Önbizalmat építeni nehéz. Fáradtságos, időigényes munka, ami kitartást és elszántságot igényel. Na, de rombolni! Az varázslatosan egyszerű! Ráadásul, ahogy a környezeted segíthet abban, hogy építse az önbizalmadat, úgy azt is megteheti, hogy rombolja. Lehet, hogy te azt mondod, hogy vadul építed, csakhogy ahogy az edzést meg a vacsit, úgy az önbizalom építést is el lehet baltázni. Ha igaz rád ez az 5 jel, akkor veregesd vállon magad, mert te építés helyett sikeresen rombolod!

 

onbizalom rombolas 01

Kép: stereogum.com

 

Ez a cikk azért született, hogy tükröt mutasson neked, mert talán más nem teszi meg. Talán fel is tűnt, hogy már hónapok óta próbálkozol, dolgozol az önbizalmadon, de valahogy még nem az igazi, még mindig vagy olyan stabil, magabiztos, mint más önbizalommal teli emberek, akikről lesni próbálsz. Éppen ezért nem kizárt, hogy csak hiszed, jó úton vagy, de valójában nem! Most viszont lecsekkolhatod magad!

 

1. Magadra veszed a negatív megjegyzéseket

 

Egyik barátod azt mondta neked, hogy „Husika” és közben az belecsípett az úszógumidba. A Facebookmaca-ismerősöd azt írta az egyik képed alá: „Ne erőltesd ezt a hajat, nem áll jól.” Tény és való, ezek baromira sértők tudnak lenni és rosszul eshetnek az embernek, de ha magadra veszed, és ezen bekönnyezel, meg bedepizel, akkor nagyon nincs önbizalmad. Ne hagyd, hogy mások negatív véleménye határozzon meg! Ne vedd fel a gúnyolódásaikat, a szemétkedéseiket, mert azzal csak örömöt szerzel nekik. Egy csomó ember szándékosan rombolja az ember önbizalmát, mert attól érzi jobban magát vagy, mert neki is a béka segge alatt van és azt akarja, másnak se legyen. Soha ne dőlj be nekik és ne engedd, hogy bármitől is elvegyék a kedvedet!

 

onbizalom rombolas 02

 

2. Az a mérvadó, amit a Facebookon meg az Instán látsz

 

Légy őszinte magaddal… arra hajazol, hogy olyan „szép” legyél, mint a sok Instacica? Az a célod, hogy neked is potyogjon a lájkeső? Mert ha ez így van, akkor rossz úton jársz, ugyanis nagyon rossz példát követsz! Az önbizalmadat és a szépségedet ne a közösségi oldalak műanyag plasztikcicák szépségeihez mérd. Te ne olyan akarj lenni, mint ők! Te, önmagad akarj lenni Evelin, Ildikó, Kriszta, bárhogy is hívjanak! Tekints magadra úgy, mint formálható agyagra, amiből bármit kihozhatsz. De ne másolni akard az embereket, mert azzal elveszíted eredetiségedet. Ne akard lekoppintani a hírességeket, a sztárokat meg a kamu celebeket. Vagy te is Facebookpi**a akarsz lenni? Ne hidd azt, hogy nekik álomélet jutott. Az agyon photoshoppolt meg a műanyag kis pofijuk mögött sok esetben ugyanolyan önbizalomhiány uralkodik, mint benned.

 

3. Képtelen vagy elengedni a szar kapcsolataidat

 

A barátaid, a párod, folyton beszólnak neked. Lehúzzák az önbizalmadat. Viccelődnek az álmaiddal, gúnyt űznek a külsődből, a viselkedésből. Kiröhögik a gondolataidat és nagy ívben tesznek az érzéseidre. Most mit mondhatnék… ha ilyen emberekkel veszed körbe magad, képtelen vagy visszaszólni nekik, akár leépíteni őket vagy kolléga esetén húzni egy hatalmas falat közétek, akkor csak gratulálni lehet neked. Amíg nem teszed meg ezeket a lépéseket, ne hidd, hogy nem mérgeznek téged. Komolyan ilyen emberekre van szükséged? Tessék, innen látszik, hogy nincs önbizalmad, mert ha lenne, tartanád magadat annyira, szeretnéd és tisztelnéd a személyedet, és beintenél nekik, mert jobb embereket és bánásmódot érdemelsz.

 

onbizalom rombolas 03

 

4. Simán elbizonytalanítanak mások

 

Eltervezed, hogy szakmát váltasz, beiratkozol egy nyelvtanfolyamra vagy totál más fazont vágatsz a hajadnak vagy holnaptól hippiszerelésben közlekedsz. Megosztod az elképzelésedet a barátiddal, kollégáiddal. Mire ők közlik veled, hogy rossz ötlet, úgy se állna jól, tök gáz. Szó se róla, lehet, hogy csak reálisabban látnak valamit, talán valóban a jó szándék vezérli őket! De azt se zárd ki, hogy csak féltékenyek, mert ők nem ilyen bátrak, és tudják, hogy rohadt jól áll majd neked a szőke és Isten őrizzen, hogy egy bombázó legyél. Tehát, ha pár negatív megjegyzés miatt te képes vagy azonnal eldobni az ötleted, az álmodat, az marhára nem a hatalmas önbizalmadra utal. Sokkal inkább arra, hogy gyenge vagy és befolyásolható. Igen, mérlegelj mielőtt döntést hozol, de ha aszerint éled az életedet mások mit javasolnak, vagy mit mondanak, akkor csak droid vagy, sajnálom. Egy önbizalommal teli ember maga hozza a döntéseit, meri vállalni a kockázatot, kiáll magáért és az elképzeléseiért. Ha utólag még ki is derül, hogy szar ötlet volt hupililára festeni a haját akkor nevetve azt mondja: „Nem baj, most már ezt is tudom” meg, hogy „Legalább ezt is kipróbáltam”. Úgyhogy hajra, mert megvalósítani önmagadat! Lépj ki a komfortzónádból, ne rettegj attól mások mit mondanak vagy mit gondolnak majd! Te saját magadnak akarj megfelelni! Szard már le a Facebook csitriket meg a rosszmájú barátokat!

 

onbizalom rombolas 04

 

5. Csak a negatív oldaladat erősíted

 

Attól még, hogy nem mondod magadnak, hogy egy büdös nagy tehén vagy, simán erősítheted a negatív oldaladat azzal, hogy kicsinyíted magadat és a sikereidet. Vagyis a „nekem nem fog menni”, meg „sosem jön össze”, és „soha nem leszek olyan, mint ő” azzal is rombolod az önbizalmadat. Meg a „jól van, el is jól elbénáztam, de hát nem kell rajta meglepődni” és a „mindegy, úgysem vártam magamtól mást” szövegek is idetartoznak. Ha sosem dicséred magad, helyette mindig igyekszel saját magadat lehúzni, akkor tényleg nincs min meglepődni… hogy így soha az életben nem lesz önbizalmad.

 

Nos, mennyi stimmel az 5 jelből? Ha mind az 5, akkor van még min dolgoznod. Viszont jó kezdés volt, az, hogy elolvastad ezt a cikket és szembesültél a hibáddal! Ha pedig egy se, akkor gratulálunk, helyén van az önbizalmad!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

6 rossz szokás, amit jobb, ha elengedsz, mert mérgezi az életedet

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!