Mert bizony lehet olyan szintű az a bántás, hogy szabályosan túl keljen élni. Mindannyiunknak volt már része ilyenben. Amikor gonosz és sértő dolgot mondtak, kigúnyoltak, amikor elárultak vagy egyszerűen kicsesztek velünk. Sokszor csak áll az ember, nézi, ahogy a másik kezében még ott dobog a szíve és azt sem tudja, hová legyen. Sírjon és fusson ki a világból vagy vágjon vissza és cserébe tépje ki ő is a másik szívét? Mi a jó megoldás? Hogyan éljük túl azt, ha megbántanak?

 

 

hogyan eld tul a megbantas 01

 

Kép: Freepik.com

 

Először is szembe kell nézni a tény, hogy sajnos a másik megbántása mindennapos. Lehet. Bárhol és bármikor előfordulhat. Megbánthat a párunk egy gúnyos megjegyzéssel vagy a barátunk azzal, hogy a szemünkbe hazudik és később kiderül. Megbánthat a főnök a kritikájával és a kolléga, aki kipletykálja a titkodat. A szüleink is megsérthetnek, mert nem tetszik nekik, ahogy élünk vagy a gyereket neveljük. Mindig, mindenütt ki vagyunk téve annak, hogy megbántanak bennünket. Ez ellen nincs mit tenni, el kell fogadni, mint tényt, hogy akármikor bekövetkezhet. Nem azt kell kivédeni, hogy ne bántsanak meg bennünket, mert az jóformán lehetetlen.

 

Persze most hagyjuk az extrém eseteket, ahol van mit tenni, mert nem kell eltűrni az erőszakos, alkoholista férjet vagy a gyereket bántó párt, meg egyáltalán semmilyen testi vagy lelki terrort.

 

hogyan eld tul a megbantas 02

 

A kulcs sokszor nem más, minthogy hogyan reagáljuk le a bántást. Elvégre az, hogy kinek mi bántó, az egyrészt szubjektív dolog. Valakit nem sért meg az, ha gorombán szólnak hozzá, míg más egyből magára veszi. Valakit nem zavar, ha a barátja hátat fordít neki vagy füllent, míg mások totál kivágják a balhét miatta. Meg kell találni az egyensúlyt. Az sem jó, ha mindenre legyintünk, ha totál nem zavar bennünket semmilyen bántási forma. Lehet, hogy tényleg nem zavar, de akkor is érdemes határokat húzni, mert különben az emberek azt hihetik, hogy bármit megtehetnek és elhiheted, brutálisan a fejedre tudnak nőni és elérhetik azt a szintet, amikor sok lesz. Márpedig az a te hibád lesz, mert te engedted nekik, hogy cseszekedjenek veled és darts táblának használják a lelkedet.

 

Ám az sem jobb, ha valaki baromi érzékeny és mindenre ugrik. Aki nem érti a viccet, aki az építő kritikától is sírva fakad, aki mindent támadásnak, bántásnak él meg, mert az nem csak kikészíti saját magát, de egy idő után a környezetét is jó messzire üldözi el magától. Az ilyennek nem ártana egy kis krokodilbőrt növesztenie. Már csak azért, mert azzal is szembesülnünk kell, hogy nem olyan rohadt gonosz ez világ, mint feltételezzük és nem mindenki akar mindenáron kést szúrni belénk. Szóval gondolkodjunk el azon, hogy az illető tényleg bántani akart?

 

hogyan eld tul a megbantas 03

 

Valóban szemét akart velem lenni? Direkt szúrt ki velem? Szándékosan akart beszólni nekem? Vagy egyszerűen nem érti, hogy ez nem vicces? Talán neki is rossz napja van? Ilyen furcsán mutatja ki az érdeklődését vagy az elismerését? Igazán bántani akart a kritikával vagy inkább csak segíteni?

