Sok összetevője van, ilyenek például a tekintet, a mimika, a külsőnkön megjelenő jelképek, díszek, a hanghoz tartozó technikai jelek (többek között a hangsúly, hanglejtés, sebesség), a távolság, a testtartás, a mozdulatok, és még sorolhatnám.

 

elso benyomas 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Érdekesség, hogy az első találkozás során azt a bizonyos első benyomást csupán  25-30% -ban alakítjuk ki a verbális kommunikáció alapján, nagyobb részt a non-verbális jelek befolyásolnak bennünket. Nemek közötti különbözőségből adódik az, hogy a nők esetében az első benyomás kialakításában kisebb hangsúlyt kap a verbalitás, és többet a nem nyelvi kommunikáció. Férfiaknál ez fordítva van (bár ezt a személyiségtípusok és sok egyéb más is befolyásolja).

 

Mivel a téma hatalmas, csak szemelvényeket említek meg ezzel kapcsolatban.

 

Első körben például az öltözet, a megjelenés, a fellépés a meghatározó. Ott és akkor sok minden eldől, abban az első három másodpercben, mert mindenki azonnal véleményt alkot, ahogy meglátja a másikat. Fontos a rendezett, ápolt külső: a tiszta, esztétikus, és vasalt ruha, amely stílusos és harmonikus. Ezzel együtt a „megjelenés” az ápolt hajat, arcot és bőrt is jelenti, sőt a mindig ápolt cipőt is. Régen volt szabály, hogy a cipő, az öv, a táska és a kesztyű a színében, anyagában és stílusában megegyező legyen. Mára ez a szabály már kissé lazult, de még mindig szebb, ha harmonizálnak egymással. Ha mindez pozitív benyomást kelt, akkor az kiegyensúlyozottságot, határozottságot, igényességet és céltudatosságot jelez, ez pedig bizalmat kelt a másikban.

 

elso benyomas 02

 

 

A ruházatról még egy: ha egy Hölgy az átlagosnál „kirívóbban” öltözködik, akkor a férfiak részéről automatikus reakció a finom vagy erősebb célzás, az incselkedés, a flört. Mindenki maga dönti el, hogy bizonyos viselkedése milyen reakciókat válthat ki, és ennek tudatában érdemes öltözködni. Ebben a táncban a Nő vezet.

 

Ha valaki nincs rendben önmagával, és a fent említettek közül csak egy-két tényező  mutatja az ápoltságot, rendezettséget, akkor az ezzel többnyire azt üzeni kifelé, hogy az illető bizonytalan, nehezen dönt bizonyos dolgokról, nincs igazán a helyén, esetleg frusztrált. Vagy azt, hogy elvont, bohókás, de nagy valószínűséggel kiszámíthatatlan. Ezt a másik nem mindig veszi észre, viszont mindig érzi valamilyen módon.

 

Aki biztos önmagában, és biztos a dolgában, azon látszik. Látszik a mosolyán, a hozzáállásán, az egyenes tartásán, a csillogó szemén, az egész kisugárzásán. Aki nem biztos magában, azon meg az látszik: a félénkség, a görbeség, nem mindig néz a másik szemébe, és inkább olyan csendes. Természetesen ez utóbbi nem feltétlen rossz, hiszen sok oka lehet a csendességnek, de erről majd a következő cikkemben írok. Annak viszont mindenképpen érdemes megkeresni a módját, hogyan tudunk megerősödni lélekben. Az önbizalomhiányt sokféle módon lehet átkonvertálni határozottsággá és ragyogássá, csak meg kell találni mindenkinek a maga útját és módját.

 

elso benyomas 03

 

 

Kézfogás: fontos a szemkontaktus, az is a magabiztosságot, az őszinteséget, a pillanat vállalását közvetíti. Azt, hogy az illetőnek határozottan szándékában áll kapcsolatot teremteni, és számíthatnak rá. A szorítás erejéből felismerhető az, ha valaki erőfölényben érzi magát (vagy mennyire akarja ezt érzékeltetni), esetleg mennyire gyenge, határozatlan. Érdekesség, hogy a kézfogás időtartama is bír üzenettel: valaki gyorsan elengedi – akkor szabadulni akar a helyzetből, vagy pedig ellenkezőleg: nyomatékosítani akarja a saját fontosságát, és nehezen engedi el a történetet.

 

Első kézfogáskor érdemes meghagyni a két test között a kényelmes, de mégis egymástól megfelelő távolságot. Nem illik belépni a másik intim zónájába.

 

Kedves Hölgyek! Ma már a legtöbbünknek lakkozott a körme, de vigyázzunk, ne hagyjuk nagyon lenőni, mert az illúzióromboló. Inkább legyen szép, rövid, természetes a köröm, mint kopott vagy lenőtt, de festett. Az ápoltság mindet felülír!

 

elso benyomas 04

 

 

A metakommunikációra, a test üzenetére egyaránt fontos figyelnünk a saját, de a másik szempontjából is. A jelek sok mindent elárulnak rólunk, ugyanakkor nekünk is segítenek abban, hogy mi hogyan álljunk hozzá a másik félhez. Ha feszengővel vagy bizonytalannal állunk szemben, akkor nyújtsunk mi biztonságot, erőt a számára.  Ha pedig ellenkezőleg, ő akarja éreztetni velünk a saját fölényét, akkor előfordulhat, hogy nekünk kell felkötnünk a gatyánkat ahhoz, hogy a kommunikációs folyamatot a kezünkben tartsuk. Vagy pedig még tudatosabban és határozottabban kell képviselnünk álláspontunkat, ugyanakkor tisztelve a „másságot”, ami nem mindig könnyű feladat.

 

elso benyomas 05

 

Egy-egy kommunikációs helyzetben érdemes megfigyelni önmagunkat és a másikat is. Ha megfigyelőként vagyunk jelen egy-egy helyzetben, mindig világosabban átlátjuk azt.

 

 

Stumpf Zsuzsanna

Szervezetfejlesztő és Mentálhigiénés Tanácsadó

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ez lenne a célravezető és helyes, építő jellegű - konstruktív - kommunikáció a párkapcsolatban

 

Hogyan mentheti meg a kommunikáció a párkapcsolatot?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!