Mindenki másképp éli meg a szerelmet. Van, aki nagy hévvel veti bele magát. Míg akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem is szerelmesek, inkább csak tetszik nekik az illető és később szeretnek bele. Mások a kapcsolat elején akár hónapokig óvatosan járnak el, nehogy megint sérüljenek. De melyikükre jellemző az érzelmi anorexia?

 

 

erzelmi anorxia 01

kép: unsplash

 

A meghitt, romantikus, bensőséges kapcsolatok kialakításához és fenntartásához nyílt kommunikációra, tiszteletre, önmagunk adására és toleranciára van szükség. A sikeres kapcsolatok magukba foglalják azt is, hogy segítenek a partnerek és önmaguknak a megvalósításában, illetve hozzásegítik a másikat a vágyaikhoz, amennyire az tőlük telik. Mindez teljesen normális és elfogadható is, egészen addig, amíg az egyensúly fel nem borul. Olyankor pedig több lesz az elvárás, mintsem az önzetlenség. A másik félnél pedig ez gyakran megfelelési kényszert okoz. Elvégre a legtöbben szeretnék megtartani a kedvesüket, és a veszteségtől való félelem miatt hajlandóak lemondani saját vágyaikról és a partnerhez idomulni. Ez pedig az érzelmi anorexia küszöbe.

 

A nők és a férfiak egyaránt szeretetre, figyelemre vágynak. Ezért olyan fontos elismerni a másik fél erőfeszítéseit. De mi van akkor, ha ez elmarad? Sőt, nem elég, hogy nem becsülik meg a tetteit, de még meg is kapja: ennek természetesnek kellene lennie vagy még ennél is többet kellene tennie. Ha ilyenkor valaki nem fordul sarkon vagy nem kéri számon a dolgot, akkor az vélhetően a csendes szenvedést választja. Nem meri bevallani a saját érzéseit, nem vállalja fel a véleményét, inkább behúzza fülét-farkát és igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

 

 

Fontos felismerni, hogy szeretet adni és kapni mennyire lényeges és egyúttal egészséges. Az viszont nem, ha valaki elnyomja a valódi érzéseit, néma csendben szenved és úgy várja, hogy megkapja azt, amire vágyik. Aki nem szól érte, csak elfogadja a helyzetet, az megkockáztatja a „pszichológiai éhezést”. Ezt hívják érzelmi anorexiának a Psychology Today szerint.

 

erzelmi anorxia 02

 

Amikor pedig ezt eléri, több lesz benne a harag, aggodalom, szorongás, keserűség és pesszimizmus. Az érzelmi anorexia azt jelenti, hogy érzelmileg éhezik az ember. Ahogy ingerlékenység és a dühösség érzése lép fel akkor, amikor a vércukorszinted lecsökken. Az érzelmi anorexiánál is az a baj, hogy nincs elegendő „pszichológiai cukor”. Nincsenek meg az öröm, a boldogság és az izgalom tápanyaga, amelyekre szükség lenne az embernek és amelyek előrébb vihetik a kapcsolatot.

 

Tehát, aki megpróbálja elkerülni a konfliktusokat azáltal, hogy másnak adja ki magát, csak azért, hogy másoknak megfeleljen, az jó eséllyel érzelmi anorexiával küzd. Nemcsak a saját énjét, hanem az érzelmeit is inkább elfojtja, hogy megkapja a vágyott szeretetet vagy elismerést.

 

Közben viszont forrong, szenved, időzített bombának érzi magát. Sokszor valamilyen apró, vagy akár buta dolog miatt el is gurul a gyógyszere, utána pedig bűntudata van. De az ilyen ember hajlamos a folyamatos önkritizálásra és mindenért magát okolja.

 

Ám egyesek tudatosan válnak érzelmi anorexiássá, ami egy védekező mechanizmus is lehet. Ha valaki sokat csalódott már és fél egy újabbtól, az dönthet úgy: inkább nem mutatom ki az érzéseimet. Elfojtom őket. Fél a saját érzéseitől és attól, hogy elengedje magát egy kapcsolatban. Nem mondja ki a szeretlek szót, azt, hogy kedvel valakit és ezek kimutatását is visszafogja.

 

erzelmi anorxia 03

 

Mit lehet tenni az érzelmi anorexia ellen?

 

A kulcs minden esetben a bizalom. Az embernek meg kell tanulnia bíznia magában és bátran felvállalni az érzéseit. Illetve szép lassan törekednie kell arra, hogy megbízzon a másik félben is és megnyíljon. Apránként, de csepegtetnie kell az érzéseiből. Nem szabad lenyelnie őket és be kell fejeznie a folyamatosan szerepjátszást. Meg kell engednie magának, hogy érezzen.

 

Érdemes komolyan venni a problémát, ugyanis ha nem foglalkozol vele, ahogy az éhezés okozta alultápláltság tönkreteszi a fizikai testet, az érzelmi anorexia is elpusztítja a lelket. Hiszen az ember akkor lehet igazán boldog és békés, ha szerető környezetben él és biztonságban érzi magát.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Honnan tudhatod, hogy elég erős a kapcsolatotok és mindent kibír?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!