annál boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

 

Ha nagyjából megismertük a működésünket és leástunk annak mélyére, akkor jön az igazi munka. Annak érdekében, hogy beálljon egy olyan állapot, ami nem leng ki két szélsőséges amplitúdó között, (nagyon nagy a harmónia – utálom a világot két szélsőség között) ami nem megjátszott és nem hamis annak alapkövetelménye, hogy a saját megoldásainkat is ismerjük: ha felborul a harmónia, ismernünk kell, hogyan lehet visszahozni az egyensúlyi állapotba. 

 

Erre vannak különböző praktikák és mindenkinek van egy, ami beválik: meditáció, sport, jóga, olvasás… stb.

 

vilagon vagyunk 03

 

Nem az a lényeg, hogy mi ez, hanem, az hogy működjön. Ez a folyamat elindítja bennünk azt az érzést, hogy sokkal jobban fogjuk tisztelni magunkat ezért, és ez által jobban szeretni is. Ez a körforgás pedig pozitív spirált indít el, ami egyre jobb és jobb lesz.

A fent leírtak így átolvasva nagyon egyszerűnek tűnnek, de lesz egy nagy ellenségünk ezen az úton. Az EGO. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az EGO-t teljesen ki kell iktatni, meg kell, hogy haljon, vagy szabad hagyni őt is érvényesülni.

 

Talán ebben is inkább az a lényeg, hogy felismerjük, hogy mikor irányít bennünket az önzés, és mikor tudjuk egy adott helyzetet teljesen objektívan (az EGO beleszólása nélkül) nézni.

 

Bárki, aki a megismerés útján jár, azt is tudja, hogy ez nem egy egyszerű út. De mivel út, ezért folyamatosan megyünk rajta, és jól kell tudnunk érezni magunkat, amikor járunk rajta. Tehát nem egy hellyel meghatározható az otthon érzése, sokkal inkább az úttal. Vagyis Buddha szavaival élve: „A lényeg maga az út”.

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Néha már természetesebb szerepet játszani, semmint önmagunkat adni.

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!