Igen, itt a tél és sokan finoman szólva is rühellik, Dr. House nélkül is kitalálják, hogy téli depresszióban szenvednek. Oké – mármint, nem, nem az! – de mi a jó fenét lehet kezdeni vele, ha az ember nem akar bogyókon élni, főleg nem hangulatjavítókon és nem kíván reggelire hatféle vitamint beszedni, illetve nem akar feltétlenül pszichiáterhez sem járni. Mely lapjaikat nem fedték még fel a szakértők, amivel eddig még nem próbálkoztunk?

 

teli depresszio 01

 

Kép: Pexels.com

 

Beköszöntött a sokak által olyannyira gyűlöletes téli időszak és vele együtt nem mindenkit az ünnepi hangulat, sokkal inkább a tél depresszió szállt meg. Nem elég, hogy hideg van, de sokára virrad meg és túl korán megy le a nap, az ember az életéből hónapokat sötétségben tölt. Pont erre van „szüksége” egy olyannak, aki amúgy is hajlamos a depresszióra. Az örökös reszketésről meg a cidrizésről nem is beszélve, mert hiába húzod fel azt a tundra bugyit, akkor is majd befagy a… na, szóval, átfagy minden porcikád. Meg aztán az idegbaj is ráz a többi embertől, mert egyszeriben mindenki idegesít téged ezen a bolygón. Mindenki lassú, béna, undok, büdös, szuszog, él és még a holtakba is belekötnél, de mivel beléjük nem tudsz, majd a munkahelyeden megteszed és ott utáljátok aktívan egymást a kollégákkal. Aztán este szinte szabályosan belököd magadat az ajtón, mert lefárasztott az utálkozás, a munkahelyi civódás és ezek után, ha még a párod is be mer valamit szólni vagy a gyereked is rossz, na akkor kitéped az összes hajadat vagy az övékét cincálod meg…

 

teli depresszio 03

 

Így nem lehet élni. Legalábbis nem ez az álomba illő létforma, hogy hónapokon át gyűlölködik az ember csak mert hideg, sötét, kosz és latyak van. Jó, pocsék érzés, hogy nincs meleg és csodálatos verőfényes napsütés és látszólag több bolond van az utcán, de attól még, hogy hivatalosan beköszöntött a szezonális betegség időszaka nem kötelező át is adni neki magunkat. Szóval, mit tehetünk ellene, ha nem akarunk teljesen megzakkanni?

 

1. Ne akard mindenáron tudatosítani magadban, hogy depis vagy

 

Sokan már eleve ezzel rontják el a téli depresszió kérdését, hogy még alaposan be is beszélik maguknak, hogy „nekem téli depresszióm van”. Amúgy is divatbetegség, mert még az is annak vallja magát, aki nem is depressziózós típus, mert kifogásnak tiszta jó. Oké, hozzá kell tenni, tényleg tömegbetegség és nem nehéz „elkapni”, mert az ember gyárilag jobb szereti a fényt, de attól még nem is kellene ezzel takarózni. Rendben van, tudomásul vetted, hogy téli depid van, - elvégre ismerni kell a bajt a kezeléséhez – de onnantól kezdve ne ülj bele a gödörbe, hogy majd pár hónap múlva véget ér, addigra meg mindenre ez az okod, hanem tényleg akarj kievickélni belőle.

 

teli depresszio 02

 

2. Fényterápia

 

Hát az biztos, hogy a Nap nem sok segítségedre lesz benne, de ha mégis – mert elő szokott fordulni télen is verőfényes napsütés – akkor lehetőség szerint tartózkodj minél többet napon. Legalább az arcodat melengesd meg a fényében. Vagy beszerezhetsz már erre alkalmatos fényterápiás gyógylámpát, ami egy kicsit visszacsempészi életedbe a nap sugarait. Mindennap egy kis időt szánva arra reggel és este, hogy „megfürödj” a fényben, visszacsempészi életedbe az optimizmust, a reményt és a persze a fényt…

 

3. Valamit csak szeretsz a télben!

 