 

Hiszed vagy sem, vannak ilyenek. Vannak emberek, akik nem tudják meddig mehetnek el. Nem akarják megbántani a másikat, egyszerűen azt hiszik viccesek. Vannak, akik érzelmileg fejletlenek és nem bírják egészen felfogni, mi okoz fájdalmat a másiknak. Vannak, akiknek tényleg csak rossz napjuk van és sajnos pont mi voltunk ott helyben, akin levezethette a feszkót.

Nem az a cél, hogy mindenáron kibúvót, mentséget találjunk a másiknak. Sokszor lehetne, sőt, egyeseknek ez a kedvenc játékuk, könnyebb, mint szembenézni a valósággal. Az a cél, hogy megvizsgáljuk a dolgot, mert ha nem volt benne szándékosság vagy tényleg csak félreértések sorozatának áldozatai vagyunk, és van mentsége az illetőnek, azt nem árt figyelembe venni. Főleg azért, mert gondolj bele, te is megbánthatsz másokat, akár akarattal, akár teljesen akarat nélkül. Olyankor azért jól jönne majd, ha neked is megbocsátanának, nem igaz?

 

hogyan eld tul a megbantas 04

 

Másfelől meg egyszerűen ne vegyünk mindent a szívünkre, mert ha azt tesszük, persze, hogy fáj az egész élet. Ne azon akarjunk már örökösen tépelődni, hogy megbántottak bennünket és vérzik a ketyegőnk. Tanuljuk meg elengedni a dolgokat és tovább lépni rajtuk. Megtörtént a baj, oké, ha van mentsége nézd el neki, és ha nem súlyos a dolog, akkor meg néha jobb szó nélkül is hagyni és egyszerűen túllendülni rajta. Nem érdemes mindenen kattogni, mert az felőrli az embert.

 

Ám ha komolyan megbántottak bennünket, kiderül, hogy a párunk megcsal, a barátunk átver vagy valaki nagyon aljas volt velünk, azt azért nem kell szó nélkül hagyni. Nem vagy senki lábtörlője, de nem is kell mindjárt megvívni a százéves háborút. Civilizált, felnőtt módjára mond el, hogy mennyire megbántott, hogy mi a te álláspontod, a véleményed és kész. Még csak arra sem kell hajazni, hogy neked legyen igazad. Csak állj ki magadért, mert ha nem teszed, benned marad a méreg, ami szép lassan kikészít, így viszont képes leszel a továbblépésre.

 

hogyan eld tul a megbantas 05

 

Végezetül állj mindig készen arra, hogy tanulj az esetből. Miért fáj a kritika? Mert van benne igazság? Vizsgáld meg a bántást, hátha van valami, amit célszerű lenne megtanulnod belőle és ezzel legközelebb talán mégiscsak elkerülheted vagy már könnyebben, lazábban reagálod le. Utána törekedj arra, hogy pozitív maradj! Nem kell bezárkózni, sem féltve őrzött kincsként őrizgetni a szívedet meg lovagi tornákat tartani a bizalmadért. Emlékezz, ha csak a rosszat látod meg, ne is csodálkozz, ha tényleg csak azzal találod szembe magad!

 

És ne feledkezz meg arról, hogy vannak, akik szeretnek. Igen, még a szeretteink is simán megbánthatnak és összeveszhetünk velük. Meglehet, hogy még jobban is fáj egy tőlük betalált bántás, semmint bárki mástól, hiszen tőlük várnánk a legkevésbé. Látod épp, ez a hülyeség, a lehetetlen. Elvárni, hogy ne bántsanak bennünket. Jusson eszedbe, hogy a bántás ellenére szeretnek téged, szóval miért akarnának szándékosan fájdalmat okozni? Légy megbocsátó és tanulj meg tovább lépni, felejteni. Ne bántsd saját magadat azzal, hogy a sérelmeidet majszolod állandóan!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Azt mondta, ha elhagyom, megöli magát!” – Hogyan másszunk ki az érzelmi zsarolásból?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!