Szinte divatszámba megy manapság mások megsegítése. Legalábbis egyre több tartalom szól arról, hogyan segítsünk másoknak és hogy mennyire fontos is ez. Ne csak magunkra gondoljunk, hanem másokra is! A spirituális és vallásos beállítottságúak egyébként is hajlanak erre, hiszen sok filozófus, és bölcs tanítás szól arról, hogy legyünk jók másokhoz. Éppen ezért teszik fel egyes emberek az életüket arra, hogy álruhás hősök legyenek. De biztos jó ötlet?

 

onjelolthos 01

 

Kép: Freepik.com

 

Egy biztos… jobban mondva kettő: szép és nemes dolog. Becsülendő az az ember, akiben felébred a vágy, hogy nem csak belőle áll a világ és jó volna másokon is segíteni és ezért a lehetőségeihez mérten cselekedni kezd. Nem is ezzel van a baj. A baj ott kezdődik, amikor…

 

Háttérbe szorul a saját életük

 

Ugyanis vannak olyan álruhás hősök, akik arra tették fél az életük, hogy másoknak segítsenek. Jött valami spirituális fuvallat, egy megvilágosodás, hogy az sok jó tettel kell megtöltenie az életét és embertársainak fájdalmán, nehézségein enyhíteni. Lássuk be, nem születik minden bokorban egy Teréz Anya meg Pio Atya, szóval, ha már spirituális szemszögből nézzük, biztos nem mindenkinek ez a sorsa. Tehát nem kellene olyan könnyen lemondaniuk a saját boldogságukról és céljaikról. De persze vannak olyan, akik nem ennyire elszántak, hogy „csak és kizárólag mások megsegítése lesz a célom”, hanem vannak olyanok, akik mintegy kiegészítő tevékenységként kezdik el űzni. Ám ha nem figyelnek oda, hogy meglegyen az egyensúly, akkor szép lassan háttérbe fog szorulni a saját életük. Kevésbé figyelnek szeretteikre, elhanyagolják a párkapcsolatukat, a saját céljaikat, barátaik, kedvesük egy idő után elpártolhat, lecsúsznak a remek lehetőségekről és nem csak azért mert nem volt rá idejük, hanem energiájuk sem.

 

onjelolthos 02

 

Kellemetlen konfliktusokba is keveredhetnek

 

Fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten segítségünk a rászorulóknak. De örök igazság az, hogy csak annak lehet segíteni, aki hagyja is. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbáljunk segíteni annak, aki leakar ugrani a tízedikről, de van értelme annak, hogyha az illető nem akarja, mi pedig már csak azért is erősködünk, a nagy segítségnyújtásban vele együtt zuhanjunk le?

Vagy tegyük fel, hogy odaugrunk egy veszekedő párhoz, hogy segítsünk a nőnek, akit fellökött a párja. Honnan tudhatjuk, hogy nem csak egy sima szerelmi civódás és kapunk is mi egy pofont mert beleártottuk magunkat? Persze ilyen esetben nem könnyű megállapítani mikor kelhet valódi segítség, hiszen azt sem szabad végig nézni, ha valakit agyonvernek. Ilyenkor mindig mérlegeljünk, hogy mi a legjobb segítség? Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy beleavatkozzunk vagy inkább hívjunk segítséget?

Na és a kolléga, akinek mindenáron beakarunk segíteni a munkába, de kiderül, hogy ő egyedül akar kínlódni vele, hogy előléptetést szerezzen, mi meg megcsináltuk az ő feladatát? Nem biztos, hogy hálát kapunk érte, hanem inkább lecseszést, hogy mit avatkozunk bele. Ezért kell mindig mérlegelni a tetteink várható következményét!

 

onjelolthos 03

 

Vissza is élhetnek a jó szívükkel…

 

Erre is van egy örök igazság, hogy csak azt lehet kihasználni, aki engedi is. De tegyük fel, van, aki kapva kap a lehetőségen, hogy segítsünk rajta! Tök jó érzés! Ám elég jó emberismerők, megfigyelők vagyunk ahhoz, hogy kiszúrjuk azt, ha az illető csak kihasznál bennünket? Ha valójában tele van pénzzel, de mi mégis mindig adunk neki? Hogy igazából, amíg mi megcsináljuk a munkáját, ő a barátokkal dumál? A segítségnyújtás sosem egyenlő azzal, hogy hagyjuk magunkat kihasználni. Ha már segíteni akarunk, törekedjünk arra, hogy olyannak segítségünk, akinek tényleg szüksége van rá.

 

Ugyanis ha arra döbbenünk rá, hogy kihasználnak bennünket vagy még nekünk származik bajunk a segítségből érthető, ha nem meg jön, hanem elmegy az emberekbe vetett hitünk, mert nem értékeltek bennünket.

 

onjelolthos 04

 

Nem árt megvizsgálni a valós okokat!

 

Vajon tényleg azért akarnak egyesek hősködni és másoknak segíteni, mert ezt diktálja bennük a felebaráti szeretet vagy egy olyan nemes, felemelő érzés, amit a szentek és elhivatottatok érezhetnek, hogy valóban segítenem kell másoknak? Hozzáteszem, biztos van, akinek ez a küldetése és akit ez tényleg boldoggá is tesz.

 

De sajnos nem egy ember csak azért kezd neki, hogy megmutassa mennyire jó. Az egóját akarja vele fényezni, hogy elmondhassa másoknak ő mennyire jó, mi mindent tesz másokért. Vagy mert elismerésen kívül még szeretetre vágyik és gondolja, hogy majd bezsebeli azokét, akiknek segített.

 

Sőt, van ennek a fordítottja is, hogy önbizalomhiányos is innen várja majd a megerősítést, hogy milyen nagyszerű ember! Na, ezért kell alaposan megvizsgálni az indokainkat mert annak semmi értelme, hogy az érzelmi, az önértékelési és lelki problémáinkat palástoljuk a hősködéssel, mert az egyáltalán nem oldja meg.

 

Végezetül, mások az „üzletet” látják benne. Minél több jót tesznek másokkal, annál több jót kapnak vissza. Ahogy a Vonzás Törvénye is kimondja. Vagy így akarnak megszabadulni a lelkiismeret furdalásuktól a korábbi tetteik miatt, hogy a jó tetteikkel tisztára mossák a lelküket.

 

onjelolthos 05

 

Ne értsetek félre: legyünk jók és segítsünk másoknak. De úgy, hogy az ne menjen a sajátunk vagy az illető rovására. Igyekezzen mindenki megtalálni a lehetőségeihez mérten a legjobb segítségformát: van, aki pénzzel, más a két kezével önkéntes munkát végezve, más árváknak olvas fel, míg az is segítség lehet, ha valakit meghallgatunk, akinek gondja van, megöleljük, vagy egyszerűen kedvesek vagyunk és rámosolygunk. Sokféleképpen lehet segíteni és nem kellenek feltétlenül nagy tettek ahhoz, hogy álruhás hősök lehessünk!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A spiritualitás sötét arca – Elvonja a figyelmet az igazán fontos dolgokról?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!