Most már tudod, hogy nem célszerű örökösen a negatívumokat tartani szem előtt, ezért lássuk: mi az, amit szeretsz a télben? Az ünnepi hangulatot? Színes égők? Karácsonyfa? Adventi vásár? A téli tájat, a havazást szemlélni a lakásodból miközben forralt bort szürcsölsz? Legalább egy-két dolgot találj magadnak, amiért szép vagy jó is a tél és általa szerezz egy kis örömet a lelkednek. Csempéssz fényt az életedbe azáltal, hogy mindennap bevágsz a munkahelyeden egy vödörforró csokit, vagy heti egyszer kürtöskaláccsal jutalmazod magadat. A legjobb, ha kitalálsz magadnak valamit annak fejében, mit kapsz akkor, ha nem depressziózod át a napod! Neveld át magad a pozitivitásra ahelyett, hogy hagynád, hogy a depresszió kirágja a lelkedet.

 

teli depresszio 05

 

4. Hordj színes ruhákat!

 

Ilyenkor nem csak a fény- hanem a színterápiával is érdemes játszani! Hiszen a színek gyógyító hatása nem új keletű dolog, biztos te is hallottál már róla! Éppen ezért, bármennyire is elegáns a fekete meg a szürke kabát, nem árt, ha van egy rózsaszín, piros, esetleg narancsszínű is a szekrényedben vagy legalább hord akkor ilyen színű ruhákat. Legyen egy kék meg zöld színű nadrágod is, merj variálni a színekkel és hidd el, már attól jobb közérzeted lesz, hogy nem olvadsz bele az esetleges szürke, latyakos, ködös időbe.

 

5. Otthoni hangulatjavítás!

 

Mondani sem kell, otthon is játszhatsz a színekkel. Varázsolj otthonodból egy olyan helyet, ahová öröm lesz hazajárni, de akár ha olyan munkahelyeden, az irodádban is csempészhetsz egy kis jókedvet. Dekoráld ki annyira, amennyire tudod, jöhetnek a színes, illatos karácsonyi elemek, a gyertyák, az izzók, a mini karácsonyfa, bármi, amitől csak jobban érzed magad. Otthon mindig kedvezz annyiszor a lelkednek, amennyiszer csak tudsz. Nézz sok vígjátékot, hogy gyakrabban élvezhesd a gyógyító nevetés erejét, viselj vicces és meleg rénszarvasos pulcsit, kétnaponta tarts otthonforró wellneszfürdős partit, vagyis törekedj arra, hogy minél többször érezd jól magad és ne zápulj bele a téli depresszióba! Ha te nem segítesz magadon, más sem fog…

 

teli depresszio 04

 

6. Hozd magad lendületbe!

 

Tudod még, mi segíthet feltuningolni a kedvedet? A mozgás! Bármennyire is nehezedre esik és fintorogj a gondolatra, hogy persze, még menj mozogni, amikor így is hulla vagy, de igen, tedd azt! Az sem nem lehet kifogás, hogy de hideg van kint, mert akár fel is kereshetsz egy kondi termet. Ám ha nincs kedved kicsivel megerőltetőbb sporthoz, mint a fitnesz, úszás vagy futás, akkor válassz legalább olyat, ami a kedvedre van. Biztos akad a közeledben egy táncterem! Mit szólnál, mondjuk hastánchoz vagy társastánchoz? Gondolj csak bele, a sport fokozza az adrenalin termelését, míg a szórakoztató tánc a boldogsághormonokat szabadítja fel. Nem kell mindennap, már heti egy-két alkalom is elég lehet ahhoz, hogy felpörgesd a hangulatodat! Ha a testedet mozgásba hozod, a lelked is fel fog pezsdülni!

 

A téli depresszió legyőzheti, de csak akkor, ha komolyan oda is teszed magadat ellene és nem csak várni fogsz arra, hogy elmúljon. Mint láthatod, elég sok lehetőséged van, úgyhogy nincs kifogás, hanem rúgd hátsón azt a fránya depressziót!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Téli depresszió - mindenkit érint

 

Depresszió – a tettek ellensége

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!