Ismerhetjük mindnyájan a mondást, miszerint ép testben ép lélek. Ez azt jelenti, hogy ha lelkileg fittek, egészségesek, „épek” akarunk maradni, akkor a testünket is gondozni kell, mert a lélek csak az egészséges testben tud létezni. Ezt sokan ismerhetitek. De vajon igaz-e a mondás?

 

 

eptest eplelek 01

kép: unsplash.com

 

Abban lehet valami, hogyha a testünket gondozzuk, akkor a lelkünket is, mert kialakul egy egészséges önkép, ami a kiegyensúlyozott lelki életmódot elősegítheti. Azonban biztos nem én vagyok az egyedüli, aki ismer olyan embert, akinek szép alakja van és az egészséges életmóddal hozzájárul a testi egészségéhez, külsőleg nem lenne oka a panaszra, de mégis romokban a lelke. Sok helyen olvasni, hogy meg kellene fordítani a mondást, hogy ép lélekben ép test. Szerintem ez sem teljesen pontos, hiszen fordítsuk csak meg az előző példát. Van egy nő, akinek szerető férje van, rendes munkája, jó kapcsolata van a családjával és nem is él pénzszűkében, de annyira elhanyagolja a testét, hogy kialakul az önbizalomhiány, mert ő csúnya vagy éppen nem elég vékony. Akkor hogy is van ez? Melyik a jobb?

 

Bárki tudhatja, hogy a test és lélek összeköttetésben vannak, ha valami nem stimmel a lélekkel, akkor könnyen megbetegedhet a test is, de ha beteg a testünk az kihat a lelkünkre is. Az ilyen pszichés eredetű betegségeket pszichoszomatikus betegségeknek nevezik. Így nem létezhet önmagában ép test, vagy ép lélek.

 

eptest eplelek 02

 

Én azt mondom, a kettőnek egyensúlyban kell lennie egymással, mert ha csak az egyik dominál, a másiknál mindig lesznek problémák. Nem csak a testünket kell ápolni, hanem a lelkünket is. Azonban ezt könnyebb mondani, mint csinálni. Hiszen ha csak a nőket vesszük, de akár a férfiakat is, a társadalom sulykolja az emberekbe a tökéletesség vágyát, a magazinok főcímlapján szereplő szupermodellekkel, vagy a parfüm, ruha, ékszer reklámokban található tökéletes testű emberekkel. Az sem segít a helyzeten, hogy elültetik az emberek fejébe, hogy legyenek vékonyabbak, legyen nagyobb a mellük vagy a fenekük, vagy férfiak esetében legyenek még izmosak, mert izomból sose elég. Hiába nincsen semmi probléma az adott személlyel, mert ideális az alkata, ezeknek a hatására változni akar és hopp elértünk máris oda, hogy ép a test, de a lélek nem. Hogy lehetnének ezek mind egyensúlyba, ha maga a társadalom és a szociális médiák is ezek ellen dolgoznak.

 

Az ember egész életében azon dolgozik, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az életből, megtenne bármit érte, így ha azt mondja a média fogyni kell akkor fogyni akar. Hogy éljen az ember teljes életet, ha valami miatt mindig gyötri majd a lelkiismeretfurdalás? És hogy éljen így az ember ép testben ép lélekkel?

 

 

Szerintem a legfontosabb elfogadni önmagunkat, ha ez megtörtént utána lehet változtatni azokon a dolgokon, amiken szeretnénk, de ezt is önmagunkért kell tennünk és nem azért, mert valaki hülye a háttérbe kitalálta, hogy milyen egy ideális nő vagy férfi, Magunkért kell változnunk, mert csak a saját véleményünk és egészségünk számít.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Te is jobban szereted az állatokat, mint az embereket?

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!